På denna sidan kommer främst små ‘godsaker’ och mindre kända delar av Nordens äldre historia att finnas tillgängliga.
Nyinlagd artikel: Grönlandsborna och Nunavut väster om Hudson Bay, Norah4history 26 juni 2011
Karta från C-uppsats Vattenvägarna in mot Roxen i äldre tider
Borgar fram till 1000-talet, utdrag ur C-uppsats, Johansson Inger Linköpings Universitet 1993
URBEFOLKNING(AR) /NATIVES: Ursprungsbefolkningar, Norah4you 1 maj 2010
SVERIGES FORNTID
Svea Rikes vagga, Norah4you 6 maj 2010
En av de saker som diskuterats framlänges och baklänges är goternas ursprung. I mitt manuskript den Gotiska Mosaiken som jag avser att publicera, finns en hel del som talar för att goterna troligen har det nordiska ursprung som en del forskare ansett genom åren. Mer information om utlagda texter finns på Kort info om Norah4history
Men för den som vill få några snabba exempel på länkar följer detta här:
Exempel på länkar till kapitelutdrag ur Den Gotiska Mosaiken:
* Inledning till den Gotiska Mosaiken
* Källornas berättelse English text
* Goter och Romare när hände vad
* Goternas källor t.o.m. 200-talet
* Andra källor till gotisk historia före 500-talet
* Utdrag ur kapitel 500-tals källor till den gotiska historien
* Goterna Namnregister
I samband med arbetet att hitta och analysera källor till den Gotiska Mosaiken, fick jag många tips och en hel del av dem var mycket fruktfulla när jag tittade närmare på tipsen. Kort info om ny artikel i Norah4history 6 oktober 2010. Artikeln avser Jordanes Dio och Ablabius
Länkar till andra egna texter:
* Teoderik/Theoderic den store
*Från Tacitus till Tâhirs ruser
*Vreta Klosters Kungahistoria
Nedan följer några utdrag ur mina akademiska uppsatser och arbeten.
Utdrag från inledningen till min C-uppsats i Historia:
Johansson Inger, Vattenvägarna in mot Roxen i äldre tider, Historiska inst. Linköpings Universitet 1993.
© Johansson Inger E, Vattenvägarna in mot Roxen i äldre tider, Linköping 1993
Han klev ur den flatbottnade båten. Äntligen efter år av strapatser var de hemma. Ja, inte riktigt hemma än. På gården på sydsidan inne i viken bodde hans fränder. Gården låg där grå mot den gul-bruna säden.
Han kunde se svinen böka på gårdsplanen, någonstans bakom ett av uthusen råmade en ko. Borta vid sluttningen såg han sin frände med häst arbetande på åkern. Säden vajade i vinden som blåste honom i ryggen från den gråblå havsviken där vitt skum syntes på vågkammarna.
I båten hade han förutom sina närmaste män, några trälar som tagits som krigsbyte på främmande mark. Packningen i långa båten bestod av rustningen, en hjälm, av vendeltyp vars ansiktsmask i form av ett djur-huvudformat nässkydd glänste vackert med den lysande stenen i ena ögonhålan, ett svärd och en brynja.
Men i packningen hade han denna gången även 3 st glasbägare från Rhenområdet, spelbrickor av elfenben och ornerade benkammar .
Kan detta vara det som hände den man som begravdes i en av storhögarna i Gunnerstad1. Utifrån fynden vid utgrävningen där 19572 kan man börja fundera. Vad hände, hur och varför?
1. Wilstadius Paul, Den första fornminnesinventeringen i Småland. Växjö 1940-1942, sid 94 pktIV.
2. Rönnby Johan, ”Forn Västervik” från vikingagård till medeltidsstad, Stockholm:s univ HT1986, sid 36
© Johansson Inger E, Vattenvägarna in mot Roxen i äldre tider, Linköping 1993
Det där att tolka och förstå forntidens människor utifrån arkeologiska fynd, skrivna källor primära och sekundära är svårt. Men funderingar kan alla ha. Både vi som läst historia, de som läst arkeologi och de som ‘bara’ är väldigt intresserade. Till den senare gruppen räknar jag en ingift morbror, nu sedan länge borta, som kunde mer om äldre nordisk historia än någon av alla de Professorer, Docenter, Fil.Dr m.fl som jag mött OCH då har flertalet av de senare varit mycket kunniga både i sina specialitéer och i att lära ut, skriva om forntiden m.m.
Det finns några givna förutsättningar som ibland glöms bort. Återigen ett citat från ‘Vattenvägarna in mot Roxen i äldre tider, Linköping 1993’ :
2.3 FÖRUTSÄTTNINGAR SOM BEAKTATS I UNDERSÖKNINGEN
© Johansson Inger E, Vattenvägarna in mot Roxen i äldre tider, Linköping 1993
TILLVERKNINGSMATERIAL UNDER OLIKA TIDSEPOKER.
Ett föremål vars tillverkningsmaterial inte finns på fyndplatsen måste med nödvändighet på något sätt transporterats dit, antingen föremålet tillverkats på fyndplatsen eller ej. Denna transport måste ha skett utifrån de då möjliga transportsätten. Det är de då gällande värdenormerna som avgjort vad som tillverkats lokalt. Alternativt har den dåtida kommunikationen mellan olika delar av nuvarande Europa varit avsevärt livligare än vi för dagen har anledning att förmoda. Båda dessa olika förutsättningar talar för någon form av handel/ kommunikation utanför de lokala områdena.
Viktiga saker att ha i minnet när historia eller sk. klimatfrågor diskuteras är
Vattennivåer I Forntiden
This page has the following sub pages.
Kommentera