Har någon någon aning om vem det var som mätte dygnsmedeltemperaturerna vid Nord- och Sydpolen innan dessa besökts av kända upptäcktsresanden? I fallet Nordpolen är det etter värre. Verkliga vetenskapliga data har inte insamlats före 1969….. nedanstående är en bearbetning av avsnitt i min tidigare artikel Klimatfrågan och över alltihopa lyser moder sol, Norah4you 25 juli 2008
Fakta: Arktis kallas geologiskt det område på norra halvklotet som ligger norr om polcirkeln latitud 66,5°
Till Arktis räknas landområden i/på Ryssland, Kanada, Grönland, Alaska, Island, Skandinavien inkl Jan Mayen och Svalbard.
Arktis is består dels av havsis, packis, drivis och glaciärer samt landis (t.ex. stora delar av Grönland som egentligen inte är en utan tre öar som hålls samman av att isen går över och täcker icke landområden emellan öarna).
Så sent som på 1390 talet var landisen på Grönland avsevärt mindre, mer avsmält än nu. Grönland exporterade(!) smör och hårdost, utöver torkad fisk(mestadels långa eller torsk), elfenben från valross, talg, rep, kleppersten och även under en period frukt till Europa. Det finns områden där stora gårdar som 155 kvadratmeter stort förråd och 84 kvadratmeter stall/ladugård(Sandnes W51). Gården under sanden är ett exempel på en gård vars marker frodades och blomstrade under vikingatiden och fram till omkring mitten av 1300-talet OCH SOM DÄREFTER fram till våra dagar legat under isen pga permafrosten som slog till under den sk. lilla istiden.
Men hur är det nu med http://maps.grida.no/go/graphic/trends-in-arctic-temperature-1880-2006 och andras av FN m.fl. presenterade arktiska temperaturer?
Innan Peary och Henson nådde Nordpolen 1909 så kan möjligen Cock varit där året innan. MEN den första vetenskapliga undersökningen till fots upp till Nordpolen fick världen vänta på till 1969.
Hur det är möjligt för någon seriös forskare att påstå att han/hon har vetenskapliga uppgifter uppmätta i Arktis annat än i ytterområden nära Ishavet från åren 1880-till 1968, det undrar säkert fler än jag, och svaret får vi knappast aldrig.
Någon försöker sedan ta fram alla dessa fantastiska observationer som kommer från iskärnor……
Det är bara det att isen i Arktis precis som all annan vattenbaserad rörelse i vår värld inte ligger stilla. Centrifugalkraften och vattens naturliga cirkulation som gör att allt vatten söker sig till lägre och lägsta möjliga punkt i dess omgivning gör att om DU borrar rakt ner så får Du inte reda på hur det såg ut på platsen ens 10 år tidigare. 😉
Att erosion, vind och tempeatur, och vulkanutbrott lika väl som kärnvapensprängningar också tillsammans med variation i nedfallen snö gör att det där med iskärnor över längre tider i vissa fall kan vara ett indicium men aldrig ett bevis.
Perfect. Thank you.
GillaGilla
[…] Arktis historia […]
GillaGilla