Läste en fruktansvärt jobbig artikel i Aftonbladet. En person som noga angett att han var jordnötsallergiker fick trots att det stod på såväl beställning som den hämtmat han fick rester av jordnötter i sin mat. Han dog.
Artikeln var mycket jobbig att läsa då jag tyvärr vet med hundraprocentig säkerhet att det tas alltför lätt på såväl vanlig nötallergi, jordnötsallergi, muskotallergi, skaldjurs- och fiskallergi, sojaallergi (inkl. E322) och andra matallergier. Hur jag vet? På ett enda år dog fler jag kände av astmachock än vad som officiellt fanns redovisat i svensk statistik för hela 1990-talet. Bland de som dog i astmachock för att det funnits restprodukt från sojatillverkning i en hamburgare. Son till två journalister jag kände väl. Modern var storasyster till en av mina ungdomsvänner.
Min egen dotter fick en astmachock men vi kom in i tid och hade tur för hon hade en av Sveriges bästa barnallergiprofessorer, där i Linköping vi då bodde.
Paul Wilson, 38, bad uttryckligen om en jordnötsfri tikka masala på den indiska hämtmatsrestaurangen.
Men ägaren hade av snålhet köpt billiga ingredienser med rester av jordnötter.
Wilson dog – och i dag dömdes ägaren till sex års fängelse för dråp.Paul dog av maten – restaurangägare får fängelse, Aftonbladet 24 Maj 2016
I Sverige hade det väl som mest lett till en mindre artikel i någon dagstidning.
Varje gång jag läser ”kan innehålla spår av …”, så får det mig att tänka på den dispans som livsmedelindustrin har för att slippa att göra ordentligt rent sin utrustning. (Det får mig även att tänka på Socialstyrelsens genom alla år felaktiga ”råd” …)
Vid de tillfällen jag har vistas i Grekland, blir jag även påmind om detta, men på ett annat sätt. Även om innehållsdeklarationerna kan vara lika grötiga som i Sverige, finns en markant skillnad (de är oftast inte enbart på grekiska, utan även minst på ett annat språk där latinska alfabetet nyttjas) – alla allergener, t.ex. mjölkprodukter, ägg osv., är märkta i fetstil.
GillaGilla