mycket dumt att bevisa det själv.
Peter Ekborg, avdelningschef vid Skolinspektionen, bemöter debatten med att sparka hårt nedåt.
Ekborg antyder att det är nästintill tjänstefel att vara av åsikten att gymnasielever kan avkrävas ansvar för sitt skolengagemang: ”det synsätt som Johan Svensson ger uttryck för står i strid med skollagen”.
En gymnasieelevs misslyckande är per definition skolans misslyckande.
Lärare förväntas kunna kompensera för alla de eventuella problem som kan finnas i en ung människas liv.
Attraktiv undervisning
Vad är det drevet mot Svensson tänker sig att en lärare skall göra när en elev uteblir, inte gör sina uppgifter eller inte lyssnar på genomgångar?Finns det en gräns för vad en lärare skall kunna göra, Jonas Linderoth professor i pedagogik, Göteborgs universitet på GP-debatt 25 Mars 2015
Sällan jag blivit så F-ad för herr professor bevisar direkt sin okunskap om didaktik vilket även en professor i pedagogik KRÄVDES ha kunskap om förut. Det ingår i en lärares arbetsuppgifter enligt det som i andra sammanhang kallas Arbetsspecifikation att:
* Se till att varje elev i skolan oavsett om det är i Grundskola eller på Gymnasium möts av läraren på ELEVENS egen nivå! Är det så att eleven inte är intresserad att lära, så är det LÄRARE som åstadkommit detta. Som en äldre lärare sa till mig och som jag citerat flera gånger under åren: Vi tar emot nyfikna och vetgiriga barn när de börjar skolan och släpper ut många uttråkade elever efter femman Så är det! Det är förbaske mig inte enskild elevs fel att eleven haft lärare som antingen inte varit behöriga eller också varit fullständigt ointresserade av att se till att av rektor kräva resurser för att den enskilde eleven skall hänga med samtidigt som den förstår. Detta är en lärares huvuduppgift utöver att lära ut så att elever ges verktygen för att kunna lära in – att se till att de elever som behöver extra stöd får detta. Fattar inte herr Professor i pedagogik detta, så är det illa ställt med Lärarutbildningen nu för tiden!
att skylla på eleverna och inte ta sitt ansvar som vuxen och definitivt inte som lärare, är fegt mycket fegt. Läs gärna mina kommentarer till Johan Svenssons helt absurda debattinlägg: 18 Mars dummaste debattinlägg skyller på eleverna
att som herr professor i sin argumentation använda sig av i stort sett alla fallacies bevisar bara okunskap även om vilka argument som är helt ogiltiga och endast visar på att herr professor utöver allt annat inte lärt in vad som krävs för att uppsatser, akademiska arbeten etc skall vara värda att godkännas. Märkligt
Man kan leda en häst till vattnet, men man kan aldrig tvinga den att dricka. Precis samma förhållande är det med eleverna i skolan. Läraren lär ut och sprider kunskap, men man kan aldrig tvinga på någon kunskap. Den elev som inte vill ta till sig den kunskap som lärs ut kan ej heller tvingas att göra detta. För att ta till sig kunskap så måste viljan finnas. Detta är a och o.
GillaGilla
Nej inte sant även om många lärare tror det. Hur jag vet? Jag gick på Tornhagsskolan i Linköping när den var Statens Försöksskola för det som senare skulle införas Grundskolan. Gick själv redan på Mellanstadiet i en av de mest busiga klasser jag sett. Värre var vi på högstadiet än en enda av de klasser jag haft under 90-talet och 2000-talet och än en av mina kompisar som jobbar på övertid säger sig ha mött också. Vi hade hela skalan av intresse och ointresse, vi hade hela skalan från ensamförälder skild/änka/ensam ändå till de vars föräldrar hade hög tjänst i staten/militären eller på SAAB Linköping. MEN vad vi också hade, var i flera fall lärare jag senare inte stötte på innan jag själv gick på Lärarhögskolan i Linköping. De lyckades redan på Tornhagen få med i princip ALLA elever oavsett bakgrund och intresse, en enda elev i vår stökiga klass kom inte in på något Gymnasium eller Fackskola. Hon började i stället somtelefonissa i ett företag som köptes upp och slutade som Personalchef på det företaget som i sin bransch är ett av det större i Sverige.
De lärare vi hade och som jag hade turen att få flera igen många år senare när jag skolade om mig, de lyckades också få oss på Lärarhögskolan att LÄRA IN så att vi klarade av att ge eleverna de verktyg som behövs för att de skall vilja och kunna lära in.
Det finns inga hopplösa fall. Bara hopplösa lärare som tror att elevens egen bakgrund är problemet som gör att eleven inte vill eller kan lära in.
GillaGilla
Nej det finns inga hopplösa fall och det var heller inte det jag skrev.
Finns inte viljan att lära så hjälper det föga hur bra och pedagogisk läraren är.
Minns själv hur det var när man satt i skolbänken, för en herrans massa år sedan. Om det var något ämne som man fann ointressant så brydde man sig inte om att ta in kunskapen som erbjöds och detta berodde inte på att läraren var dålig eller så. Man ville helt enkelt inte ta in kunskapen, det fanns annat som intresserade en mer. Om det däremot handlade om något intressant så var viljan att lära och kunskapstörsten desto större.
Grunden i allt lärande är viljan att lära och att ta in information.
Sedan spelar naturligtvis klimatet i klassrummet roll. Det blir oerhört mycket svårare att ta in information och lära sig något om miljön är störande. Just detta förhållande, störande miljö, är en eskalerande verklighet i dagens klassrum. Disciplin, vad är det?
GillaGilla
Kanske missförstod jag dig lite, men inte helt. Det är 100% fel att säga att det inte hjälper hur bra och didaktisk (inte pedagogisk en helt annan sak) läraren är. Mycket enkelt att få igång intresse hos vilken elev som helst. Till och med lyckats med att få 3 som kom in på gymnasium, elever jag aldrig själv haft men som så många andra unga brukar komma och vilja prata av sig med mig, att dels få sommarjobb och bli intresserade av sina svåra ämnen. Hur? Jag tog mig tid att lyssna. Inte alltid men när jag såg att det var viktigt för dem. För det som gäller i hela Sverige är att stort antal barn oavsett kultur, ekonomiska förhållanden o.s.v. har ett och samma problem, de har ingen vuxen de kan prata med när de behöver.
När de unga fått prata av sig, ofta berättande sina egna tillkortakommanden och problem med allt från lärare, skola till hem och droger, oavsett vilket bostadsområde vi talar om och oavsett sina föräldrars arbeten,
då kan man undan för undan börja få reda på vad de är intresserade av samt utifrån det få dem att lyssna som jag lyssnat på dem HUR de kan använda sina intressen för att lära sig det de tycker är svårt.
Det tar mindre än 3 minuter för en lärare att sänka en elevs intresse att läsa. Det tar längre tid att bygga upp det man skulle gjort från början. Så grunden för allt lärande utgår 100% från läraren/lärarna. En enda felformulerad fras som läraren inte avsett att eleven skall tolka på det sätt den gjort; en enda lärare som inte ställer upp för en mobbad eller trakasserad elev; en enda lärare som inte gör sin uppgift och ser till att eleven får det stöd och den hjälp som skollagen ger eleven rätt till räcker för att döda en elevs intresse att lära! (obs det är inte upp till lärare eller rektor att avgöra om en elev blir mobbad, trakasserad eller behöver stöd – det skall alltid vidare och all mobbning även från lärare skall anmälas)
GillaGilla