Du påstår i ledarartikel att Rasism nu skulle vara politiskt korrekt.
”Det är bara vita människor här”. Så sade artisten Silvana Imam efter att hon vunnit en Grammis och tittade ut över publiken. Det var, enligt Imam, tid för ”Grammis och folk” att ”styra upp det”. Exakt hur det skulle styras upp är oklart. Men garanterat sitter det nu någon nervös arrangör hos Grammisgalan och funderar på hur man inför nästa år kan trycka in fler icke-vita i publiken.
Uttalandet säger en hel del mindre smickrande om tidsandan i Sverige.
Först och främst är det uppenbarligen fullt normalt att i möblerade rum hävda att personer med ett visst pigment är oönskade. Och att det inte är något underligt att anse att det behövs fler personer med en annan pigmenthalt i stället. Något som borde betraktas som ett reaktionärt extremistfenomen har upphöjts till något nästan vardagligt.Cwejman: Rasism – Nu politiskt korrekt, GP 3 Mars 2016
DU HAR FEL. Det du kallar Rasism uppfyller inte ens en fjärde del av de kriterier SOM MÅSTE VARA UPPFYLLDA för att definitionen av Rasism skall gälla!!!!!!!!!!
Verkligheten
Många journalister, politiker och andra här i Sverige har missbrukat ordet Rasism och därför använt begreppet Rasism på ett sätt SOM ORDET ALDRIG NÅGONSIN BETYTT. För de som inte förstår skillnaden på att använda ord som Rasism, Extremism o.s.v. och att använda begreppet Rasism som definitionen varit och är t.o.m. i Svenska Nationalencyklopedin, så är det i princip viktigt att påminna om Det är en sak att lära Snobben. En helt annan sak att få Snobben att lära in. Vilket är det stora problemet i svenska skolan med alldeles för många ämnes- och stadieobehöriga lärare som inte ens kan Skollagen än mindre förstår Kursplaner, Betygskriterier o.s.v.
Tyvärr beror detta på att de flesta svenska skolelever från Första Klass ofta saknat ämnes- och stadiebehöriga svensklärare som kunnat metodik, pedagogik och didaktik för att ALLA elever skall ha fått möjlighet att lära sig Ordförståelse utöver att kunna ”rapa upp” de minimala läxorna som svenska skolelever haft de senaste 20 åren! Däri ligger problematiken. Kan man inte förstå vad som krävs när det gäller ordförståelse, så inte blir det bättre när eleverna kommer i 7:an och skall börja lära sig Samhällskunskap. Ett ämne som värre än många andra drabbats av Kommunaliseringen av Skolan. Ofta har de sk. pedagoger som Rektorerna anställt inte läst SO-ämnen sedan de själva gick på Gymnasiet. Många av dessa sk. pedagoger har inte ens Lärarutbildning.
Men nu tar vi det hela från början.
Definition på rasism, fascism och nazism
Rasism
The belief that all members of each race possess characteristics, abilities, or qualities specific to that race, especially so as to distinguish it as inferior or superior to another race or races
Källa Oxford dictionary.
Skall vi gå vidare till FN:s rasdiskrimineringskonvention, så är det ytterligare en sak som är viktig att känna till. Rasism förutsätter inte bara att någon grupp av människor betraktar en annan kulturell och eller etnisk grupp som underlägsen, utan att denna grupps existens ifrågasätts.
Ur Svenska Nationalencyklopedien:
rasism, i strikt (europeisk) bemärkelse en ideologi som grundas på kombinationen av följande fem förutsättningar: (jag har här listat de fyra första)
1) uppfattningen att det är rimligt att indela människosläktet i ett antal distinkta raser utifrån fenotypiska skillnader (yttre kännemärken);
2) antagandet att det finns ett samband mellan å ena sidan sådana fenotypiska skillnader och å andra sidan nedärvda mentala och intellektuella anlag, beteendemönster samt lynne och moralisk karaktär
3) antagandet att dessa nedärvda drag är gemensamma för alla medlemmar av respektive raser;
4) övertygelsen att raserna låter sig klassificeras i en hierarki, beroende på kvaliteten av de nedärvda dragen;
Med andra ord:
För att något skall kunna kallas rasistiskt krävs rasideologi Definitionen på rasideologi kräver att ideologin anser att det finns människor som saknar existensberättigande OCH därför kan ses som mindre värda/kan utplånas.
HD har i den prejudicerande domen följt FN:s rasdiskrimineringskonvention. Att många inom media och övriga Sverige tror att de förstår engelska innebär tyvärr inte att så är fallet. Avsaknad av ordkunskap i svenska innebär ofta avsaknad av ordkunskap i främmande språk.
Läs gärna: Rasism frågar inte efter färg på huden
Hej.
Jag tror vi inom skolan velat ha den förflackning som skett sedan sjuttiotalet. Vi vill kunna fördöma vissa samhälleliga företeelser utan att fastna i en debatt eller diskussion där vi riskerar att inte kunna framföra att en given ståndpunkt (den som läroplaner och skollagar förordar) är bäst.
Om begreppet ‘rasism’ blir allmängiltigt, luddigt och odefinierbart kan det istället användas som kontrollinstrument för att tysta åsikter i strid med värdegrunden så som en enskild institution väljer att förstå den.
Dessutom är det ett sätt för lärarkåren att försöka behålla tolkningsföreträde gentemot elever och föräldrar, utan att för den skull behöva uppvisa någon högre kompetens eller kunskap. Rasism är helt enkelt det vi vid behov bestämmer att vi vill att det skall vara.
Barnen i grundskolan är inte sena att spela med i charaden: hur ofta hör jag inte kommentaren ‘Rasism!’ framförd med sarkastisk ton när ord som ‘svart’ ‘färgad’ eller någon form av sortering på grundval av färg skall göras (i bildämnet exempelvis). Ordet är meningslöst utom som ett mycket milt skällsord.
Jag är frestad att skylla det hela på majoriteten av lärarkårens vänstervridning á la Lenin, men har inga belägg utöver egen upplevelse. Jag tror dock att den bakomliggande impulsen är just att göra begrepp meningslösa genom att tvätta bort definitionen via ett inexakt och felaktigt bruk, för att endast de kommunicerande klasserna skall inneha makt över medvetandet. Om det finns en etablerad mall för uppror, kritik och norm-utmanande beteenden och därtill hörande åsikter, så är ju all egentlig kritik neutraliserad. Jag undrar om inte det är målet?
Kamratliga hälsningar,
Rikard, lärare
GillaGilla