Hur många snurren finns det som aldrig lärt sig att det inte är frågan om Mänsklig Rättighet när en person som av fritt val väljer en högre utbildning och genomför den samt sedan vägrar att utföra de arbetsuppgifter som krävs av de med den utbildningen OM de skall arbeta på en förlossningsklinik?
Vad i hela fridens namn menar Johannes Forssberg med: Att Ellinor Grimmarks religionsfrihet har inskränkts står ändå ganska klart utifrån domstolens praxis. Den svåra frågan är om det finns ett legitimt syfte som väger tillräckligt tungt för att motivera att Grimmark inte fick jobba som barnmorska.Mänskliga Rättigheter är inte bara det vi gillar, Johannes Forssberg ledarsidan Expressen 4 oktober 2015
Religionsfrihet innebär aldrig att någon person kan åberopa detta för att få sin uppfattning eller någon åsiktsgrupps uppfattning om vad ett visst yrke skall ha för krav inom den ena eller andra delen av en verksamhet inte ens vad gäller barnmorskeyrket på Förlossningsklinik. Det sätter Regeringsformens 1 kap 2§ stopp för. Vi kan vara för och emot abort. Finns många argument för och emot. Allt är inte så enkelt som de som liksom jag är djupt kristna men som är mot all form av abort går och tror. Det är inte sakfrågan som är aktuell här. Diskussionen i den frågan är en helt annan diskussion. Har inte ett dugg med de Mänskliga Rättigheterna att göra.
Läs och försök förstå vad som står i Artikel 26 punkt 1. För det krävs att den är uppfylld innan någon försöker gå vidare!
Mänskliga Rättigheterna
Artikel 26
1.Var och en har rätt till utbildning. Utbildningen skall vara kostnadsfri, åtminstone på de elementära och grundläggande stadierna. Den elementära utbildningen skall vara obligatorisk. Yrkesutbildning och teknisk utbildning skall vara tillgänglig för alla. Den högre utbildningen skall vara öppen för alla med hänsyn till deras förmåga.
Som det framgår här är det endast den elementära utbildningen, det vi i dagligt tal i Sverige kallar Grundskola, som är obligatorisk. Som det står i sista meningen: Den högre utbildningen skall vara öppen för alla med hänsyn till deras förmåga. Observera noga. När det gäller förmåga innebär detta inte ens om en person gått igenom en utbildning, oavsett vilken, att vederbörande är garanterad att få ett jobb eller ens att vederbörande är garanterad att få jobba med det personen är utbildad för OM personen oavsett skäl vägrar att utföra vissa av de arbetsuppgifter som ingår i befattningsbeskrivning för tjänsten!
Att så många som 40% (minst i vissa delar av landet) haft ämneslärare i Samhällskunskap och Historia som saknar ämnesutbildning i ämnet efter sin egen gymnasietid och flera av dessa dessutom saknar lärarutbildning för det stadium de undervisar vid, om de ens har någon lärarutbildning…., det är beklagligt och skrämmande. Säger i sig en hel del om hur svenska skolan. Läs Utan bildning är utbildning lite värd, GP 26 september 2015 och försök förstå vikten av bildning inte bara utbildning.
Enbart de som tillämpar ”Tyck som jag”-syndromets tolkning, oavsett argument och oavsett religion, kan få det till något sådant!
Läs och lär Er förstå vad som står och inte står i de Mänskliga Rättigheterna. Som all juridisk text är den solklar och logisk. Sedan är en helt annan fråga om de Mänskliga Rättigheterna är tillräckliga eller i en framtid bör utökas och i så fall på vilka grunder. Det handlar inte om vad jag eller någon annan person eller grupp av person tycker utan om vad som står och vad som inte står när det gäller vad som är Mänsklig Rättighet.
Som barnmorska ingår det i arbetsuppgifterna att bistå vid abort. Gillar man inte det, som barnmorska, så står det var och en fritt att arbeta med något annat. Kan det vara så svårt att ta in. Ens personliga religionen får inte och skall inte påverka barnmorskans eller någon annan yrkesgrupps profession om man inte väljer prästyrket, som i dag är ett yrke och inget kall, som det måhända var en gång i tiden.
GillaGilla
Det håller jag med om. Men som barnmorska har hon också möjlighet att arbeta ute i vårdkedjan och träffa blivande mammor UTAN att behöva utföra abort. Hon får förvisso inte propagera för sin ståndpunkt, att hon är mot abort, men det finns inget som hindrar henne i övrigt från att jobba som många barnmorskor trots allt gör ute på mottagningar för blivande mammor. Där behöver hon inte vara med vid abort.
GillaGilla
Det kan dock bli krångligt eftersom man måste informera om abort, kanske boka plats, skriva ut abortpiller, träffa på återbesök. Med över 30 000 aborter i året är det svårt att undvika möta abortsökanden på MVC. Men själva åtgärden slipper man. Frågan är hur långt går personens samvetsfrihet?
Ca 20% av ”mina” blivande mammor på MVC sökte för abort, en del gjorde det inte av olika skäl. En och annan var i sen graviditet, kan vara nog så känsligt.
GillaGilla
Då är du en som inte känner av hur människor mår även om du försöker. Det är alltid möjligt säger de barnmorskor jag känner att tala om för den som önskar abort att den kan få prata med t.ex. annan barnmorska eller en distriktssköterska. Att ge en broschyr kan väl ändå inte kännas fel för alla som respekterar att det aldrig får vara ”Tyck som jag”-åsikt som styr ens arbete i den Offentliga verksamheten. Så att ens försöka få det till samvetsfråga i det fallet där det förutsätter att man kränker andras Grundlagsfastställda rättigheter, det är verkligen att skåda sig själv i naveln och glömma bort att Alla Människor är Lika värda, men olika. Du är som barnmorska inte anställd för att framföra dina privata åsikter utan skall som alla andra vara professionell. Vilket i sig är krav för alla som jobbar inom det Offentliga. Respektera att alla inte tycker samma.
Sedan kan jag personligen ha åsikt om det ena och det andra. Saknar helt betydelse. Däremot saknar det inte betydelse att jag är djupt kristen. Glöm aldrig bort att Kristendomen är KÄRLEKENS BUDSKAP inte att skriva människor på näsan eller att få människor som inte tycker som jag att må dåligt eller dåligare än de redan gör.
Btw. Tisdagen innan påsk 1967 var jag över på andra sidan. Utöver att jag fick veta mitt liv så lärde Gud mig en hel del samt gav mig kännedom om vad som är mina förväntade uppgifter att utföra som människa. Glöm aldrig bort att du är människa, inte Gud. Gud älskar alla. Hade du haft samma tro på Gud som jag har, så hade du förlitat dig på att hans vägar inte nödvändigtvis är de vägar som du vill att andra skall välja. Det är en av de viktiga saker han lärde mig. Jag behöver aldrig vara orolig. Gud finns där alltid och hjälper till.
GillaGilla
Det kommer säkert förr eller senare att avgöras av europadomstolen och då kan det mycket väl bli så att vi tvingas att införa en samvetsklausul.
GillaGilla
NEJ det är helt omöjligt. Gå noga igenom EU-direktiv. Inte en chans att något sådant skulle bli fallet! Det är helt omöjligt att samvetsklausul skulle komma på kartan. Skälet är mycket enkelt. Det är frivilligt att läsa vidare. Det är vars och ens eget val vad den läser och vad den tar examen i,
MEN och det är den springande punkten: Det är arbetsgivare som i samtliga EU-länder har att avgöra vad som skall ingå för arbetsuppgifter i en anställds arbete. Inget land utom Sverige har fackföreningar som haft och fortfarande har så stort inflytande. Inte i Frankrike, inte i Tyskland o.s.v. finns det möjlighet för någon som söker ett jobb att ens kräva att få jobbet OM personen själv inte är beredd att arbeta utifrån de arbetsbeskrivningar som finns. Du kan aldrig någonsin kräva att få ett arbete. Du kan inte åberopa diskriminering OM du inte uppfyller såväl utbildningskrav som att vara tillgänglig och arbeta utifrån de krav som finns på att vara anställd på ett visst jobb. LÄS REGERINGSFORMEN. SVERIGE ÄR INTE SOCIALISTISKT ELLER KOMMUNISTISKT, vilket tyvärr många glömt bort.
GillaGilla