Det är då märkligt att alldeles för många, även Csaba Bene Perlenberg på DN, inte fått lära in att i Sverige gäller ALLTID svenska Grundlagar. Speciellt viktigt är det att allt där Offentliga är med på ett hörn, huvudman med varierande utförare eller som när det gäller Simning som finns reglerad i Skollag och kursmål för ämne i skola i Sverige, så är det totalt förbjudet för de som utför verksamheten i simhallar eller i simskolor att diskriminera, positivt eller negativt.
@IngerNorah4you nog för att det är viktigt med simkunskap, men jag tror inte den regleras i grundlagen.
— csaba perlenberg (@cbperlenberg) 11 augusti 2015
I SVERIGE GÄLLER ALLTID SVENSKA GRUNDLAGAR OCH ANDRA LAGAR:
Alldeles för många yngre svenskar har i och för sig haft icke ämnesbehöriga lärare i ämnet Samhällskunskap. Det är ingen ursäkt. Lika lite är det en ursäkt att stor del av dessa icke ämnesbehöriga lärare inte ens varit behöriga lärare. Tvärt om har svenska kommuner och rektorer en stor skuld i att så många tokiga uppgifter om vad som är tillåtet och vad som våra Grundlagar förbjuder aldrig lärdes in. Än mindre kontrollerades, vilket lärare har skyldighet att kontrollera, att det lärts ut, lärts in samt förståtts av samtliga skolelever.
Simning och lekar i vatten
Simning och lekar i vatten är en del av undervisningen i ämnet Idrott och hälsa. Att kunna simma är viktigt för att kunna utnyttja hav och sjö samt för att förhindra olyckor. När eleverna går ut årskurs sex ska de kunna simma minst 200 meter och hantera nödsituationer vid vatten.
Undervisningen börjar redan i årskurs 1-3. Eleverna ska då utveckla sin vattenvana genom att leka i vatten och göra övningar. De ska träna på att balansera och flyta, samt att simma i mag-och ryggläge. I årskurserna 4–6 ligger betoningen mer på att utveckla simförmågan. Inom årskursintervallerna kan skolan välja när undervisningen ska ske.
För att få godkänt betyg i årskurs sex, alltså minst betyget E, ska en elev:
• kunna simma 200 meter varav 50 meter i ryggläge
• kunna hantera nödsituationer vid vatten med hjälpredskap under olika årstider
All skolverksamhet lyder under Sveriges Grundlagar. Regeringsformens 1 kap 2§ TOTALFÖRBJUDER diskriminering positiv såväl som negativ:
1 kap. Statsskickets grunder
1 § All offentlig makt i Sverige utgår från folket.
Den svenska folkstyrelsen bygger på fri åsiktsbildning och på allmän och lika rösträtt. Den förverkligas genom ett representativt och parlamentariskt statsskick och genom kommunal självstyrelse.
Den offentliga makten utövas under lagarna.
2 § Den offentliga makten ska utövas med respekt för alla människors lika värde och för den enskilda människans frihet
och värdighet.
Den enskildes personliga, ekonomiska och kulturella välfärd ska vara grundläggande mål för den offentliga verksamheten. Särskilt ska det allmänna trygga rätten till arbete, bostad och utbildning samt verka för social omsorg och trygghet och för goda förutsättningar för hälsa.
Det allmänna ska främja en hållbar utveckling som leder till en god miljö för nuvarande och kommande generationer.
Det allmänna ska verka för att demokratins idéer blir vägledande inom samhällets alla områden samt värna den
enskildes privatliv och familjeliv.
Det allmänna ska verka för att alla människor ska kunna uppnå delaktighet och jämlikhet i samhället och för att barns rätt
tas till vara. Det allmänna ska motverka diskriminering av människor på grund av kön, hudfärg, nationellt eller etniskt ursprung, språklig eller religiös tillhörighet, funktionshinder, sexuell läggning, ålder eller andra omständigheter som gäller den enskilde som person.
…..Regeringsformen, Statsskickets grunder, Svensk författningssamling, riksdagen.se
[…] Se även Regeringsformens 1 kap 2§ gäller även simkunskap […]
GillaGilla
Fast det stämmer väl inte helt? Vad jag förstår så står EUs lagar och direktiv högre än svenska grundlagen. Nu påverkar detta då inte skolan, så i detta fall är det väl regeringsformen som gäller.
http://www.eu-upplysningen.se/Sverige-i-EU/EU-lagar-galler-framfor-svenska-lagar/
GillaGilla
Jo DET STÄMMER HELT. EU-direktiv är inkluderade i Regeringsformen om Du läser noga. DET PÅVERKAR SKOLAN OCH ALL ANNAN OFFENTLIG VERKSAMHET !!!!!!!!!! EU-direktiven är i och för sig mycket dåligt översatta till svenskan i många fall – än värre är att i stort sett samtliga som gått ut gymnasiet efter gamla gymnasiet (1968) ALDRIG fått lära sig hälften av den ordkunskap som gäller. Men som sagt – Det stämmer helt för vad som sägs i EU-direktiven finns med som undantag i de fall direktiven har föranlett undantag!!!!!!!! MYCKET VIKTIGT och det var en av de första sakerna som mina lärare i metodik, pedagogik och didaktik ämnet Samhällskunskap sa redan första terminen Samhällskunskap (då på Linköpings Lärarhögskola) samt då jag pga benbrott som föranledde att jag inte hade råd (hade 1,5 terminer kvar men fick bara studielån för 1 termin) fick göra ett avbrott och gå sista två terminerna (blev så pga avbrottet) sas detsamma här på Lärarhögskolan här i Göteborg av våra lärare!!! I SVERIGE FÅR INGEN LAG STIFTAS SOM STRIDER MOT REGERINGSFORMEN
GillaGilla