12 april 2012 skrev jag i tillägg på samma dags bloggartikel:
Problemet som finns i Syrien löses tyvärr inte ens om vapenvilan håller. OM den gör det kan det utgöra ett första pyttesteg framåt. Men det räcker inte för att lätta på oroshärden. Det är som att sätta ett lock på en kastrull med ris som vrålkokar utan att lämna en glipa mellan lock och kastrull. Det kokar mycket lätt överI skuggan av Osmanska Rikets fallDet analytiker runt jorden idag tycks ha missat, är att man behöver ta med Osmanska Rikets uppkomst OCH fall i analysen när situationen av främst Syrien-Irak-Turkietområdet skall analyseras utifrån nutidens situation. Men det är bara en liten del av den stora historiska bakgrund som behöver upp på bordet för att förstå bakomliggande faktorer till att IS/ISIS lyckats terrorisera inte endast den regionen utan också hota hela världens säkerhet.
Vi måste ta med många fler bitar. Inte minst är det nödvändigt att ta med bakgrunden till att Europa klarade av att bevara Kristendomen som vår stora religion. precis som det står i citatet i inledningen av den rebloggade artikeln:
Faktum är att den europeiska föreställningen om Europa uppstod i kraft av osmanernas expansion. Hotet skapade en stark europeisk identitet.”
Mötet med turkarna, Sören Wibeck i Populär Historia nr 5 1997Förvisso är vi inte många som klarar av att hålla nödvändiga premisser som måste vara sanna för att en algoritm ska kunna fånga upp nödvändig information i det stora mediabruset. Men det krävs egentligen inte den gåvan/kunskapen eller vad det skall kallas. Det som krävs är att man lyfter sig själv från navelskåderiet som nutidens Europeiska ”Tyck som jag”-syndrom skapat. Nästan allt har sina rötter i händelser långt tillbaka i tiden. Den som inte kan sin egen historia, den personen har svårt att se utanför sin sfär. Krävs breddkunskap och djupkunskap för att komma med hållbara teorier om framtiden. Inte önsketänkande eller drömmar a la Rosseaus sk. Frihetsideal (som inte är sant att Rosseau hade, men många tror
Vad som behöver ske för att lösa kriserna
I akuta skedet måste Europa och resten av världen göra klart för Turkiet att nu har de gått över gränsen för det tillåtna. Det må vara så att Turkiets ledande politiker drömmer stormaktsdrömmar på samma sätt som IS/ISIS gör. Drömma är en sak. Att förneka andra att få exakt samma Mänskliga Rättigheter som de själva kräver för sig, det är något helt annat! Turkiet har gått för långt.
Det enda sättet att stå enade mot en terrorstat som IS/ISIS strävar efter att bli, är att börja med att lösa det stora historiska misstaget som gångna generationer i Turkiet, i Osmanska Riket, i Europa och Världen glömt bort: När ett folk har bott i ett land om än detta landet inte haft egna lagar och eget styre, som genom årtusenden som gått har haft ett folk med samma kultur och levnadsförhållanden oavsett vilket århundrade vi talar om, så borde det vara en självklarhet oavsett var man står på den politiska skalan, att ERKÄNNA KURDISTAN om inte annat så utifrån de Mänskliga Rättigheterna.Turkiet och världen bör erkänna Kurdistan
Varje ny situation som uppkommer i nutid, måste utöver historisk analys avseende bakgrund, syfte och orsak även ta med att vi lever här och nu år 2015. Inte i efterdyningarna av Första Världskriget. Misstag som begicks av segermakterna, och sådana skedde, MÅSTE erkännas. Finns inte möjlighet att lösa problem om man stoppar ner dem i en säck som man ställer på en hylla!
– – – – mer tillägg kommer under dagen —–
”Under glansperioden i mitten av 1500-talet var imperiet ofantligt: det sträckte sig från österrikiska gränsen i väster till Persien i öster, från västra Ukraina i norr till Jemen och Nordafrika i söder. Dess betydelse för Balkan och Centraleuropa, men också indirekt för resten av den europeiska civilisationen, kan inte värderas högt nog. Faktum är att den europeiska föreställningen om Europa uppstod i kraft av osmanernas expansion. Hotet skapade en stark europeisk identitet.”
Mötet med turkarna, Sören Wibeck i Populär Historia nr 5 1997
Osmanska riket hotade Europa och hade inte framryckningen stoppats vid Wien, sista försöket att belägra staden för att gå vidare västerut skedde i slaget om Wien 1683 så hade vi knappast haft ett Europa som såg ut som det gör idag. Men en stor del av de svårigheter som Balkan upplevt var precis som de svårigheter vi ser idag från gränsområdet Turkiet/Syrien mot kusterna längs…
Visa originalinlägg 414 fler ord