Det finns skarpa skiljelinjer mellan vänster och höger i Europa vad gäller synen på Grekland och Greklands stora lån för att hålla igång Grekland.
EMU var en dålig idé. Men nu finns valutaunionen och då måste vi se till att den fungerar.
För att det ligger i vårt intresse.
Som européer.
Grekland är i dag mer bankrutt än i början av krisen, något som i sig självt fungerar som facit för nedskärningspolitiken.
Den har inte fungerat.Europa har inte råd med Grexit, Resten av EU måste visa solidaritet, Katrine Marcal ledarkrönika Aftonbladet 21 juni 2015 Nej så är det om man med Europa menar planerna på ett Europas Förenta Stater….. vilket i nutida EU är knepigt för de tankegångar som förs fram i Bryssel samt av stort antal statschefer utom i Storbrittanien och Grekland, är samma tankegångar och karta som en viss herr Hitler och en annan viss herre Mussolini drog upp riktlinjerna för när de bildade sin version av Kol och Stålunionen. Vilket många missat. En orsak kan vara försämrade historiska kunskaper i stora delar av EU-länderna. En annan orsak kan vara att den gamla rädslan i Monarkiernas Europa efter att Ryska Revolutionen att kommunismen skulle sprida sig… den rädslan har aldrig helt försvunnit trots att Ryssland inte alls är Sovjetunionen. Varken till sin konstitution eller annars.
Men inget har någonsin varit enkelt när det gäller:
Greklands historia i modern tid
Grekland var en del av det Östromerska riket från det att Romerska riket som delats i en Västromersk och en Östromersk del år 395 e.Kr. När Västromerska riket föll samman, under 400-talets slut/början av 500-talet, så stärktes den bysantinska kulturen dvs en blandning av grekisk kultur, ortodox kristendom under inflytande av religös påverkan från orientaliska kulturer.
Förlusten mot seljukerna 1071 gjorde Byzantinska Riket på gränsen till bankrutt. Blev inte bättre när det fjärde korståget plundrade Konstantinopel 1204. Allt banade vägen för Mongolernas framryckning mot Europa. Stor del av Asia Minor (nuvarande Turkiet) och tidigare romerskt/byzantinskt landområde norr Grekland över Ryssland till nuvarande Ukraina (som inte är något historiskt land) och Krim lades under Mongolernas rike 1241. Detta i sin tur ledde till att det som en gång varit ett rikt område och där den antika grekiska kulturen levt vidare in i romartiden var ett försvagat grekiskt område som inte varit självständigt på länge.
När Osmanska Riket sedan växte fram efter Konstantinopels fall 1453, så kom även det vi idag kallar Grekland under Osmanernas välde. I Grekland som fick klara sig relativt fritt från pålagor och där kristna tilläts ha sin tro, växte motståndet detta till trots och nådde sin kulmen under åren 1770-1821.
1770 gjordes det första upproret mot Osmanerna. 1821 startade ärkebiskop Germanos Petra det som blev en signal om skapandet av en grekisk nationalstat genom att hissa flagga. Med stöd av Ryssland, England och Frankrike så besegrades turkarna/osmanerna 20 oktober 1827. 1830 blev Grekland självständigförklarat. Sedan följde några år då det var minst sagt rörigt eftersom det beslutats i Londonprotokollet som låg till grunden för självständighetsförklaringen att Grekland skulle vara en monarki.
Grekland hade inte varit självständigt på mycket länge. Först utsågs Otto av Bayern men redan 1843 var missnöjet stort. Krimkriget 1853 gjorde inte Greklands situation bättre. Ekonomin var i princip lika bankrutt som idag (2015) och de länder som stött Grekiska frihetskampen, den alliansen föll. För att göra en lång historia kort så blev det revolution 1862 och en dansk prins, Vilhelm blev utsedd till kung under namnet Georg I.
Det Grekland vi idag känner som Grekland såg då inte alls ut som det gör idag.
”Greekhistory” av en:User:Adam Carr – Imported from en:wikipedia by Christophe cagé 09:49, 15 October 2006 (UTC). Licensierad under CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons.
I svenska wikipedia, där jag hämtat länken står det Greklands expansion från 1832 till 1947, visar även området som Grekland erhöll genom Sèvresfördraget (visas i gult) men som förlorades till Turkiet 1923 vid Lausannefördraget.
Grekland, Första Världskriget och efterdyningarna
Mycket hände efter Första Världskriget och Osmanska Rikets fall. Georg I blev mördad i början på 1900-talet, hans son som var tyskvänlig avsattes, togs tillbaka och avsattes igen.
Grekland och Andra Världskriget
Först invaderades Grekland av Mussolinis Italien, men det lyckades de slå tillbaka. Sedan invaderade Hitler Grekland. Detta ledde till att motståndsrörelsen i Grekland växte.
Det var många kommunister och vänstersocialister som var aktiva och hjälpte till att befria Grekland. Kommunisterna, vänstersocialister m.fl. har sedan dess utgjort de grupper som står mot monarkisterna.
Kampen mellan republikaner och monarkister har pågått in i våra dagar. Blev än mer markant efter Andra Världskriget då kommunister och vänstersocialister var väldigt starka direkt efter krigsslutet.
Grekland efter Andra Världskriget
Efter Andra världskrigets slut blev det inbördeskrig i Grekland. Det fanns stora farhågor att Grekland skulle följa Jugoslavien och bli kommunistiskt. Grekiska barn fördes/kidnappades (senare enligt många samtida o senare källor) till Jugoslavien.
Detta är lite av den bakgrund som fick än mer aktuallitet när varken premiärminister Papagos eller hans efterträdare som premiärminister, Karamanlis lyckades få ordning på den grekiska katastrofalt dåliga ekonomin… Detta ledde 1967 till att militären med hjälp av Georgios Papandreou med hjälp av USA utförde en militärkupp. Kungen försökte återta kontrollen över Grekland bl.a. genom en statskupp. Detta slutade med att kungen fick fly Grekland med sin familj.
Den grekiska historien är inte enkel ens på senare tid. Klart är dock att Greklands premiärministrar sedan Grekland gick med i EG 1981 alla mer eller mindre slösat med tillgångar Grekland aldrig haft. Samtidigt har äldre och sjuka som från början haft det dåligt om de inte varit statsanställda med olika slags märkliga anställnings- och pensions villkor, de äldre och sjuka som inte varit det har varken haft möjlighet att påverka Grekiska ekonomin. För många kockar oavsett vilka som vunnit Grekiska valen. Inget är enkelt när det gäller Grekland och har alltså inte varit det de senaste 200 åren heller.
En enda sak är enkel att slå fast när det gäller Grekland, inte någon endaste gång de senaste 950 åren har den grekiska ekonomin varit i balans under längre period. Katastrofal eller nära till bankrutt för Grekland, redan innan landet blev självständigt. Att grekiskt område varierat i storlek även efter självständigheten 1830 (Se kartan ovan) har heller inte underlättat. Lika lite har senare tiders politiska partier vid makten hjälpt till. Det märkliga är dock att detta borde EU haft kännedom om redan innan man beviljade första nödlånet….
Grekland bör ställa in betalningarna, SvD 15 juni 2015
Grekland dominerar debatten i Tyskland, DN 15 juni 2015
Dags för Grekland att lämna Euron, Ledarsidan Expressen 4 juni 2015
Börsoro efter Greksammanbrott, GP 15 juni 2015 Vad hade de som godkände att Grekland kom med i Euron för tankar, för nog visste de redan där och då att Greklands ekonomi var kaputt….
För mer info läs gärna EU, Greklandsproblemet m.m., Norah4you 31 januari 2012