Utan att känna till en folkgrupps historia, kultur och traditioner, så går det mycket dåligt att göra en konsekvensanalys av vad som är, vad som var och vad som är den troliga utvecklingen. Tyvärr har många glömt eller aldrig fått de verktyg som historien ger…
När vi ser vad som hänt och händer i Mellanöstern samt Ukraina (och ett antal andra stater i östra Europa, så är det lätt att se att det varit många misstag gjorda av alldeles för många kockar som inte haft smaklökarna de hade behövt…
IS och östra Medelhavsområdet
I ljuset av en bra analys som Adam Cwejman gjort på GP:s ledarsida är det viktigt att sätta in Syrienkrisen, Irakkrigen samt Ukrainakrisen i det verkliga historiska sammanhanget. Många i Europa har kort minne, eller vad det nu är som gjort att de glömt bort(?) var de verkliga rasisterna, fascisterna och nationalisterna fanns (finns?) under Mellankrigstiden och VILKA här i Sverige samt EU som stödde/samarbetade med dem, rent ut sagt gjorde det möjligt för Hitler att gå ut i krig, den viktiga historien talas det tyst om…Läs följande:
Vad man ibland glömmer var att ledare som Assad, Khadaffi och Hussein var svurna fiender till de religiösa extremisterna. Detta gjorde dem inte bättre på något sätt, tortyr gör i regel lika ont, oavsett vad som skriks över slagen. Men det är värt att komma ihåg hur västs handlande, oaktat bevekelsegrunderna, förändrade den geopolitiska balansen i Mellanöstern. Från diktatoriska, men förhållandevis stabila regimer, till laglösa och för islamister utmärkta värdkroppar.Mellanöstern förändrades minsann, men inte på det sätt som man hoppades på i väst.
Misstaget som begicks grundade sig i entusiasm och förhoppningen att Mellanöstern kunde förändras som Tyskland efter andra världskriget. Men Irak var inte Tyskland, självklart kan tyckas. Dessutom saknades uthållighet och en konsekvensanalys, uppdraget var aldrig avklarat när man under ceremoniella former förklarat att så var fallet.
När ett land utan institutioner eller demokratiska traditioner invaderas, i synnerhet ett land med diktatoriskt ledarskap, finns i regel ingenting kvar när statyerna har rasat och diktatorn fängslats. Detta var det kritiska misstaget som begicks i Irak och Libyen. Tyskland hade starka institutioner och en statsapparatur som man till stor del helt behöll. Efter kriget gav man generalerna ett val, gå med oss eller hamna ute i kylan. Ett klokt drag visade det sig. I Irak däremot upplöstes armén och ledargarnityret fängslades. Den enda samlande maktbasen i samhället försvann och dagens armé är så usel att den flyr undan islamister i fyrhjulsdrivna Toyotabilar.Adam Cwejman: Vi hade fel om Mellanöstern, GP:s ledarkrönika 11 juni 2015
Samma fel har begåtts av många politiker och journalister när det gäller Ukraina. Ukraina ett land som inte alls har den historia som desinformationens korrigeringsnissar försökt påstå om än de lyckats plantera falska gränser på gamla kartor. Kartor från Medeltiden och framåt som i original finns på Amerikanska Kongressbiblioteket, på Uppsala och Helsingfors Universitet, för att nämna några ställen där original finns som i många fall även går att studera via Webben. Om man inte går in i svenska SO-rummet eller någon av Wikipedias hänvisningar vill säga…..
Allt i nutiden, från tekniska underverk som bygger på gammal kunskap till strider inom religioner, såväl i den kristna som den muslimska världen, bygger på historiska händelseförlopp som ofta glöms att ta med i analysen av en kris. Syrienkrisen är ett av många exempel på detta.
Jag tänker i analysen nedan inte ta med den i och för sig mycket intressanta frågan om äldre samband mellan namnet Syrien[1] utan gå framåt i tiden till vår kristna religions första århundraden.
Aposteln Paulus ord har gett genklang i två religioner
Aposteln Paulus som speciellt för den senare Katolska kyrkan är en av kyrkans kyrkofäder. Paulus räknas som en av ‘våra’ apostlar. Paulus tillhörde inte Jesus 12 lärjungar.
Paulus som var född i Tarsus blev omvänd till kristendomen när han var på väg till Damaskus[2] Tarsus är en stad i syd-centrala delarna av nuvarande Turkiet. Under första 30-talet och första…
Visa originalinlägg 1 745 fler ord