I Sverige gäller SVENSKA GRUNDLAGAR
Det nedan borde vara ett krav som alla som utbildar unga i Förskola och Grundskola MÅSTE vara beredda att stödja i ORD OCH HANDLING:
Yttrandefrihetsgrundlagen
1 kap. Grundläggande bestämmelser
1 § Varje svensk medborgare är gentemot det allmänna tillförsäkrad rätt enligt denna grundlag att i ljudradio, television och vissa liknande överföringar, offentliga uppspelningar ur en databas samt filmer, videogram, ljudupptagningar och andra tekniska upptagningar offentligen uttrycka tankar, åsikter och känslor och i övrigt lämna uppgifter i vilket ämne som helst.
Yttrandefriheten enligt denna grundlag har till ändamål att säkra ett fritt meningsutbyte, en fri och allsidig upplysning och ett fritt konstnärligt skapande. I den får inga andra begränsningar göras än de som följer av denna grundlag.
………
– – – – – – – Slut på utdrag ur Yttrandefrihetsgrundlagen – – – – –Skollagen
Syftet med utbildningen inom skolväsendet
4 § Utbildningen inom skolväsendet syftar till att barn och elever ska inhämta och utveckla kunskaper och värden. Den ska främja alla barns och elevers utveckling och lärande samt en livslång lust att lära. Utbildningen ska också förmedla och förankra respekt för de mänskliga rättigheterna och de grundläggande demokratiska värderingar som det svenska samhället vilar på.
I utbildningen ska hänsyn tas till barns och elevers olika behov. Barn och elever ska ges stöd och stimulans så att de utvecklas så långt som möjligt. En strävan ska vara att uppväga skillnader i barnens och elevernas förutsättningar att tillgodogöra sig utbildningen.
Utbildningen syftar också till att i samarbete med hemmen främja barns och elevers allsidiga personliga utveckling till aktiva, kreativa, kompetenta och ansvarskännande individer och medborgare.
Utformningen av utbildningen
5 § Utbildningen ska utformas i överensstämmelse med grundläggande demokratiska värderingar och de mänskliga rättigheterna som människolivets okränkbarhet, individens frihet och integritet, alla människors lika värde, jämställdhet samt solidaritet mellan människor.
…..
– – – – – – SLUT på utdrag ur SKOLLAGEN – – – –Inledning av
Läroplan för Grundskolan
1 Skolans värdegrund och uppdrag
Grundläggande värden
Skolväsendet vilar på demokratins grund. Skollagen (2010:800) slår fast att utbildningen inom skolväsendet syftar till att elever ska inhämta och utveckla kunskaper och värden. Den ska främja alla elevers utveckling och lärande samt en livslång lust att lära. Utbildningen ska förmedla och förankra respekt för de mänskliga rättigheterna och de grundläggande demokratiska värderingar som det svenska samhället vilar på. Var och en som verkar inom skolan ska också främja aktning för varje människas egenvärde och respekt för vår gemensamma miljö.
……
— – – – -Slut på utdrag ur Läroplan Grundskolan – – – – –De som inte är beredda att ställa upp bakom Yttrandefrihet, Åsiktsfrihet och Tryckfrihet begår Grundlagsbrott.
I SVERIGE GÄLLER SVENSKA GRUNDLAGARYttrandefriheten ute på hal is, SvD ledarsidan 8 mars 2015
Låt inte extremister tysta vår yttrandefrihet, GP debatt 5 mars 2015Det klagas på Kina för att Yttrandefriheten inte finns:
….Utländska medier får det allt svårare att verka. Censuren av internet hårdnar, och regimen försöker täppa till alla hål som ger tillgång till internationalla informationskanaler. En ny terroristlagstiftning riktas mot separatister och islamister i provinsen Xinjiang, men många befarar att den också ska utnyttjas för att rättfärdiga förtrycket av yttrandefriheten.Ointaglig ledning i Kina, DN Ledarsidan 9 mars 2015Men varför är så många så tysta när Yttrandefriheten Sverige och Svensk Historia (=Svensk KULTUR) har hotas?
Jag måste säga att jag undrar hur i hela fridens namn diskussionen om det var rätt eller fel att neka Vilks ställa ut utifrån Yttrandefrihet, Åsiktsfrihet och Tryckfrihetslagstiftningen ens har hamnat på tapeten. Nog har jag under senare år med bestörtning, vilket en del som läser bloggen reagerat på, förstått att flumskolan skördat många offer som aldrig fått ämnes- och stadiebehöriga lärare som sett till att de fått lära in vad som gäller i en demokratisk stat som Sverige. Än mindre fått lära sig var gränserna går och varför det måste vara tillåtet att ha de mest vidriga uppfattningar och framföra dem SÅ LÄNGE DET INTE FINNS FÖRBJUDET ATT GÖRA SÅ. Sveriges Grundlagar är inte utformade och har i sin tradition aldrig varit avsedda att sära ut. Sedan må det finnas människor som känner sig kränkta av att andra har uppfattningar som står så långt från vad deras egna gör…
Visa originalinlägg 401 fler ord
[…] Utdrag ur Yttrandefrihet, Åsiktsfrihet och Tryckfrihet: […]
GillaGilla