Danmark har nästan rätt – Stor del av Nordpolen ÄR dansk
Lite märkligt är att en bekant härom dagen frågade mig när jag skall lägga upp eller publicera allt jag vet från medeltida källor, vissa går tillbaka till 1100-talet, om Nordamerika, Grönland och Grönlänningarna som ”försvann”.
Men så här är det kortfattat: Danmark har i sitt eget Diplomatarium samt i Diplomatarium Norwegicum, i dokument i påvars arkiv fram till 1521 samt i före 1544 utgivet kart och bokmaterial allt de behöver för att bevisa att stor del av Nordpolen är danskt sedan Kalmarunionens tid. Norge har motsvarande för den del av Skandernas tektoniska platta som ligger norr om Svalbard – Norsk-ryska gränsen och Ryssland har motsvarande för det som är mellan Murmansk och Nova Semja.
Danmark: Nordpolen är vårt, GP 15 december 2014
Danmark presenterar Arktisanspråket, SvD 14 december 2014
Danmark: Nordpolen är vårt, Omni.se 14 december 2014
Danmark: Nordpolen är vårt, DN 14 december 2014
Danmarks krav i Arktis går helt till Ruslands søgrense, Berlinske 14 december 2014 Det är lite väl mycket fram till Nordpolen går anspråket att belägga historiskt. Sedan inte.
Det danska anspråket utgår ursprungligen från ett antal okända eller relativt okända kartor. Några av dessa kartor har en vän för NEARA:s räkning tittat närmare på tillsammans med hennes geograflärare vid universitet i Canada och även skrivit om. En av de kartor hon skrivit om finns i ett originalexemplar vid Vetenskapligt bibliotek som ärvts av Linköpings Biskopar och som går att spåra tillbaka till Biskop Brasks efterträdare som Linköping Biskopar. Att så är fallet vet jag då jag själv tagit fram källorna som bekräftar händelseförloppet.
Den kartan har jag fått rättigheterna till att publicera i mitt manuskript Grönland och Grönlänningarna, det ”förlorade” folket. Ytterligare en karta som lämnades av Johan (senare Johan III) till Elizabeth av England innan hon blev drottning och Erik (senare XIV) ärvde svenska tronen, hittades av en god vän och engelsman som forskade och skrev om Rosornas krig. Jag fick digitaliskt foto på kartan som visar något så märkligt som att det i början av 1500-talet fanns som minst 5 norska bosättningar mellan det vi kallar Hudson Bay och Newfoundland. På kartan som visar kusten från Hudson Bay ner längs NA östkust finns nämligen 5 bosättningar markerade med den norska flaggan som användes under Kalmarunionens dagar.
Även denna fick jag redan under slutet av 1990-talet tillstånd att använda i mitt arbete.
Men det starkaste beviset finns på Svenska Riksregalien Riksäpplet, graverat i Flandern för Erik XIV:s kröning. Historiker har i alla tider konstaterat att Nord Amerika graverades spegelvänt. Konsekvenserna av detta är något som sällan eller aldrig diskuterats utom av undertecknad. Äger inte rättigheter visa, men vem som helst som i en bok hittar Riksäpplet kan själv ställa sig framför en spegel och där se att såväl norra kusten av NA som västkusten ner till halvön som senare fick namnet Kalifornien och den andra halvön i öst Florida samt hör och häpna delar av Mississippi finns ingraverat utöver självfallet Grönland m.m.
Utöver detta finns det klara bevis utifrån arkeologiska utgrävningar på Skräling Island, Kanada, där nordiska hantverkar verktyg hittats i ett antal Inuit(? inte helt klarlagt) hus utöver att rester av skepp hittats ännu längre norrut och att det även finns karteringar på karta som visar att nordborna på Grönland väl kände till Nordpolen. (den kartan håller jag nära mitt bröst för den är något alldeles speciellt)
I övrigt så utgår jag från att de flesta historie/arkeologiintresserade känner till runstenen som hittades 1824 och finns nu på National museum i Köpenhamn. Tre nordmän besökte april 1135 Kingittorsuaq (72° 55′ north lat.) ön och kvarlämnade en runsten. Runstenen har i och för sig varit omdiskuterad – men vilka männen är går att få fram om man bara gräver lite djupare i de olika ländernas diplomatarium samt skeppsrapporter. Inget jag har för avsikt att presentera här.
Grönland från 980 – 1341 hade upp till TRE grader varmare än numera som medeltemperatur. Detta har bl.a. visat sig utifrån de fröer och ogräs m.m. som hittats bl.a. i Västerbygden. Från Grönländska gårdar exporterades smör i saltvattentunnor samt hårdost till Europa. Bästa dokumentationen finns om man gräver i räkenskaperna för Margaretha I:s fatabur.