Verkligheten är det som gäller. Oaktat all politisk korrekthet av ledande medlemmar i något lands riksdag, parlament eller liknande. Verkligheten innehåller stora delar av den historiska bakgrunden som finns för hur ett land agerar i enskild situation. Eller borde åtminstone göra det precis som alla som når upp till ledande positioner utöver Världshistoria också borde ha lärt sig lite logik om än de inte haft förmånen att få lära sig filosofi eller vad som är giltiga argument respektive rena fallacies….
Börjar från situationen som rådde 1900 innan Första Världskriget:
Titta på kartan
Jämför kartan ovan med:

Internationellt godkända Europeiska gränser 2014 obs. Rysslands europeiska del enda av Ryssland som visas.
Källa till karta: http://linusronaldo.blogspot.se/2014_01_01_archive.html
Många länder påverkades av Första Världskriget och spåren från nutidens militärpolitiska situation går att spåra bakåt till vad som hände under Första världskriget samt under mellankrigsåren på 20- och 30-talet.
* Länder som historiskt varit väletablerade försvann.
Ofta skapades stater utifrån det som segermakterna i Första Världskriget beslöt. I skuggan av Osmanska Rikets fall förändrades Europas gränser. Inte bara Europas utan också maktfördelningen i det som förr kallades Främre Asien, speciellt från Turkiet ner till Egypten och Saudiarabiska halvön ändrades.
* Nya stater skapades.
Bland de stater som skapades var Turkiet och Syrien. Båda ländernas historiska rötter går tillbaka i tiden till innan det Osmanska Riket växte fram. Syrien-Turkiet, kris med rötter runt 1000-talet Vilket direkt och indirekt påverkar båda ländernas nuvarande situation, framför allt finns det här giltiga förklaringsmodeller till att IS lyckats växa sig starka och att Turkiet i våra västerländska ögon verkar tveksamt till vad landet är beredda att göra för att hjälpa grannländer mot IS. Läs gärna Omvärldsanalys 22 augusti 2014 där jag tar upp problemen bakom dagens oroshärdar.
USA: Terrorgruppen IS säljer olja via Turkiet, Expressen 24 oktober 2014
* Sk. Palestinamandatet
I efterdyningarna av Första Världskriget önskade segermakterna att snarast möjligt få allt att inte bara återgå till stabilitet och fred, utan även att lösa ”problem” som upplevdes utifrån den tidens Människosyn och Värderingar. Vi får aldrig glömma att kolonisationen från såväl väst- som östländer av andra länders territorier, skapandet av artificiella gränser som var politiskt godtagbara då samt synen att det existerade raser där vissa raser antogs vara ”mer värda” än andra.
En av de religiösa och kulturellt förföljda folkgrupperna sedan tidig medeltid var judarna. De fick inte tillhöra yrkesgillen, de fick i många länder inte idka sin religiösa tro öppet, de fick inte arbeta med vad som helst. Kort sagt även om de som nu ofta månar om staten Israel glömt sina egna politiska utspel under tidigt 1900-tal fram till Andra Världskrigets utbrott: Synen på judar var förskräcklig i stor del av Gamla Världen. Om Nya Världen kan jag inte uttala mig för jag vet inte tillräckligt. Detta ledde fram till det sk. Palestinamandatet.
Ett mandat som England hade att sköta om den del av gamla Osmanska Riket som kallades Palestina. England ägde inte rätten att ge bort land där eller ens lova att ge bort land där. Det som beslöts av segermakterna som utgjorde grundarna och kärnan i Nationernas Förbund saknade all förankring i gällande Internationella Lagstiftningar. Efter Andra Världskriget skapades staten Israel. De beslut som tagits av Nationernas Förbund var och är inte giltiga. De gränser som FN till slut godkände efter att Israel ensidigt utropat staten, det är de enda giltiga gränserna träffade av Internationella samfundet där Alla länder äger rätt att söka medlemskap.
Staten Israel och ”Palestinamandatet
* Människosyn – slutet 1800-talet fram till Andra Världskrigets utbrott
Rasbiologiska institutet: Fredagen den 13 maj 1921 fattade riksdagen utan omröstning beslut att upprätta ett Statens institut för rasbiologi. Bakom riksdagsbeslutet fanns en motion, som hade framförts i riksdagens båda kammare den 13 januari 1920. Drivande bakom att rasbiologi var bl.a. Wilhelm Leche, Professor Zoolog och medlem i Nordisk Familjeboks redaktionskommitté. Motion väcktes i Riksdagen av ledande politiker bland dem socialdemokraten Hjalmar Branting och högerns Arvid Lindman. Upprättandet av det rasbiologiska institutet hade starkast möjliga politiska stöd.Socialdemokraternas mörka historia
Vi skall inte klappa oss på axeln. Vi var först, värst och påverkade trots att vi inte tillhörde stormakterna eller varit med i Första Världskriget människosynen mer än våra skolböcker berättar.
* Rysslands historia ”glömdes” bort i Västeuropa
Ryssland glömdes bort av Europa i skuggan av Första Världskrigets slut. Ryssland blev Sovjetunionen och de 13 olika arméer som i början av den Kommunistiska Revolutionen lovade att hjälpa till mot kommunisterna, de slöt olika fredsavtal som till och med ställde en tjekisk armé som lovat Väst att strida och hålla öppet så att ytterligare arméer skulle kunna upprätta en östra flank, ”glömdes bort”. Ryska folkets lidande under tsarregimens sista krigsår har vi sällan eller aldrig hört om. Inte heller om situationen som ledde fram till att Lenin via tågresa genom Sverige och Finland kom över till de kommunister som väntade på honom i Ryssland. Inte har vi hört eller läst mycket om de stora påfrestningar för ryska folket i form av hungersnöd som under sista åren Ryssland deltog i Första Världskriget senare förvärrades under ryska Revolutionen.
Inte är det mycket bättre när det gäller Sovjetunionens lidanden under Andra Världskriget efter att Nazityskland gått till anfall trots gemensam pakt mellan länderna. Många här i väst känner inte till att Krimtartarerna inte bara samarbetade med SS-trupperna utan till och med var värre än dessa i sin förföljelse av ryssar som varit på Krim många hundra år innan första tartarerna kom dit. Krim har för övrigt en lång rysk-svensk historia: Krims 1103 år gamla Rus-svensk(!) historia
Än mindre skrivs det speciellt mycket här i väst där det stora antal miljoner ryssar som dog i Andra Världskriget nämns. Det som möjligen nämns är den hjälp som kom från Väst i form av material och lastbilar m.m. med hjälp av konvojer främst via Norra Ishavet till Kolahalvön. Mycket av detta har stor betydelse för hur ryssar i allmänhet ser på omvärlden.
Dagsaktuellt läge
På samma sätt som EU-ledare glömt bort konsekvenserna av att de bortsåg från att den interimsregering med Svoboda som drivande i Ukraina försökte stoppa ryska som officiellt språk, se EU bär stort ansvar för Ukrainakrisen
så
har ryska militären i sina hånfulla uttalanden bortser från konsekvenserna av sina påståenden om att Sverige närmar sig NATO. Hur i hela fridens namn skulle Sverige kunna göra annat än närma sig NATO efter att Sveriges Försvar helt självklart reagerat på provokation i luft och vatten?
Konsekvensanalys är något som ett antal ledande personer i öst och väst borde ha fått lära sig INNAN de nått de positioner de gjort. Rötter av gamla och nya självupplevda eller verkliga oförrätter i historiens bagage är inget som suddas ut vid förhandlingsbord.
Det gjorde och gör Ni bra svenska Försvaret
Det för dagen allvarligaste är dock att ryska Duman mer eller mindre även i retroperspektiv vill för framtiden godkänna att Ryssland kan tillåta privata arméer, DN 23 oktober 2014
Konsekvenserna i Ukraina är stora. Beslut kan inte försvaras med att interimsregeringen i Ukraina gått långt över Ukrainas konstitutionella gränser. Inte heller med att Västeuropa saknar historisk kunskap. Bakgrunden däremot är lätt att förstå. Det har sedan Pussy Riots hädande i Rysk-Ortodox kyrka här i väst ansetts korrekt att klaga på Putin vad gäller Rysslands brister i demokratifrågan i stället för att se den maktkamp som pågått minst 2-3 år om vem eller Vad kommer efter Putin
Den ryska konstitutionen har som de flesta andra, USA och Frankrike möjligen undantagna, brister. (Svenska Grundlagarna har utöver självklara begränsningar vad gäller Rikets Säkerhet ett större antal begränsningar i Fri- och Rättigheterna. Okända för alla de som inte haft behöriga lärare i Samhällskunskap). Ryska konstitutionen har dock demokratiska punkter som den Sovjetiska Konstitutionen saknade. Det har sedan ryska konstitutionen togs inte varit tillåtet för sittande rysk President att själv bestämma att militär skall sättas in utomlands! Varje sittande rysk president, Putin inte undantagen, har haft att gå till Duman för att få tillåtelse att sätta in ryska soldater utomlands.
Det är här det krånglat till sig. I väst har många sk. experter, politiker och historiker inte förstått att makten i Ryssland till syvende och sist ligger i Ryska Duman.