Allra först beklagar jag att SVT och TV4 gått händelser i förväg utan att känna till vad som gäller efter ett Riksdagsval i Sverige. Det är alltså inte klart att Löfven blir statsminister. Finns många bitar kvar även om nattens resultat står sig efter slutliga sammanräkningen när resterande poströster och utlandsrösterna är medräknade, kontrollräkning skett o.s.v.
Så här är det enligt Regeringsformen:
Regeringsformen
6 kap. Regeringen
Statsministeromröstning efter val
3 § En nyvald riksdag ska senast två veckor efter det att den samlats genom omröstning pröva frågan om statsministern har tillräckligt stöd i riksdagen. Om mer än hälften av riksdagens ledamöter röstar nej, ska statsministern entledigas.
Omröstningen ska inte hållas om statsministern redan har entledigats.
——-
Instick: Reinfeldt lämnar in sin avskedsansökan vilket innebär att den nyvalda riksdagen skall entlediga honom. Men detta innebär INTE direkt att Stefan Löfven blir statsminister. Till det krävs det mer enligt Regeringsformen.
– – – – –
forts från Regeringsformens 6 kapitel:
Regeringsbildningen
4 § När en statsminister ska utses, kallar talmannen företrädare för varje partigrupp inom riksdagen till samråd. Talmannen överlägger med vice talmännen och lämnar sedan förslag till riksdagen.
Riksdagen ska inom fyra dagar, utan beredning i utskott, pröva förslaget genom omröstning. Om mer än hälften av riksdagens ledamöter röstar mot förslaget, är det förkastat. I annat fall är det godkänt. Lag (2010:1408).
5 § Förkastar riksdagen talmannens förslag, ska förfarandet enligt 4 § upprepas. Har riksdagen fyra gånger förkastat talmannens förslag, ska förfarandet avbrytas och återupptas först sedan val till riksdagen har hållits. Om inte ordinarie val ändå ska hållas inom tre månader, ska extra val hållas inom samma tid. Lag (2010:1408).
6 § När riksdagen har godkänt ett förslag om ny statsminister, ska han eller hon så snart det kan ske anmäla de övriga statsråden för riksdagen. Därefter äger regeringsskifte rum vid en särskild konselj inför statschefen eller, om statschefen har förhinder, inför talmannen. Talmannen ska alltid kallas till konseljen.
Talmannen utfärdar förordnande för statsministern på riksdagens vägnar.
– – – – – – – – Källa: Svensk Författningssamling Regeringsformen, Riksdagen.se
Konkret innebär detta två saker: Det är troligt att Stefan Löfven föreslås bli statsminister. Med SD som vågmästare är det ingalunda klart att förslaget kommer att godkännas av riksdagen när hans namn läggs fram. För att detta skall ske krävs att Alliansens partier eller del av Alliansens partier antingen lägger ner sin röst och inte röstar emot förslaget.
Men det är inte heller klart att det ens med kombinationen S + MP + V går att bilda en regering som håller ens fram till ny Budget lagts och antagits. Observera återigen att S + MP + V inte har egen majoritet.
Vad som händer sedan är en öppen fråga, men sannolikheten att en sådan regering eller en ännu mindre minoritetsregering antingen med MP alternativt enbart Socialdemokrater, skulle klara att inte fällas i misstroendeomröstning närmaste året den sannolikheten skall vi inte ens tala om. Så stor är risken för fullständigt kaos liknande Italiens Parlaments under åren.
PM Nilsson: Då blir det nyval, di.se 15 september 2014 Tänk jag tror han har rätt. Svagare svensk regering har inte setts om den godkänns av Riksdagen sedan Ola Ullstens tid.
Gunilla Grahn Hinnfors: Nu börjar rysaren, GP 15 september 2014
Ledare: En pyrrhusseger för Löfven, SvD 15 september 2014
K-G Bergström: Han lär regera i kraftig motvind, krönika Expressen 15 september 2014 Motvind? Risk för stormstyrka.
Ewa Stenberg: Stefan Löfven borde svalt ett par alvedon med segerdrycken, DN 14 september 2014
Svensk Demokrati i fara
Redan där är Svenska Demokratin i fara. Demokrati är inte så enkelt som media, många politiker och stor del av allmänheten tror. Demokrati
Det är under alla förhållanden så att en tillträdande regering som klarar elddopet i Riksdagen inte kommer att ha majoriteten av väljarna bakom ryggen i de svåra frågor som Sveriges Riksdag ställs inför det närmaste året. Förhandlingar måste till, men det är viktigt att förstå att för att ett parti fått väljarröster nog för si och så många mandat, så har denna regering inte fått klartecken av majoritet av svenska folket t.ex. för att begränsa kärnkraften eller gå med på högre bensinskatt som drabbar arbetspendlar i områden där bilen är det enda tidsmässigt rimliga alternativet utifrån arbetstider. Sverige är ett land vars industri behöver stor mängd energi och där större delen av folket har dåliga möjligheter att resa kollektivt redan i utkanten av storstäder. Alla i Sverige jobbar inte mellan 06.00-20.00 Många i Sverige har mer än kilometern till närmaste hållplats, som ofta bara trafikeras vid skolskjutstid utanför tätort.
Detta med demokrati är svårt för många att förstå. Allra först det enkla. Oavsett vem och från vilket parti någon blir statsminister, så skall denne statsminister vara statsminister för HELA SVERIGE. Inte bara för sitt eget parti.
Den allvarliga biten är dock en annan. Det går att diskutera var Sverigedemokraterna står respektive vilka som var med och startade Sverigedemokraterna. Det går däremot inte som skett från många håll att kalla dem rasister. De uppfyller INTE de kriterier som finns i FN:s rasdiskrimineringskonvention.
Läs noga:
Högsta domstolen (HD) avkunnade 1996 en prejudicerande dom (mål B 3203/96). En man i Visby dömdes för hets mot folkgrupp då han burit märken med anknytning till nazismen.
HD konstaterade att de fem märken mannen burit kunde förknippas med symboler som användes av nazisterna under 1930- och 1940-talen. Vidare anförde domstolen att symbolerna också ”får idag anses vara förknippade inte enbart med nämnda rörelser i och för sig, utan i hög grad också med idéerna med rasöverlägsenhet och rashat som ledde till förföljelse och utrotning, särskilt av människor av judisk härkomst och som är intimt förknippade med dessa rörelsers ideologi.”Tveklös avsikt med lagskärpning, Dagens juridik 2014/01/15
Repeterar: ”…..utan i hög grad också med idéerna med rasöverlägsenhet och rashat som ledde till förföljelse och utrotning, särskilt av människor av judisk härkomst och som är intimt förknippade med dessa rörelsers ideologi…..”
Detta innebär de facto att de som kallar SD för rasistparti gått över gränsen. Förvisso finns det bland SD:s medlemmar de som i tal och handling utan vidare kan sägas falla under det som HD:s dom avser. Men SD som parti kan trots medias och många politikers uppfattningar inte sägas tillhöra rasisterna. Främlingsfientliga? Ja i många avseenden kan delar av SD-s program sägas luta åt det. Men längre än så är det fel att gå. Sverigedemokraterna uppfyller Regeringsformens krav för att få röstas in i svensk Riksdag. De har suttit där under innevarande avslutad period. Många har säkerligen röstat på dem i Riksdagsvalet för att de är trötta på alla pekpinnar som kallar de som vill begränsa invandring av icke flyktingar för rasister. Som Mona Sahlin sa i natt: – Det blir en ny regeringe, en ny statsminister, men det blir en knepig sits på många sätt. De här fyra åren kommer kräva mycket av de 87 procent övriga partierna i riksdagen för att Sverige inte ska bli påverkat som andra länder, säger Mona Sahlin till SVT.
– Jag tror att vi måste lyssna på mer på SD:s väljare än på SD som parti. Mona Sahlin i SVT 14 september 2014
Vad innebär det? Vi får vänta och se. Men en sak är säker. Inget av Allianspartierna är intresserade av att sitta i Löfvens båt, förlåt regering. Sedan kan ”vanligt folk” tycka att blockpolitiken skall upphöra – det är stor skillnad mellan Socialistiska ideologier och de som förr kallades ”borgerliga”. Alldeles för stor skillnad för att något vettigt skulle komma ut av sådant samarbete. Det hade varit lättare att samarbeta med Vänsterpartiet som det är idag än med Socialdemokraterna.
Som jag ser det, så med de argument vissa använder om varför man inte skall rösta på SD, så om man är konsekvent och inte hycklande, så finns det bara FP kvar att rösta på … Speciellt beträffande S … Det lyste ironiskt nog igenom under förra veckan, med tanke på ett av hr Löfvéns uttalanden …
Kommunisterna räknas inte dit, men V, K, F! och dagens aktiva i MP har dock politiska rötter i den rörelse som beundrade aktiviteterna på andra sidan Järnridån (S hör faktiskt även hit …) och man inser inte att de aktiviteter som avses i Tyskland bara var en bråkdel av det som hände under denna tidsperiod i Europa. (Det finns ett mörkertal för andra sidan Järnridån, då man inte var fullt så ”duktiga” på att dokumentera, som man var i Tyskland …)
Intressant att i ivern av att ”bekämpa” rasism, så har många trots allt inga problem med att rösta på ett parti, som självt har just den typen av historik … Ska man skratta eller gråta åt det?
GillaGilla