Ett av de största felen med den svenska skolan, att kunskap inte kommer av sig själv ens om det hade funnits tillräckligt många välutbildade och ämnesbehöriga lärare, om det funnits tillräckligt många speciallärare att sätta in till alla elever som behöver (och har laglig rätt att få) specialundervisning. Inte ens om allt detta funnits att tillgå OCH klasserna blivit mindre, så hade kunskap regnat ner över eleven som regn från himlen….
Mycket bra debattartikel om problemet finns på GP:s debattsida. Läs och begrunda följande citat:
Vilseledande debatt om skolans problem
Politikerna uppträder som om de kunde ge utbildning utan läxor och prov och som om speciallärare och färre elever per klass magiskt kunde öka kunskaperna utan att man behöver ställa krav på elever och familjer. Så är det naturligtvis inte, skriver professor Inger Enkvist.
……
Efter att politikerna under årtionden har avfärdat all kritik, har de internationella rapporterna om sjunkande utbildningskvalitet gjort att utbildningskvalitet blivit ett politiskt tema. Som bekant har Pisa och Timms visat att Sverige sjunker kraftigare än nästan något annat OECD-land. Såväl OECD som två olika McKinsey-undersökningar pekar ut lärarkvaliteten som den väsentligaste faktorn för högre kvalitet. En ofta citerad metastudie av Hattie säger också att färre elever per klass inte är det viktiga utan lärarnas kvalitet.
Sveriges stora problem är att just de studenter som skulle kunna bli lärare med hög kvalitet väljer bort läraryrket.
Fel fokus
……
Hur har Sverige hamnat i en situation med sjunkande kunskaper? Sverige införde i och med Läroplan för grundskolan 1969 en examensfri och nästan betygsfri grundskola där ämnesstudierna ansågs mindre viktiga än arbetsformerna. Det var den sociala samvaron och det gemensamma grupparbetet som skulle känneteckna skolan, inte viss kunskapsnivå. Elever skulle automatiskt flyttas till högre kurs även om de inte lärt sig kursinnehållet på den tidigare nivån. Det sades till och med att det var fel att tala om kurser, eftersom varje elev skulle arbeta i egen takt. Här finns ursprunget till betoningen av elevers rättigheter och nedprioriteringen av undervisning.
Obehaglig uppgift
Förutom sjunkande kunskaper har Sverige i dag en vuxengeneration föräldrar, lärare och politiker som har formats av en grundskola inriktad mer på samvaro än kunskaper. Det har blivit ofint att säga att vissa elever inte har de kunskaper de borde ha i en viss årskurs, och ingen vuxen vill ta på sig den obehagliga uppgiften att tala om för elever och föräldrar att elevens kunskaper inte räcker till.
Politikerna uppträder som om de kunde ge utbildning utan läxor och prov och som om speciallärare och färre elever per klass magiskt kunde öka kunskaperna utan att man behöver ställa krav på elever och familjer.
…..
När man lyssnar på debatten, hör man aldrig att politikerna understryker att Sverige gratis tillhandahåller årskurs efter årskurs med ordinarie undervisning. Det verkar som om politikerna inte vågar säga att det är elevernas och föräldrarnas ansvar att dra nytta av denna utbildning. Det är helt orimligt att familjerna kan anklaga skolan för att inte ha gett nog stöd och hjälp utan att först kunna bevisa att eleverna gjort sitt bästa.
Leker en låtsaslek
Politiker undviker att tala om att det leder till kaos att flytta upp elever utan tillräckliga förkunskaper. Regeringen har nyligen infört prov efter tredje och sjätte klass så problemen diagnosticeras bättre, men eleverna flyttas ändå nästan undantagslöst till nästa stadium även om de inte har tillräckliga kunskaper. Specialundervisning ska lösa problemen, och ingen törs nämna elevernas och familjernas ansvar.
Just nu bortser det vuxna Sverige från det vi vet är ”true and right”. Vuxna leker en låtsaslek. Vi låtsas att lärare kan undervisa det innehåll som klassen ska lära sig i ett visst ämne på en viss nivå och samtidigt undervisa elever som är på helt andra nivåer och som kanske har stora problem av annat slag. Det är en lek. Vi leker att elever utan tillräckliga förkunskaper kan gå i vilken klass som helst och med hjälp av speciallärare lära sig allt det de inte lärt sig tidigare och samtidigt det nya material som deras klass just då studerar. Detta går inte. Vi bara låtsas att det går.Vilseledande debatt om skolans problem, Inger Enkvist professor i spanska Lunds universitet på GP Debatt
Kunskap faller inte som regn från himlen. Det krävs att eleverna först får verktygen som lär dem läsa och samtidigt lär dem förstå vad det är de läser. Det krävs tragglande, läsande inte bara en gång utan flera. Det krävs övning så man nästan spyr för att hela multiplikationstabellen skall flyta som ett rinnande vatten. Det krävs mycket skickliga lärare i stil med de gamla småskollärarna som utbildats för att ge eleverna rätt verktyg samt för att kunna fånga upp elever som behöver extra stöd redan under första året. OCH – nu skall jag nästan häda i kyrkan – det krävs tidiga betyg. Tidiga betyg saknar betydelse i längden för de elever som har lätt för sig eller är tillräckligt intresserade för att sitta hemma och traggla- Det är inte dessa eleverna som behöver hjälp så att de inte bara kan läxorna utan också förstår vad där står så att de kan använda sig av den kunskapen längre fram i respektive ämne. De elever som behöver tidiga betyg så att skolan med ämnes- och stadiebehöriga lärare som har förmågan att via betygen tvinga skolledning, politisk skolnämnd etc att ge elever som ger allt men inte lär sig förstå eller ibland inte ens kan skriva mer än enstaka mening ens när de slussats upp till 5:e klass…..
Glöm heller inte:
* Vilket parti införde Grundskolan?
Socialdemokraterna.
*Vem avskaffade Folkskollärarutbildningen 1968?
Socialdemokraterna
* Före Grundskolans införande krävdes det i princip att läraren var adjunkt för att få undervisa på högstadiet. Vilka stoppade detta?
Socialdemokraterna
* Vilket parti drev igenom kvalitetsförsämringen på universiten som vi på 70-talet kallade Palmes-UKAS?
Socialdemokraterna
‘ Fram till 1985 fanns det lågstadie- och mellanstadielärarutbildning…… Vilket parti lade förslaget som Riksdagen tog 1985 om gemensam utbildning för hela Grundskolan?
Socialdemokraterna
Göran Perssons tid som Skolminister och Statsminister sänkte utbildningsnivån i Sverige. (Det tar 5 år att bli lärare, snitt och under Göran Perssons tid som Statsminister ansågs vuxna utan utbildning godkända som lärare samtidigt som intagningskraven sjönk så de med 0,1 på Högskoleprovet kom in…..)
* Vilket parti lade förslaget som fick speciallärarutbildningen att upphöra i början av 1990-talet?
Socialdemokraterna.Socialdemokraterna skyldiga till skolans förfall, Norah4you 3 december 2013
Tillägg 5 augusti 2014 Kunskapsmål inte självklart, GP ledarsidan 5 augusti 2014