Ibland tar man sig för pannan. Nog för att vi de senaste åren sett många dumheter passera revy efter att förhoppningsvis läst i genom av någon på tidningsredaktion innan publicering. Men nog måste väl ändå de flesta redan under Grundskoleåren ha lärt sig skilja på orsak och verkan samt förstå att:
För att A innehåller B som medför C och D är en del av A som kan innehålla B, så innebär inte det att D kan lastas för allt som händer i A…….
Nästan hälften av de svenska lärarna ångrar sitt yrkesval och det är den sämsta siffran bland alla länder i undersökningen. Svenska lärare får mindre kompetensutveckling och deltar sällan i introduktions- och mentorskapsverksamheter. I stället får de ta en massa skit. Ogiltig frånvaro, sen ankomst, glåpord och hot är vanligare i svenska skolor.
Våra elever leder den internationella skolkligan och det borde vara ett problem även för föräldrarna.
………
Nio av tio svenska lärare tycker ändå om sitt arbete, de måste bara få bättre förutsättningar för att kunna göra ett riktigt bra jobb.
Och här har faktiskt Marcus Wallenberg och hans släktingar ett ansvar. Tillsammans kontrollerar de en stor del av de svenska friskolor där lärarna får minst kompetensutveckling av alla. Wallenbergfamiljen kan fortsätta att behandla sina lärare som barnflickor. Eller så kan de ge dem förutsättningar att bli riktigt bra lärare.Kapiralet kräver ”tyst i klassen, Eva Franchells ledarkrönika Aftonbladet 26 juni 2014
Verkligheten är den att stora summor sparas in på att ordningen i klassrum, korridorer samt uppehållsrum är bättre i Friskolor än många Kommunala skolor. Alla elever behöver ”tyst i klassen”, dvs respekt för att de andra i klassrummet också behöver arbetsro. I skolan precis som på vilken arbetsplats som helst, blir arbete, inläsning och resultat bäst om det är ”tyst i klassen”. De elever som bäst behöver stöd i sin inlärning, drabbas värst av oron som finns i den svenska Kommunala skolan. Skolkning på vanlig Kommunal skola kan ta sig månadslånga perioder innan alla skolor har reagerat, tagit kontakt med föräldrar samt med (eller utan dessa om föräldrar inte är intresserade) tagit fram ett åtgärdsprogram. I en privat driven skola har man varken tid, lust, ork eller intresse att låta en enda skoldag gå förlorad. Kontakt tas med förälder och någon i skolan, ofta vaktmästare eller en lärare som har specialuppdraget att samla in uppgifter om närvaro reagerar snabbt.
Kostnader för förstörelse i skolmiljö på skoltid eller fritid är mindre om eleverna tillåts ha lugn och ro när de har undervisning samt lär sig att respektera andra samt lyssna till och lyda lärare som ber dem lugna ner sig. Det finns Kommunala skolor som insett detta. Men fortfarande finns det mediaröster, politiker samt ”tyck som jag”-människor som inte förstår att barn har rätt till samma lugn på sin arbetsplats som de själva har OCH att det är en av de stora posterna där skolor som tar detta på allvar kan spara stora summor pengar.
Rätten till kunskap kör S i botten, Norah4you 25 juni 2014 samt Minimikrav för att få och behålla behöriga lärare, Norah4you 25 juni 2014
Statsvetaren Magnus Hagevi tror nu att skolfrågan kan högerpartiernas fall i valet senare i höst. Han har en poäng, men vad man märker så saknas bakrundsanslysen som visar att problemen bottnar i (s)’s agerande i skolfrågor, under deras regeringsperioder. (När O.Palme & G.Persson resp. var skolministrar …)
GillaGilla
Min kompis som jag äter middag regelbundet med och jag åt härom kvällen på hans balkong när han kom att tänka på då han och jag åkte upp med tusentals andra studenter för att protestera mot Palmes UKAS. Det var han, min kompis, som var med mig om att gå ner på T-banestationen samt betala när vi gick hela vägen i underjorden till centralstationen…..
GillaGilla