Det är dags för världen, speciellt för EU, att tänka framåt. Inte bara bita sig fast i tankegångar om det Kalla Kriget. EU måste också land för land se till att göra upp med sin egen Andra Världskriget-historia. Mycket av spänningarna vi ser inom EU samt mellan EU och Ryssland bygger på att avslut aldrig nåtts utan mycket skyfflats under mattan…..
..Tre månader har gått sedan Ryssland inledde ett övertagande av Krimhalvön i Ukraina. Att vi nu har en fortsatt geopolitisk dragkamp i Europa står klart, men däremot inte en kraftmätning som kan jämföras med kalla kriget,…Nej det är inget nytt kallt krig, professor Jan Hallenberg vid Försvarshögskolan på SvD opinion 28 maj 2014
Geopolitisk dragkamp….. vad det i grunden handlar om är att EU-s ledande politiker från delar av EU lever kvar inte bara i Kalla Kriget utan i äldre historia från slutet av kolonialtiden. EU har bland sina ledande länder de som i 1880-1960 anda ser sig som representanter för ett Europa som hade kolonier runt vår jord och där det fortfarande råder ”vi här uppe”-anda i relationen till EU-s medborgare.
EU och ”utvidgning” av EU
”Vi här uppe”-folket
”Vi här uppe”-folket tror sig veta bäst och har utvidgat EU som vore nya EU-medlemmar målet i sig i stället för att konsolidera EU-s ”behörighetsupplevelse” nere bland de olika ländernas medborgare. När det gäller EU-länder som haft det svårt ekonomiskt, så har EU snarare stöttat de banker som gett lån än sett till att alla EU-medborgare fått rätt till en lägsta godtagbara välfärdsstandard.Undantaget är England/Storbritannien som den hårda vägen lärde sig vådan av att sträva efter för stort imperium, något Storbritannien länge var stolta över att ha. Motsättningarna på hemmaplan och på Irland har lärt engelsmännen läxan: Det är en sak att ha mer land. En annan att kunna sköta, administrera dessa landområden nära och långt borta. En annan att kunna stå upp för demokrati i Europa än att förvägra brittiska imperiets medborgare i fjärran land under brittiska kronan samma rättigheter. Det är en av de viktiga läxorna som andra EU-länder speciellt de inom Eurozonen fortfarande har att lära in.
EU-val 2014 gav EU en hemläxa
EU har i media, speciellt av vänsternissar som tagit sig in i allehanda medier, presenterats som ett fredsprojekt för demokrati och frihet. Själv röstade jag nej när vi i Sverige hade ett från senare Lissabonavtalet EU att ta ställning till. Ett EU som här presenterades som att det inte var någon överstatlig Europas Förenta Staterna som var på G.Det diskuterades högt och lågt här i Sverige om vi riskerade att förlora vår svenska Riksdags grundlagsrättigheter, den ”svenska modellen” o.s.v. Att politiker i flera läger försökte få det till en debatt om EU skulle acceptera att våra gurkor var krokiga var ett irrspår för att som jag ser det föra bort debatten från centrala frågan: Vad var bakomliggande syftet med EU?.
Själv hade jag under 70-talet varit för tankegångarna att ena Europa. Ena var något annat än det jag läste mig till när jag läste de traktatstexter som låg till grund för Sveriges folkomröstning om EU. Speciellt reagerade jag på skrivning om att EU i princip skulle kunna ha rätt att gå in i ett medlemsland där det rådde oro. Ett annat påstående var att EU skulle främja och förenkla handeln i Europa som sades skulle blomstra och växa ekonomiskt…..
För oss som sysslat med export-/import på stora eller mindre företag, så lät påståendet att det skulle bli enklare om vi gick med i EU rent löjeväckande. Varken tullhandlingar, EUR-cert eller andra handlingar som följde av handel var något krångligt. Speciellt inte när man hade ett bra OLF-paket i datorn. Det var ju bara det att även om jag själv skrivit det första OLF-paketet (order, lager, fakturering) redan under första hälften av 80-talet, så hade datautvecklingen, det vi nu kallar IT, inte gått så snabbt som vi trodde. Vilket fick många som inte själva administrerade utan ledde företag samt även politiker att tro att allt var så krångligt. Krångligt är bara förnamnet på administrations- och redovisningskrav som följde av att Sverige gick med i EU. Inte ens här i Sverige har våra ledande partier gått hand i hand med oss väljare. De har rusat iväg till expresståg medan vi andra fortfarande diskuterat om vi skall ta bussen eller gamla SJ-snälltåget. 🙂
Följderna av detta rusande från politikers, vänsternissars, självutnämnda elitens brådska ser vi idag. EU krakelerar.
Resultatet av strutspolitiken och vänsternissar i media kan också utläsas i ordval i oberoende konservativa Svenska Dagbladet: Ukraina står upp emot Ryssland tack vare EU, SvD Ledarsidan 27 maj 2014 Inteutan att jag börjar tänka på det citat jag så många gånger citerat om äldre tidens ”svenskar” folket från ön i den norra Oceanen….. arroganta, nonchalanta, lättstötta…. o.s.v.
Ukrainas nya ledning måste agera snabbt, Expressen ledarsidan 27 maj 2014 Vad som hände med demokratiska rättigheten för Ukrainas nyvalda ledning som ännu inte tillträtt att själv välja sin väg? Frågan står öppen…..Ryssland maj 2014
29 majs ”stora” nyhet i många svenska media var Ryssland, Vitryssland och Kazakstan har kommit överens om skapa en euro-asiatisk ekonomisk union. Syftet är att stärka banden mellan de tre forna sovjetrepublikerna.Ex-Sovjetrepubliker skapar ny union, GP 29 maj 2014
OCH? Om inte EU vill bjuda in Ryssland utan tvärt om minska handeln med Ryssland, rätt eller fel hör inte hit, så är det väl inte något att hänga upp sig på att Ryssland vill ha en handelsunion med dessa tidigare Sovjetrepubliker. Det gäller att kunna sin historia. Vilket för all del EU-kommissionens medlemmar från centraleuropa verkar ha glömt eller aldrig lärt in.Vitryssland har lång gemensam historia med Ryssland ända tillbaka till tiden då Ruriks barn och barnbarn bit för bit runt 900 erövrade det område som slaviska folkslag flyttat in i under 500-talet under tiden då Romarrikets makt i och kring Europa sakteliga försvagades bl.a. av Ostgotiska folkgrupper. För uppgifter om Ruriks barn och barnbarn se: Rysk-Ortodoxa kyrkans historia samt Vladimir den store och Sviastoslav av Kiev och Nestorskrönikan bekräftas av Rimberts Vita Ansgarii
Kazakstan har en annan bakgrund. Grundade eget självständigt khanat 1456. Blev på sin khans begäran om stöd från Ryssland mot fientliga folkslag 1731 ett ryskt protektorat. Många ryssar flyttade in i landet under 1800-talet. Oaktat annan bakgrund, så börjar inte Östeuropas historia med Sovjetunionen…. 😛
Lika lite som nuvarande situation kan lastas på president Putins skuldror kan gamla områden från Tsarrysslands tid användas som exempel på Sovjetunionens önskan om världsmakt.
EU understödda av vänsternissar och högerfötter, med helt skilda syften och målsättningar, försöker tillskriva president Putin allt som inte passar EU och tänker inte framåt eller analyserar situationen idag i Ryssland utifrån den ryska historien samt bortser från att Ryska konstitutionen oaktat hur den ser ut är bra mycket mer demokratisk än den som Sovjetunionen hade.
Det som började med Pussy Riots agerande i Rysk-Ortodox kyrka förra året. Något som många här i Väst enbart förknippade med kritik mot Putin, var något helt annat. Det må ha varit inslag av den Putinkritik som då hördes från den sk. ryska intelligensian samtidigt som Gammelkommunister och rena Stalinister utökade sina demonstrationer runt Ryssland. Den stora maktkampen som började där och då var i grunden en kamp mellan Ryska Militären och Rysk-Ortodoxa sidan, Pussy Riot inte bara kritiserade Putin, det hade varit en sak om det ‘bara’ varit det – då hade det möjligen kunnat tolkas som försök till ökad yttrandefrihet. Det allvarliga var att Pussy Riot hädade i kyrkorummet. Det är där gränsen för anständighet gick och går i ett Ryssland där den Rysk-Ortodoxa trosbekännelsen har 1000 år på nacken samt sitt äldsta helgon Anna som var dotter till Olof Skötkonung. Domen mot Pussy Riot fastställdes förra månaden.
Visa originalinlägg 515 fler ord