Vänsternissar och flummare försöker att spela bort korten. Alla skall med utan prut. Men för att alla skall kunna komma med, få den chans de har laglig rätt till, så måste det finnas på papper vad som eleven har svårt med. Sociologiska och psykologiska värderingar och utredningar i all sin analysförmåga. De säger mindre om eleven har behov av extra läsinlärning, läsförståelse, extra stöd att lära siffornas värld men möjligen något, inte säkert, om var i utvecklingen ett barn befinner sig där och då utifrån av subjektiva värderingar tolkade handlingar, ord o.s.v. Tyvärr har många elever helt felaktigt hamnat i särskola om de inte glömts bort för den subjektiva bedömningen som en lärare kan fästa i ord, oavsett hur skicklig pedagog och ämnesdidaktiker läraren än är, är ord i omdömen långt ifrån alltid möjlig för föräldrar, eleven själv och andra lärare som inte har haft eleven möjlig att förstå. Än mindre likvärdiga över landet när de behandlas av tjänstemän och skolpolitiker.
Ord i all ära, men ordvalörer uppfattas helt olika av de som sänder ett budskap och den som tar emot det. De barn som drabbas är de som verkligen skulle behöva de hjälpmedel, det extra stöd de har laglig rätt till samt de barn som helt felaktigt får allehanda bokstavsbeteckningar. Skolor, föräldrar och samhälle söker idag fel problem. Ett utåtagerande barn är ofta ett barn som är framåt och mycket vetgirigt. Tröttar ofta ut sina lärare/föräldrar som inte hänger med. Avfärdas barnet eller får inte barnet den rätt att utvecklas i sin egen takt som barnet bör få göra, så är det självklart så att barnet spelar över för att synas.
Finns bara en situation som är värre. Alla dessa barn som tillhör den tysta gruppen. Den grupp som bara ‘skall med’ till nästa steg i kursen, nästa årskurs o.s.v. och som kommer upp i 7:an utan att skolan och föräldrarna har fått klart för sig att barnet har dyslexi eller annat osynligt handikapp som gör att barnet förvisso kan lära sig utantill, men inte förstår det som lärts in. Problemet när svenska skolan saknat tidiga betyg är att vi fått många unga vuxna som känner sig helt misslyckade för att de inte förstår, det de skall lära in på högre stadie.
Ett tidigt betyg skall självfallet inte vara så omfattande som senare betyg. Det som behöver till är betyg i läsförmåga, skrivförmåga/ordförståelse samt matematikbetyg senast i 4:an. Det är de barn som mest behöver hjälp för att kunna få rätten att utvecklas i sin takt som är de barn som vänsternissar och flummare glömmer bort. Glömmer bort förresten. Kanske är jag inte snäll, men ibland undrar jag om de som är emot betyg under tidiga skolår är emot betyg inte för barnets skull utan av rent ekonomiska skäl. Har man inte svart på vitt att ett barn har svårt att läsa utan bara lärarens och föräldrarnas ord, så är det lätt att försöka få det att bli socioekonomiska eller psykiska problem i stället för de problem som enligt Skollagen ger eleven rätten att få stödundervisning etc. Billigare för skolorna. Enklare för föräldrar att få en etikett på barnet som är det som tvingas bära med sig etiketten hela livet!
Bättre för lärare, bättre för elever, GP ledarsidan 25 mars 2014
inte blir det bättre när svenska skolan använder räknemetoder som saknar vetenskaplig grund heller: Räknemetoden, som kallas skriftlig huvudräkning eller mellanled, infördes på 1990-talet. Metoden går ut på att varje talsort räknas för sig i stället för att ställa upp talen lodrätt.
– En idé som inte har en ordentlig vetenskaplig förankring är ju farlig att genomföra. Man skulle önska att det inte gjordes fullskaliga försök med alla elever, säger Per-Olof Bentley, docent i matematikdidaktik, till ”Kalla fakta”.Därför kan svenska elever inte räkna, Expressen 25 mars 2014
Något vi sett länge i svenska skolor är att eleverna inte behöver ställa upp talen, de behöver ofta inte ens motivera hur de kommit fram till sina svar. Användandet av räknare är något som inte skulle få förekomma annat än undantagsvis före 7:e klass i sådana situationer. Fattar inte eleven vad det är som händer i talet, så har räknaren och avsaknaden av att ställa upp alla tal gett eleven ett handikapp i matematikinlärningen.
Experter dömer ut tidigare betyg, SvD 24 mars 2014 Experter och experter. Kände under stor del av min barndom och ungdom flera av de verkliga experterna när det gällde pedagogik. Mötte en del privat men flertalet inom skolan när jag gick där. Nuvarande sk. bästa expert står 180 grader tvärs om vad experterna här då kom fram till och lika många grader tvärs om mot vad stor del av de som lyckas få med sig flertalet elever i andra länder kommit fram till. Är experterna som uttalar sig Sveriges bästa experter, så bäva månde framtidens industri. Får inte blivande ingenjörer tillräckligt bra undervisning från ettan är det många av de som har bästa förutsättningarna bara de för rätt stöd som i stället aldrig blir ingenjörer.
Betygsrepris utan spets, DN ledarsidan 25 mars 2014 visar på konsekvenserna av att elever inte lärt in allt det som kursmål kräver och som ämnes- och stadiebehöriga lärare skall ha lärt ut. Lite grann som en av mina didaktiklärare sa: Du lär Snobben, men Snobben är den som skall lära in!
Valfläsk! Men vilken är målgruppen egenligen?
Själv fick jag betyg redan efter årskurs 1, med lapp hem strax innan jul för resultatet för resp. hösttermin. Så jag ser inte varför de bråkar, om det inte egentligen är frågan om att skyla över Palme & Perssons ”bravader” … (s) vill ha betyg efter årskurs 6 och (v) efter årskurs (7). I båda fallen är det för sent att korrigera utan problem … Har man inte lyckats att lära in de grundläggande kunskaperna man behöver, så är man redan rejält akterseglad kunskapsmässigt!
Nej, betyg som det var förr, dvs från årskurs 1, sätt skolan under statlig kontroll igen och kasta (bokstavligen) ut de obehöriga lärarna .
GillaGilla
De obehöriga lärarna är väl de som får vara kvar om rödgröna röran får som de vill med fler lärare i skolan – ämnes- och stadiebehöriga lärare samt speciallärare tar ett tag att utbilda. De som varit behöriga men inte fått heltidstjänster för obehöriga propparna som felaktigt fått fastanställning, de har med säkerhet sökt sig till bättre betalda jobb.
GillaGilla
Som jag ser det, om berörda ”lärare” inte är utbildade i specifika ämnen som de får ta hand om, så de är per definition inte lärare i de ämnena.
Det är samma visa med de studerande, som hamnar i något forskningsprojekt och kallar sig för ”forskare” trots att de inte är där utbildningsmässigt.
Två tydliga tecken på att det har gått inflation i titlar. Snart är det Refat Elsayed-modell som gäller [/sark.]
Någon slant på tangenbordet på Skolverket, vilket fick till följd att min tidigare nämnda släkting nyligen fick en kallelse till en anställningsintervju … När han ändå hade dom ”på tråden”, så passade han på och fråga om det med myndighetsövervakningen beträffande behörigheter och kanske lite förvånande kom ett snabbt svar att detta ”låg på deras bord”, men det väckte frågan hos oss om det dessutom sker i verkligheten. Gtbrgs-röran borde väl vara rikskänd vid detta laget, men å andra sidan så domineras media utav vänster”-folk” …
GillaGilla
Kalla Fakta (TV4) visade ett program om matematik i den svenska skolan, där nivån sjunktit under en längre tid. Man har tydligen prövat en model som kallas för ”skriftlig huvudräkning”, vilket inte var svårt att inse att detta är en omständigare variant att räkna på än traditionell ”vertikal” räkning. En anhängare av detta enligt den sammas egna ord var att detta är ett bra sätt att lära dig att räkna på. (Den sk. lärarinnan som uttalade sig positivt heter Rockström. Är det en slump eller är hon släkt med klimathosbonden i Uppsala …?)
En sydostasiatisk lärare de intervjuade, såg ingen anledning att byta bort något som fungerar (där är det dessutom lugnt i klassrummen i jämförelse med här), vilket är ett genomgående resonemang bland de länder som är i toppen av kunskapsundersökningarna (där vi själva var en gång i tiden, innan PP-effekten fick verkan). I Finland begriper man inte heller vad man håller på med här Sverige (det skrattas nog här och var på den sidan av gränsen … vet att man har reagerat på detta även i Norge). Microsoft söker folk här i Sverige, men får inte tag på några, då de som är tillgängliga inte kan räkna tillräckligt bra …
GillaGilla
Det är där problemet är, många av de elever som aldrig ses av skolan/föräldrarna eller ses som problembarn för att de sticker ut och har mage till att bli upprörda/icke sociala när skola och föräldrar inte kan/inte vill/inte orkar (välj det önskade) är de elever som om de fått det stöd de haft laglig rätt att få under de första åren och om de tillåtits att utvecklas i sin egen takt, oavsett vilken, hade kunnat bli de matematikbegåvningar som Sverige så starkt behöver för framtiden.
Har inte stött på ett enda sk. bokstavsbarn som inte varit mer begåvad på något av områdena matematik, musik eller teckning än de flesta andra elever. Hade aldrig problem ens om sociologer och psykologer med hjälp av sk. experter lagt till Aspergers syndrom eller lätt autism till listan som hängts runt halsen på eleverna. Det gäller att hitta vad varje enskild elev oavsett bakgrund och oavsett den enskilde elevens nuvarande utvecklingsnivå är mest intresserad av. Sedan är det enkelt att individualisera undervisningen. De ämnes- och stadiebehöriga lärare som inte klarar att ha en klass med 30 elever den lärarens kunskap i didaktik ger inte jag mycket för…. under ett år jag jobbade hade jag normalt 40 elever i klassrummet med rektors och andras goda minne. De som tillkom var skolkare som jag självfallet visste vad de egentligen hade för lektion och gav individuell uppgift utifrån vad jag undervisade i men där det i den individuella uppgiften fanns elevens intresse + ordinarie lektion. Det fungerade. En av eleverna smet alltid in på min lektion när han skulle ha franska. Självfallet gav jag honom uppgift inom mitt område men där han arbetade utifrån franska uppslagsverk och fransk-svenska lexikon. Som lärare får man inte vara dum. Man måste vara lyhörd.
Aspergers syndrom förresten. Alla de ‘symptom’ som brukar radas upp har jag alltid haft roligt åt. Om vi går till en liten kommun i norra Bohuslän och ser på de som gick vidare efter fortsättningsskolan någon gång på 30- eller 40-talet, så var det bara att bocka av varenda sk. symptom…… så blev de också rediga karlar som gick långt inom sina områden. Barn som jag är till en av dem, var jag som vanligt de senaste 46 åren på min månatliga middag hos barnbarn till ett av de andra….. Det finns en hel del som blev tekniker av olika slag några gick som min studentkompis avlidne far ‘endast’ på teknisk gymnasium. Andra på Chalmers. Min studentkompis farfar var aktiv kommunalt, samtidigt som min farfar. Min kompis far var förresten den som ritade det som nu kallas drönare. De har vi i Sverige haft i många många tiotal år. Då kallades det förarlösa flygplan som senare efter 1988 års Försvarsbeslut antogs bli lösningen för svenska Flygvapnet…..
Min kompis och jag gick i en udda gymnasieklass på Katedral i Linköping. Ett stort antal av våra trevliga klasskamrater skulle om vi gått efter 80-talet i stället för tagit studenten 1968 fått sådana där trevliga bokstavsbeteckningar m.m. på sig. Vad har det blivit av dem? Allt från professorer och biträdande professor inom medicin, fysik m.m. över bankmän och chef i internationella it-världens Asienområde och just den killens kompanjon blev postmästare som senare skolade om sig, till oss som blev lärare eller specialister inom något område där det krävs matematiska kunskaper utöver specialkunskapen i respektive område.
Om vi inte fångar upp elevernas behov av stöd senast årskurs 4, så missar Sverige även framledes som minst lika många begåvningar som vi missat för att de fått etiketter i stället för hjälp med att läsa, förstå vad de läser och att förstå matematikens grunder. Det är inte så att man i svenska skolan skulle få problem med elever som skiljs ut för att de inte hänger med förutsatt att dessa eleverna får lagliga rätten att få stöd för att komma vidare. Betyg är inte problem. Problemen blir för de elever som etiketteras som bokstavsbarn eller till och med hamnar i särskola för att det är enklare (läs billigare) för kommunerna att göra den etiketteringen. Billigare? Inte i längden att få elever som hoppar av när de når högre stadie för att de känner sig utanför/dumma när det går upp för dem att de inte förstår det de borde fått hjälp att klara redan under första skolåren. Inte i längden jämfört med att få elever som skolkar eller får psykiska problem för att de inser att trots att de läser som hade de blåslampa på sig ändå inte fått hjälp att knäcka de koder som de borde fått hjälp med senast i 5:an.
Sedan är den sk. skriftliga huvudräkningen ett otyg. Säger mer om de som förespråkar den metoden än om verkliga utvecklingsmöjligheterna för de elever som påtvingats denna. Men det är en annan sak….
GillaGilla