Ukrainas problematiska historia är mer komplex än vad många förstår. Ett problem som trots att det varit synligt i många internationella konflikter under slutet av 1900-talet verkar bortglömt. Med tusen år gammal historia som i sig gett stora folkvandringar efter den sk. Folkvandringstiden, så har stora delar av vår jord speciellt i Europa och Europas östliga delar och i östra delen av Medelhavet efter Fredsavtal/FN-beslut/Internationella Domstolens gränsdragningar fått gränser som skurit rätt igenom folkgruppers hemområden som i Kurdistan men även här i Europa. Kombinationen av lång historisk samhörighet mellan folkgrupper som av ena eller andra skälet valt eller tvingats att byta ‘hemland’ med gränsdragningar från ovan har i sig skapat ohållbara situationer. Speciellt i länder där det förekommer stor ekonomisk instabilitet och korruption.
En viktig ledarartikel finns på Aftonbladet idag. Det finns fortfarande inga genvägar till Kiev, Katrine Kielos Ledarkrönika Aftonbladet 2 mars 2014
Ukraina behöver både EU och Ryssland. Allt annat är att hålla fast vid ”som jag tycker”-syndromet som bortser från att det viktigaste i grunden måste vara att trygga Mänskliga Rättigheterna genom att sätta sig ner och bjuda in i stället för att skilja ut. Vänsternissar och högerfötter har Europa sett tillräckligt av!
Mänskliga Rättigheterna
Artikel 1
Alla människor är födda fria och lika i värde och rättigheter. De har utrustats med förnuft och samvete och bör handla gentemot varandra i en anda av gemenskap.
Artikel 2
Var och en är berättigad till alla de rättigheter och friheter som uttalas i denna förklaring utan åtskillnad av något slag, såsom på grund av ras, hudfärg, kön, språk, religion, politisk eller annan uppfattning, nationellt eller socialt ursprung, egendom, börd eller ställning i övrigt. Ingen åtskillnad får heller göras på grund av den politiska, rättsliga eller internationella status som råder i det land eller det område som en person tillhör, vare sig detta land eller område är oberoende, står under förvaltarskap, är icke-självstyrande eller är underkastat någon annan begränsning av sin suveränitet.
Artikel 3
Var och en har rätt till liv, frihet och personlig säkerhet.
Betrakta och begrunda kartorna nedan så förstår nog de flesta att problemen är gamla.
Om vi börjar att titta på kartorna som visar hur Europa såg ut 1763, respektive alldeles innan skottet i Sarajevo 1914, så ser vi i klartext varför vissa delar av Europa är oroliga hörn.
Det viktiga vid jämförelse mellan landsgränser 1763 och 1882 att ha i minnet är att två saker under tiden påverkat hur vi idag ser på omvärlden,
* vilka länder som har lång historia som påverkar(se nedan) dagens aktuella situation. Speciellt de länder som skaffat sig kolonier.
* religionsstrider som går tillbaka minst 1000 år.
Omvärldsanalys 11 december 2013
Många av de problem som uppkom redan innan Första Världskrigets slut, före Ryska Revolutionen och Sovjetunionens tillkomst långt före dess fall vilket under Sovjetunionens tid inkluderade Stalins deportation och förföljelse av Tartarerna, historiskt förankrade på Krim, samt Tartarernas återkomst till Krim efter att Ukraina blivit fri stat, ligger och gror under ytan. Stalin deporterade Tartarer för att som han sa dessa hade stött tyskarna. Europas kartgränser har oavsett när och varför dragits av okänsliga händer. Det är ett av problemen runt den Gordiska knuten Ukrainas nutid och möjliga inkluderande i stället för exkluderande av invånare med långa rötter i området.
Det är viktigt, mycket viktigt att alla parter är beredda att inse att En åsikt är alltid subjektiv och beroende av den som formulerat frågeställningen som ligger bakom framförandet av åsikten. Det som vetenskapsteoretikern Vollmer Gerhard skrev i bok om Vetenskapsteori gäller i dagliga livet också:
”Die wichtigkeit oder Bedeutung eines Problems haengt immer auch von subjektiven, bewer tendens Elementen ab” Vollmer Gerhard, Wissenschaftstheorie in Einsatz, Stuttgart 1993
[…] « Ukrainas problematiska historia […]
GillaGilla