Kan inte säga att det speciellt roligt att fått ens delvis rätt.
Men tyvärr började ju allt långt före Osmanska Riket föll. Syrien-Turkiet, kris med rötter runt 1000-talet, Norah4you 6 oktober 2012
Historisk bakgrund till
dagens Syrienkris utvidning
Första Kalifatet
År 632 blev Abu Bakr Muhammeds efterträdare i såväl religiöst som politiskt hänseende. Dvs. så räknas det enligt sunnimuslimsk tro.[6]
Redan där och då, år 632, drogs skiljelinjer som i grunden handlar om hur överhögheten inom en religiös tro kan och får ärvas upp.
För det handlar om flera saker som är svåra för nutidens människor att sätta sig in i:
* Familje och släktbanden betydde mycket, men att ha den rätta tron oavsett vilken betydde mer. Detta återspeglar sig i flera synsätt i händelser som händer än idag.
* Vem som ägde/äger rätten att tolka skriften oavsett om det handlar om vår kristna bibel eller muslimernas Heliga Skrift Koranen, har alltid varit föremål för olika uppfattningar som fått politiska, etniska och sociala konsekvenser tvärs genom historien.
Dessa två faktorer tillsammans med den tidiga muslimska historien.
* Abu Bakr som en av Muhammeds första följare tog/fick/gavs rätten att vara Muhammeds första efterträdare, enligt Sunnimuslimer den förste kalifen.
* Andra muslimer såg familjebanden från Muhammed via Muhammeds dotter Fatima/Fatimahs och hennes man Alis söner Hassan och Hussein som viktiga eftersom Muhammed godkänt en ‘hadith’ nedtecknad av Shia. Detta hadith ligger till grund för Shiamuslimernas uppfattning att ‘endast Allah (Gud) äger rätten att bestämma vem som skall leda/tolka Islam.Syrienkrisen utvidgad analys, Norah4you 25 december 2013
I den historiska analysen kan även Iran samt delar av Libanon inkluderas.
Sentida historiska komplikationer
Bland det som måste med i en analys av säkerhetsläget i och kring Syrien idag måste tyvärr också händelser från Napoleons Egyptiska fälttåg fram till Osmanska Rikets fall tas med. De senare är kanske ganska förklarligt:
”Osmanska riket hotade Europa och hade inte framryckningen stoppats vid Wien, sista försöket att belägra staden för att gå vidare västerut skedde i slaget om Wien 1683 så hade vi knappast haft ett Europa som såg ut som det gör idag. Men en stor del av de svårigheter som Balkan upplevt var precis som de svårigheter vi ser idag från gränsområdet Turkiet/Syrien mot kusterna längs Röda Havet har långa rötter tillbaka i tiden innan Osmanska Riket började sönderfalla. Först blev Grekland självständigt 1821. Rumänien, Serbien och Montenegro följde i Greklands spår 1878. Tunisien och Egypten på 1880-talet. Under fredsförhandlingarna efter Första Världskriget tvingades Osmanska Riket som stått på Tysklands sida att stycka upp riket. Kort därefter gjorde ett uppror Turkiet till en egen självständig stat.” I skuggan av Osmanska rikets fall, Norah4you 12 april 2012
En del av trådarna som gjort det möjligt för extrema grupper som Al Quida att få gehör i bl.a. Syrien går tillbaka till Napoleons fälttåg i Egypten, situationen i triangeln från Alexandria – södra Irak – Golanhöjderna under perioden Napoleons Egyptiska fälttåg – Osmanska rikets fall vid slutet av Första Världskriget. Ett av problembarnen som kastar skuggor idag utgörs av det sk. Palestinamandatet.
sk. Palestinamandatet
”Av staterna vi idag känner i Europa som utöver förlorarna Tyskland, Österrike-Ungern och Osmanska Riket som år 1922 som då inte fick vara medlemmar i Nationernas Förbund fanns som tidigare nämnts även Sovjetunionen p.g.a. den kommunistiska statens bildande. Bland de nybildade staterna efter Första Världskrigets slut som liksom Rumänien hade partsintresse av att Osmanska Riket inte skulle få fortsätta och framförallt inte ha överhöghet över stora territorier fanns å andra sidan även Tjeckoslovakien, bildat efter förlorarmakten Österrike-Ungerns uppdelning; Bulgarien som fram till Rysk-Turkiska kriget 1877/78 tillhört Osmanska Riket; Albanien som utropat sig självständigt från Osmanska Rikets 500 åriga överhöghet år 1912.
Kort sagt så ingick vid ”Palestinamandatets” godkännande juni år 1922 inte Tyskland, Ungern, Österrike, Japan, Sovjetunionen m.fl länder. Den nya Ungerska staten landområden godkändes indirekt i och med att Ungern i september samma år fick bli medlem.
Den brittiska överhögheten över området Palestina grundade sig således i första hand på segrarmaktens önskemål samt NF-s dåvarande medlemmars önskemål att Osmanska Riket inte skulle återupprättas. Staten Turkiet fanns inte vid denna tidpunkt och bildades med Atürk som förste president efter att landet förklarat sig som självständigt från det upplösta Osmanska Riket år 1923.” Staten Israel och ”Palestinamandatet”, Norah4you 23 maj 2010
Konsekvenser i nutid
Det sk. Palestinamandatet har ställt till det i regionen söder om Golanhöjderna. En av konsekvenserna i nutid är att det gett grogrund för grupper som anser sig ha rätten till ‘rättvisa’ vad nu det är, och anser sig ha rätten till att kräva det med utomparlamentariska våldsamma medel.
* En av orsakerna till detta ligger i den splittring som tidigt uppkom mellan Sunni- och Shiamuslimer. (Se ovan)
* En annan ligger i att Ryssland (fd. Sovjetunionen) inte var med och undertecknade det ursprungliga avtalet som segermakterna fick Osmanska Riket att godkänna. Här har bl.a. den Syrisk-Ortodoxa kyrkans tidiga knytningar till den Rysk-Ortodoxa kyrkan spelat stor roll.
* En tredje orsak är de fortfarande existerande flyktingläger, flyktingområden, som uppkom efter att staten Israel fått FN:s tillåtelse att bli stat – dock inte på det gamla sk. Palestinamandatets villkor utan av FN godkända nya gränser. Gränser som Israel som stat aldrig accepterat.
* En fjärde orsak ligger i att England som land inte alls har den tilltro och heller inte respekteras på samma sätt som Frankrike gör.
Frankrike och England delade Bilad ash-Sham (Storsyrien) mellan sig. Storsyrien omfattade Syrien, Libanon, Israel, Jordanien, en provins i nuvarande Turkiet samt de Palestinska områdena nuvarande Gaza och Västbanken. Det var ingen stat men en rad administrativa provinser som samarbetade under Osmanska Rikets tid.
Frankrike kom att sköta sitt protektorat på ett annat sätt än vad England gjorde. Detta medför i dagsläget att Frankrike, inte England, tillsammans med USA, Ryssland och Kina (har haft goda kontakter med Syrien under lång tid) är de som tillsammans har en möjlighet att lösa upp den Gordiska knut som krisen i Syrien utvecklats till.
En viktig bifråga i sammanhanget är att samtliga dessa länder, i olika grad, har problem med extremistgrupper som uppkommit till följd av de mer än 1000-åriga motsättningarna mellan Shia- och Sunnimuslimerna samt som en följdverkning av händelser samt internationella avtal i FN:s ram under perioden från Osmanska Rikets fall till idag.
Slutkommentar
Nu gäller det inte att HA Rätt utan att HANDLA Rätt. Stor del av Europas och hela världens säkerhet i framtiden ligger i att den Gordiska knuten slutligen löses. Detta innebär att det är parlamentariska inte utomparlamentariska metoder som måste till. Det innebär troligen också att FN:s säkerhetsråd bör ge ett mandat till Frankrike, USA, Ryssland och Kina att garantera vanligt folks säkerhet fram till dess att fredsförhandlingar når ett resultat som tryggar vanligt folks liv och hälsa.
Hur? Visste jag det, så hade det varit en oerhörd gåva att kunna lösa problemet. Jag är bara historiskt utbildad, även religionshistoria och drar mina slutsatser på samma sätt som när historiskt källmaterial skall granskas källkritiskt om Syfte, Tendens samt Närhet i tid och plats.
Det finns inte miljarder mänskor i Syrien men det är tillräckligt med folk för att de inte ska kunna hålla fre´ med varandra. På 80 år har befolkningen ökad 10-falt. År det någon som vet förresten hur många mänskor det behövs på vår planet? Och vad de behövs för?
När jag gick i skolan runt 1950 sa man att det fanns 1.8 miljarder mänskor på jorden. Idag är det mer än 7 miljarder, de flesta miserabla existenser.
Jag plockade till mig lite statistik från Wikipedia:
Officiellt kallas Syrien the Syrian Arab Republic enligt Wikipedia
Landet har 22,538,256 innevånare år 2014
186,475 km2 (89th)
Sverige har 449,964 km2 (57th)
Sverige har alltså 2.5 gång så stor yta som Syrien
Year Pop. ±%
1937 2,368,000 —
1950 3,252,000 +37.3%
1960 4,565,000 +40.4%
1970 6,305,000 +38.1%
1980 8,704,000 +38.0%
1990 12,116,000 +39.2%
1995 14,186,000 +17.1%
GillaGilla
Tillåt mig applicera befolkningstätheten i Syrien rent fiktivt på Sverige. Hade vi samma folktäthet på vårt 2.5 gånger större område skulle vi vara 56 miljoner svenskar/mänskor i Sverige. Hur skulle vi uppföra oss mot varandra, är en lustig tanke jag leker med ibland.
Jag gratulerar dig till dina stora kunskaper i historia och andra ämnen.
GillaGilla
Tack för de vänliga orden.
GillaGilla