Allt i nutiden, från tekniska underverk som bygger på gammal kunskap till strider inom religioner, såväl i den kristna som den muslimska världen, bygger på historiska händelseförlopp som ofta glöms att ta med i analysen av en kris. Syrienkrisen är ett av många exempel på detta.
Jag tänker i analysen nedan inte ta med den i och för sig mycket intressanta frågan om äldre samband mellan namnet Syrien[1] utan gå framåt i tiden till vår kristna religions första århundraden.
Aposteln Paulus ord har gett genklang i två religioner
Aposteln Paulus som speciellt för den senare Katolska kyrkan är en av kyrkans kyrkofäder. Paulus räknas som en av ‘våra’ apostlar. Paulus tillhörde inte Jesus 12 lärjungar.
Paulus som var född i Tarsus blev omvänd till kristendomen när han var på väg till Damaskus[2] Tarsus är en stad i syd-centrala delarna av nuvarande Turkiet. Under första 30-talet och första 50-talet så grundade Paulus ett större antal kyrkor i Asia Minor, i stort nuvarande Turkiet, och övriga Medelhavsområdet.
Paulus nämns här av två skäl:
* Paulus blev omvänd till kristendomen ‘på väg till’ Damaskus. Detta ger vid handen att rötterna till den Syrisk-Ortodoxa kyrkan går tillbaka till Jesus egen tid.
Jesus dog på korset någon gång mellan år 30 och år 36. Redan vid tiden runt Jesu död[3] fanns det i nuvarande Eritrea, Egypten samt i det syriska området runt Damaskus enklare kristna kyrkor.
* Paulus ord ‘Kvinnan tige i församlingen’[4] som kommer till oss i en källa från 300-talet har kommit att påverka två religioners syn på religion och kvinnor. Såväl den kristna tron som den muslimska.
Goter i Romersk tjänst härjade i Syrien
På väg fram i historien finns det ett händelseförlopp där en got som jag följt i ett stort antal ännu bevarade källor från det att han som en av många gotiska härförare kom till östra delen av vårt nuvarande Östersjön ner genom Europa anslutande sig till den Romerska armen där han fick en hög militär tjänst. Goten ledde sin styrka tvärs över Asia Minor (nuvarande Turkiet) ner i riktning mot Jerusalem. (Det fanns nordbor bland de romare som tidigt blev arianskt kristna).
I närheten av Damaskus härjade hans män utan hans tillåtelse en kyrka där de stal ett värdefullt halsband från som det sägs en staty av Jungfru Maria[5] Goten tvingade männen att gå tillbaka med halsbandet.
Små men historiskt viktiga bitar
Detta är små detaljer men ändå viktiga att ha med sig i det historiska perspektivet innan man analyserar dagens Syrienkris. Syrien som var centrum i det första Kalifatet.
Första Kalifatet
År 632 blev Abu Bakr Muhammeds efterträdare i såväl religiöst som politiskt hänseende. Dvs. så räknas det enligt sunnimuslimsk tro.[6]
Redan där och då, år 632, drogs skiljelinjer som i grunden handlar om hur överhögheten inom en religiös tro kan och får ärvas upp.
För det handlar om tre saker som är svåra för nutidens människor att sätta sig in i:
* Familje och släktbanden betydde mycket, men att ha den rätta tron oavsett vilken betydde mer. Detta återspeglar sig i flera synsätt i händelser som händer än idag.
* Vem som ägde/äger rätten att tolka skriften oavsett om det handlar om vår kristna bibel eller muslimernas Heliga Skrift Koranen, har alltid varit föremål för olika uppfattningar som fått politiska, etniska och sociala konsekvenser tvärs genom historien.
Dessa två faktorer tillsammans med den tidiga muslimska historien. * Abu Bakr som en av Muhammeds första följare tog/fick/gavs rätten att vara Muhammeds första efterträdare, enligt Sunnimuslimer den förste kalifen.
* Andra muslimer såg familjebanden från Muhammed via Muhammeds dotter Fatima/Fatimahs[7] och hennes man Alis söner Hassan och Hussein som viktiga eftersom Muhammed godkänt en ‘hadith’ nedtecknad av Shia. Detta hadith ligger till grund för Shiamuslimernas uppfattning att ‘endast Allah (Gud)[8] äger rätten att bestämma vem som skall leda/tolka Islam.
Redan innan Islam spreds i Syrien, så fanns det ett antal kristna grupperingar som lever kvar i nutiden. Orsaken till att den Syrisk-Ortodoxa kyrkan inte ensam kom att vara den som fanns i nuvarande Syrien kan delvis hittas i Paulus tidiga verksamhet men är också ett resultat av Kyrkomötet i Nicea år 325.
Vid Kyrkomötet i Nicea 325 e.Kr stod striden mellan den östliga och den västliga kristna kyrkans syn på Jesus.
Kortfattat: Var Jesus skapad eller född. Skall inte gå in på detaljerna i den frågan men den hade betydelse när Islam kom att bli den ledande religionen under Första Kalifatet. Under denna tid och långt framöver inte bara tolererades kristna trosinriktningar i Syrien och var även respekterade.
NUTID
Så är vi då framme i nutid där Alawiterna, som Syriens president Assad tillhör anser sig vara de faktiska ättlingarna till Profeten Muhammed.
Alawiterna, de som idag är i Syriens ledning bildades på 850 talet av de som anser sig vara faktiska ättlingar till profeten Muhammed efter att den nya muslimska religionens framväxt resulterat i interna maktstrider där sunnimuslimer var de som ‘segrade’ inom nuvarande Syriskt område.
(Glöm gamla beteckningar på länder i området. Gränser och namn är något som ofta ändrats i historien). Alawiterna blev behandlade som paria på samma sätt som de kastlösa i Indien. De förföljdes och 1317 resp 1516 utsattes de för ren massaker på liknande sätt som de själva idag långt senare ger igen.
Osmanska Rikets historia och efterdyningarna av dess upplösning i slutet av Andra Världskriget har jag skrivit om i I skuggan av Osmanska Rikets fall, Norah4you 12 april 2012. För att göra en lång historia kort, så fick Frankrike Syrien som protektorat på samma sätt som England fick dåvarande Palestina. Frankrike försökte styra Syrien genom att låta alawiterna som var i minoritet bli de som fick ledningen i armé och statsledning. Alawiterna hade i princip ingen annan möjlighet att få utbildning än att gå med i militären. Vilket många gjorde. Det var där och då 1959 samt vid de alawitiska baathisternas kupp 1966 som dagens skrämmande situation blommade uppRötterna till dagens kriser, Norah4you 15 juli 2012
Kort sagt. För att göra en något så när realistisk analys utifrån historiska fakta fram till nutid så krävs betydligt mer kunskap om människorna i Syrien och deras långa historia än vad som brukar vara fallet. Krisen i Syrien har många ansikten. En del av de islamska extremistgrupperna tolkar Koranen mer bokstavligt än andra som tolkar helheten samt sammanhanget där olika ‘ledtrådar’ till hur en muslim bör uppträda genomsyrar texten. En del tolkningar har sina rötter innan Muhammeds tid och då i den sociala och religiösa kristna värderingar av ords betydelse. Eftersom Syrien aldrig någonsin varit demokratiskt enligt ‘vårt’ synsätt, så är det inte konstigt att krisen blossade upp och blev till ett inbördeskrig i nutiden då demokrati och medbestämmande mer är ledorden än envälde och/eller religiös överhöghet som bestämmer allt.
SLUTORD
Det är mycket troligt för att inte säga sannolikt att det är extra viktigt att skynda långsamt när det gäller att lösa Syrienkrisen. Detta trots alla fasansfulla händelser och situationer som mer än var tredje syrier som fått fly sitt land utsatts för. Eller kanske just därför är det viktigt att först få bort alla kemiska vapen från Syrien. Destruera och sedan fortsätta på den vägen för att få bort så många tunga vapen som möjligt. Risken är mycket stor att det annars blir ett ännu större blodbad och etnisk rensning. Med Jugoslavienkrigets följder i minnet, är det människornas speciellt barnens situation vi bör hjälpa till att skydda och värna under tiden till dess det går att få fred i Syrien. Där finns mycket att önska och att göra.
FRAMTIDEN
Det märkliga i situationen som jag ser den när jag gjort min analys är att i princip samtliga stridande grupper i Syrien har en enda sak gemensam. En person som är viktig även för oss kristna, den vi kallar Jungfru Maria och muslimerna kallar Miriam (se ovan).
När det gäller kristna är det främst genom det historiska bandet trots alla meningsskiljaktligheter som funnits och finns mellan Rysk-Ortodoxa kyrkan och Syrisk-Ortodoxa kyrkan som borde gå att använda för att samtala med stridande muslimska grupper. Konstigt men Kristendomen och Islam har mer gemensamt än vad nutidens människor inser. Religion betyder i nutid som i forntid om än inte ordagrant – Att våga tro.
Offer i korselden, Urgammal kristen kultur slås ut i Syrien, Aftonbladet 20 december 2013
Ingen fred i sikte, Expressen ledarsidan 24 december 2013
Bryt passiviteten kring Syrien, Mikael Eriksson dr(verksam som forskningsledare vid Totalförsvarets Forskningsinstitut) samt Isak Svensson docent (Institutionen för freds- och konfliktforskning, Uppsala Universitet) på SvD Brännpunkt 23/24 december 2013
[1] På en sten från 800 f.Kr. som är ristad på två nu utdöda språk Fenisiska och Luwian står namnet Syrien, ‘Sur’ omtalat första gången. En lokal kung Urriki berättar på stenen som hittats i nuvarande Turkiets sydöstra område om sitt förhållande till det Assyriska imperiet. På Assyrisk dialekt av Fenisiska står det ‘Assur’ men på Luwian står det ‘Sur’.
Jag lämnar till språkforskare att avgöra om striden om sambandet mellan Assyrien och Syrien därmed är avgjord. Intressant artikel finns på http://www.aina.org/ata/20070218144107.htm Inscription From 800 BC Shows the Origin of the Name ‘Syria’ 2007-02-18
[2] Damaskus är en av världens äldsta städer som kontinuerligt haft en befolkning senaste 9000 åren. Större bosättning, samhälle/stad kan spåras från 2000 f.Kr. Under årtusenden från den tiden har Damaskus innehaft stor betydelse för östra Medelhavsområdet såväl ekonomiskt som maktcenter och för den religiösa utvecklingen.
[3] Det finns ett antal numera kända samtida eller nästan samtida texter utöver Josephus (Titus Flavius Josephus 37-c 100 e.Kr) som bekräftar att det funnits en historisk Jesus samt att den äldsta kristna tron inte bara spridits till Egypten och Syrien under Jesu sista år. Här lämnas den historiske Jesus till annan analys och redovisning.
[4] Första Korintierbrevet. Paulus brev till församlingen i Korint där det står ”múlier tá ceat ecclésia” som det kommit till oss via den äldsta kända källan från 300-talet. En omdiskuterad text där en enda sak är säker: Oavsett om Paulus ursprungliga brev hade texten ”múlier tá ceat ecclésia” eller inte, så har betydelsen av de lösrykta orden så som de kommer till oss från den äldsta kända källan helt förvanskats. Orden betyder INTE att kvinnan skall/skulle tiga i församlingen. De kan betyda allt från att Paulus ansåg att kvinnan inte skulle leda en församling till det som också står i den ursprungliga texten att Kvinnan är inget utan Mannen och att Mannen behöver kvinnan, eller att Kvinnan inte bör leda en församling.….. inte samma sak som det vi lärt oss. Ordagrant betyder lösrykta texten att kvinnan inte skall skrika/gapa i församlingen.
[5] En av de tidigaste berättelserna jag känner till där Jungfru Maria i form av en helig figur dyrkades.
[6] Abu Bakr är enligt sunnimuslimerna en av de fyra ortodoxa muslimerna. Centrum för det första kalifatet låg i Damaskus.
[7] Fatimahs kalifat lämnas därhän i denna analysen.
[8] Observera att Allah är muslimernas namn på den vi kristna kallar Gud. Observera också att muslimerna precis som vi kristna tror på Jesus, men inte som Guds son utan som en av Guds viktigaste apostlar. Utöver detta kan det för alla kristna analytiker vara viktigt att känna till att Jungfru Maria, av muslimerna kallad Miriam (ursäkta englifierad skrivning av namnet) är en helig och viktig person som tillsammans med Jesus omnämns fler gånger i Koranen än vad Muhammed själv görs.