och hade Ni haft den helhetskunskap som krävs, så hade Ni aldrig skrivit Er debattartikel:
Fosfat ett underskattat hot, SvD Brännpunkt 9 december 2013
Som minst borde såväl Ni professorer som dietister känt till att ett antal sjukdomstillstånd i sig leder till fosforbrist i kroppen och att fosfat är en nödvändig tillsats, ofta naturlig, för att cellernas embran skall kunna fungera så att ”slagg” och andra avfallsprodukter producerade av kroppen när kroppen skall ta upp näring. Om fosfor och fosfat skärs ned, så visar stora studier, en del har stått i Science, att det även föreligger risk för cancer eftersom de är nödvändiga i tillräckligt stor omfattning för att reglera kalciumupptaget i kroppen!
Verkligheten:
The main function of phosphorus is in the formation of bones and teeth.
It plays an important role in how the body uses carbohydrates and fats. It is also needed for the body to make protein for the growth, maintenance, and repair of cells and tissues. Phosphorus also helps the body make ATP, a molecule the body uses to store energy.
Phosphorus works with the B vitamins. It also helps with the following:
•Kidney function
•Muscle contractions
•Normal heartbeat
•Nerve signalingPhosphorus in diet, Medlineplus Encyclopedia U.S. National Library of Medicine
Vilket helt och hållet stämmer överens med i princip alla Sciencestudier under åren som tittat på sjukdomar i de stora områden som räknas upp ovan! Det största intaget av fosfor som svenskar får är från mjölk, ost och protein! Så långt är det riktigt, men normalsvensken får idag alldeles för lite fosfor i sig! Inte tvärt om!Sluta ljuga – utan fosfor dör vi, Norah4you 29 november 2013
För de okunniga: Inorganic phosphates are mined to obtain phosphorus for use in agriculture and industry.In organic chemistry, a phosphate, or organophosphate, is an ester of phosphoric acid Vilket vem som helst som kan lite grann om kemi alternativt jobbat med kemikalieimport/export lär kunna…..
http://www.alibaba.com/product-gs/1553411719/Food_additive_monosodium_phosphate_MSP/showimage.html
Det är inte naturligt förekommande fosfat som är problemet.
Det är värre med industriellt framställda pulvret om ansamlas i kroppens fettvävnader.
Det ser man vid obduktion.
GillaGilla
Det är där du är ute och cyklar. Eftersom jag under tre år hade som uppgift att bland mycket annat se till att de verkliga produktbladen för de kemikalier, mediciner etc som stora företaget där jag arbetade skickade till de som köpte in produkterna måste ha varje gång de beställde, (hade ansvar för farligt gods m.m. också), så vet jag om att det du kallar industriellt framställt pulver är något helt annat än det du och andra inom läkarkåren tror. Ärligt talat borde du vetat om, att vi i Sverige har alldeles för lite fosfor i vår normala kost. Detta beror helt och hållet på att livsmedelsindustrin i sina processer hanterar råvaror på ett sätt som gör att det blir en av många effekter.
Speciellt allvarligt är detta när det gäller ett stort antal sjukdomar som är vanliga här i Sverige eftersom de i sig, vilket inte alltid alla läkare känner till, för med sig försämrad förmåga att uppta fosfor. Detta oavsett form. Det pulver som du kallar det, är helt naturligt framställt. Det är heller inte det som gör att fosfat i olika former ansamlas i kroppens fettvävnader. Det har i mer än 50 år varit känt, och även stått i Science på senare år, vad orsaken till detta är. Det har att göra med en annan av alla de tillsatser som livsmedelsindustrin använder sig av. En tillsats som ofta inte ens redovisas eftersom den inte är tillåten i all mat den tillsätts. Metabolismen är komplicerad rent kemiskt.
Antar att jag först måste börja förklara att det du och de flesta svenskar kallar salt inte är ett salt utan ett stort antal med olika kemisk uppbyggnad. Rent generellt är användningen av salt alldeles för stor i Sverige i förhållande till de riktlinjer som finns på produktblad hos respektive saltproducent. Då talar jag bara om de vanligaste salterna, stensalt, havssalt och naturligt mineralsalt. Det som stör kroppens normala upptagning av respektive ‘avfall’ från fosfor och fosfat är dendriticsalt. Betydligt farligare än sitt rykte där t.o.m. en del dietister som samarbetar med hjärtspecialist helt felaktigt fått för sig att man skall blanda 1 del dendritic per 10 delar havssalt för att få mindre påverkan på hjärtat. Som att föreslå pest i stället för kolera om man ser på alla farliga verkningar som dendritic i mat oftast har.
Rent generellt är det problem att människor har så dålig kunskap om olika salters påverkan på skilda kemiska förlopp i kroppen. Sedan jag läste om det första gången, 1976, har jag utöver när jag äter pommefrites minimala mängder salt oavsett vilket jag väljer. På senaste 15 åren har jag lyckats göra av med 1 kg salt och då skall du veta att jag visserligen lever ensam nu, men under 9 av dessa åren hade min dotter hemma och då som nu pga matallergier haft för vana att till 95% laga all mat från scratch och bra råvaror. När det gäller salt, vore det bra om ni hjälpte till att klarlägga farorna. Sedan finns det i vår kost även den som utgår från bra råvaror t.o.m. ekologiska produkter ett antal andra ämnen som kommit in i livsmedelskedjan tack vare tillsatser till vanligt hederligt dricksvatten men är helt olämpliga för att de dels ansamlas i kroppen dels påverkar upptag av kroppsnödvändiga spårämnen. Både positivt (ökar) och negativt (minskar) Det är visserligen 25 år sedan syrrans svåger skrev sin avhandling Isolation, characterization and risk analysis of organic micropollutants in water Bo Wigilius Tema Linköpings Universitet 1988 ISBN 91-7870-346-8 men jag rekommenderar ändå avhandlingen ändå att alla som vill få klarhet i vad vi har i vårt vanliga kranvatten som är skadligt för oss människor, på olika sätt.
GillaGilla