Fosfor är en av flera mycket viktiga spårämnen som svensken i gemen får för lite av! Fosfor krävs, bl.a. tillsammans med kalcium, för att kroppens celler skall kunna ta emot ‘näring’ och lämna ifrån sig ‘rester’. Framför allt är det en av de viktigaste bitarna, att äta kött, dricka mjölk/äta ost, som finns för att vi skall undvika benskörheten. Benskörhet beror bl.a. på brist på B12-vitamin, E-vitamin, för få soltimmar (de är viktiga även om vi inte skall vara oskyddade) leder till behov av mer D-vitamin samt Folacin. Alla dessa behöver för att kunna tas upp av kroppen fosfor i varierande mängd beroende på ålder, kön, hälsa (vissa sjukdomar gör att forsforbrist uppstår – bland dem diabetes och glutenintolerans) Det är också så att om vi skulle följa de sk. experternas råd att minska fosfor i mat – så leder detta i sig direkt till att våra njurar får svårt att hjälpa till att få ut kroppens avfall ur kroppen! Sluta ljuga!
En något så när korrekt information lämnas på Fosfor, vitamineraler.se
läs även:
Fosfor är nödvändig för bildning av ben och tänder samt ingår i många av de enzymer som styr näringsomsättningen och har därmed en viss betydelse för omsättningen av fett och kolhydrater. Det är dessutom en beståndsdel av den viktiga ATP-molekylen, som är kroppens viktigaste energireserv.
Fosfor medverkar även vid bildandet av nukleinsyra, som bär på arvsanlagen, och ingår i fosfolipiderna som reglerar fettomsättningen och blodets fettbalans. Det har betydelse för utnyttjandet av hormonerna, genom att fosforhaltiga föreningar transporterar hormonerna från cellmembranens yttersidor in i cellerna.Fosfor, vitaminsidan.se
samt
Verkligheten:
The main function of phosphorus is in the formation of bones and teeth.
It plays an important role in how the body uses carbohydrates and fats. It is also needed for the body to make protein for the growth, maintenance, and repair of cells and tissues. Phosphorus also helps the body make ATP, a molecule the body uses to store energy.
Phosphorus works with the B vitamins. It also helps with the following:
•Kidney function
•Muscle contractions
•Normal heartbeat
•Nerve signalingPhosphorus in diet, Medlineplus Encyclopedia U.S. National Library of Medicine Vilket helt och hållet stämmer överens med i princip alla Sciencestudier under åren som tittat på sjukdomar i de stora områden som räknas upp ovan! Det största intaget av fosfor som svenskar får är från mjölk, ost och protein! Så långt är det riktigt, men normalsvensken får idag alldeles för lite fosfor i sig! Inte tvärt om!
Här är maten med mest av skadliga fosfortillsatser, SvD 29 november 2013
Ny studie: Svenskar äter för mycket kött, Expressen 29 november 2013
Fosfor i tillsatser en hälsorisk, Aftonbladet 29 november 2013
Fosfor i tillsatser en hälsorisk, GP 29 november 2013
Här är maten med mest av skadliga fosfortillsatser, SvD 29 november 2013 Frågan uppkommer – VEM är det som vill att svenskar inte skall kunna leva fullvärdigt liv och få egna barn? För det är kontentan om man skulle följa de idiotiska råd som nu ges!
År 1976: Socialstyrelsen vill att vi äter 6-8 skivor bröd om dagen.
BRÖDINSTITUTET I SAMARBETE MED SOCIALSTYRELSEN & KONSUMENTVERKET
Dra er på en tallpinnevagn!
GillaGilla
Det har i många år ryktats om att det finns jäv bland en del av Livsmedelsverkets experter gentemot livsmedelsindustrin. Aldrig lagt ner tid på att kolla om det är sant, men börjar nästan befara att det kan finnas forskare som fått eller får forskningsanslag från annat än Staten.
GillaGilla
Samma gäller margarin-industrins delande av säng med Livsmedelsverket. … Margarin innehåller spårämnen av sådant som inte är tillåten alls i annan föda. Giftiga ämnen som måste till för att förvandla smör till margarin (aceton, natronlut, extraktionsbensin (hexan) mm.) Man klarar inte av att få bort dessa ämnen helt (Erkänt av LV 2002, men aldrig åtgärdat …). Begrunda att ”nyttiga” Becel är margarin …
Behöver jag nämna att den matfett jag nyttjar hemma endast är riktigt smör och fruktoljor (oliv & jordnöt) …
GillaGilla
Det finns kemiskt rent margarin – men det är alltid gjort på raps från ekologiska odlingar. Övrigt margarin är som du säger allt annat än nyttiga.
GillaGilla
Låter intressant, men smör smakar bättre. 🙂
Råkade benämna jordnötsolja som fruktolja, vilket inte är helt rätt. Den är en baljväxt (ärt-, men inte en nöt), så den är i princip en fröolja och är besläktad med sojabönan (allergikoppling?).
Här sägs friterad mat vara ohälsosam, samtidigt som det finns ställen borta i Asien, där nära på all mat friteras, ironiskt nog av hälsoskäl (bakterier …) Skillnaden ligger i att de använder jordnötsolja, medan vi här i regel använder solros- och/eller rapsolja för ändamålet. Jordnötsoljan har även fördelen att den inte ger smak åt det som friteras. Här är den tyvärr betydligt dyrare …
GillaGilla
Smör smakar bättre. Men Monika som inte tål något med soja eller sojalecitin i och absolut inte kokos eller jordnötolja hade det som ett alternativ till smör. Jordnötsolja korsreagerar med nötter. Samma gör vissa stenfrukter och kokos…. fanns inte många alternativ kvar. smör fungerar inte så bra att fritera i som alternativet.
GillaGilla
Korsreaktionen är intressant eftersom jordnöten är bara en nöt till namnet. Är skeptisk till soja, särskilt när en GM-variant förekommer (i hur stor utsträckning?) … Klarar själv av som indikerat jordnötter, men inte nötter, typ hassel. Har problem med barrväxter, men inte med pinje (-nötter). Samma med då med stenfrukter, inkl. mandel och valnötter, men inte med pistasch, cashew och kaffe(!).
Smöret är som olivoljan beträffande fritering. Det är för hög temperatur, så mindre nyttiga ämnen börjar bildas. Kokos? Hur går det det då med närliggande palmoljan, som är populär inom livsmedelsindustrin?
GillaGilla
Med palmoljan går det dåligt.
Vad gäller nötallergi/astma så är det vanligt på pappas sida i släkten. Vi klarar tack vare korsreaktionerna absolut inte pistage, cashew men väl kaffe, inte valnötter. Flera av oss har reaktioner, astma i mitt eget fall, av barrväxter i lokaler vi skall vistas länge i. Skulle själv aldrig kunna ha inne riktig gran eller en, tål dock enbär när det förekommer i mat/dryck. Vi har flera i släkten på båda sidor som inte tål mjölkprodukter. Dock tål vi tack och lov det.
GillaGilla
Inte tål mjölkprodukter? Du menar laktosintolerans?
GillaGilla
Värre än så. Vi har allt från laktosintolerans till ren astma av mjölkprodukter som är pastöriserade…. Inte Monika numera. Hon var det som liten. Men på båda sidorna i släkten har vi det. På mammas sida är det t.o.m. en som är både mjölkallergiker (konstaterad) och glutenintolerant (till max)…. hennes bror får utslag över hela kroppen om han får i sig något med mjölk i (och har så varit sedan han var baby…. På andra sidan, pappas, har vi de som får andningsbesvär och de som får stora problem med magen om de får pastöriserad mjölk i sig. Däremot finns det några som tål opastöriserad mjölk om den kokas eller används i bröd/kaffebröd…. Inget när det gäller allergi är enkelt. Tack och lov att Monika hade professor Max Kjellman när hon var liten.
GillaGilla
Jag tänkte närmare på att laktosintolerans beror på obalans i tarmfloran och att det är inte bara hos människan som detta problem uppstår. Vården verkar inte vara kompetent nog för att kunna åtgärda, medans veterinärer klarar av det …
GillaGilla
Ok. Det vet jag inget om. För den typen av reaktion har vi inte haft i släkten. Konstaterad allergi mot mjölprodukter och som det verkar, så är det i första hand all processad mjölk i sverige.
GillaGilla