i Lärarutbildningen på Lärarhögskolor? Eller är det möjligen så att flertalet av de lärare som den sk. forskaren, kvalitén på forskaren har jag ännu inte lyckats hitta; saknar uppgift om tidigare akademiska arbeten, är alla de som varit icke ämnes- och icke stadiebehöriga men som finns bl.a. bland de 30 000 som blockerade tjänster för behöriga lärare(not 1) som sökt heltidstjänster i sina egna ämnen?
Not 1. 30 000 obehöriga lärare har i åratal, Norah4you 31 juli 2013
Det finns många teorier kring varför Finland lyckas bättre, men det vi ser i våra data är framför allt skillnader i uppföljningen av läxorna. I Finland används läxorna aktivt i klassrummet för att öka lärandet, det är en markant skillnad mot i Sverige och Norge, säger Liv Sissel Grønmo, första amanuens vid Institutt för lærerutdanning og skoleforskning på universitetet i Oslo, till tidningen.
Hon konstaterar att det blir meningslöst att ge läxor om uppföljningen uteblir.Forskare ger svenska lärare bakläxa, GP 14 oktober 2013 Undskyl, men norska lärartjänster kräver i annonserna godkänd utbildning, svenska gör det inte…… lite skillnad.
Forskare: Svenska lärare usla på läxor, Expressen 14 oktober 2013
Forskare ger svenska lärare bakläxa, Aftonbladet 14 oktober 2013
Forskare ger svenska lärare bakläxa, SvD 14 oktober 2013
Ämnes- och stadiebehöriga lärare lärde för på Lärarhögskolan vikten av att förstå vad didaktik kombinerat med metodik stod för.
Didaktik
Att använda ett didaktiskt anslag ger en djupare förståelse för undervisningens ”inre väsen”, dvs att man på ett vetenskapligt sätt tar sig an de problem och möjligheter i undervisningssituationen till motsats från metodiken som inte ställer dessa frågor utan där upprepar man modeller och praktiska situationer som använts i skolan tidigare.Didaktik, Skolpedagogen
För en ämnes- och stadiebehörig lärare är det naturligt att förhöra läxan genom att inkludera läxan i undervisningen för nästa avsnitt. Detta kan ske genom att starta med ett muntligt förhör och från det via förståelsefrågor till eleverna leda vidare till nästa avsnitt eller genom att helt inkludera förhöret under ett nytt avsnitt där eleverna behöver ha förståelse för att kunna få förförståelse inför nästa läxa som läraren går igenom innan läxan ges. Att ge läxa och ha fyllerifrågor, vilket är vanligt förekommande hos lärare som inte har full behörighet, eller korta frågor där eleven förutsätts rapa upp i princip ord för ord vad som stått i läroboken, det är inte att utveckla eleven genom läxor.
Man bygger ungdomsgårdar eftersom ungdomar ”inte har något att göra” på sin fritid. Jag hade massor av fritid – efter det att jag gjort läxan. Fritidsproblem, vad är det? Just nu sitter jag med min hemläxa, att träna på basnotorna till en folía inför de gemensamma övningarna i morgon – detta trots att jag passerat 65. Man lär för livet och under hela livet.
GillaGilla
Minns du när man var barn och byggde kojor i träd samt lekte med kottar som fick vara djur i en ladugård av utlagda pinnar? Cykla gjorde man förr. Inte alls som de cyklar nu. Cyklade till dansbanan på sommarn och gick långa promenader ute i skogen gjorde vi också. Ändå hann jag med att idrotta. Tränade såväl basket som volleyboll och löpning. Det senare med IFK Linköping fast jag hade tur. Hade samma tränare i samtliga idrotter så jag hade min träning såväl med de andra som upplagt schema hur många mil jag skulle cykla de tre dagar jag cyklade….. Spelade fiol i fem år för lärare på musikskolan. Tills jag insåg att jag inte själv njöt av det fiolen åstadkom när jag var den som spelade :P, sjöng i barnopera kör, samtidigt hann man med läxorna och de läxorna var mer än tre gånger så långa som dagens. Jag vet – har kvar böckerna och noteringarna i dem. på den tiden fick man ju behålla sina böcker…..
Sedan lekte vi ihop i området, spelade ballongboll, fotboll och brännboll på sommaren när vi inte lyssnade på musik. Byggde snöiglos vintertid om det var en snörik vinter. Att iglon tinade bort några dagar efteråt, det hörde till.
Förstår inte dagens ungdomars problem.
GillaGilla
Det åligger läraren att göra en planering och modeordet för dagen är pp, pedagogisk planering. Sådan sänder frun in till rektorn, för påseende. Ett omyndigförklarande anser jag. Hon har jobbat inom branschen i väl 20 år nu och torde veta vad lag och behov kräver. Men vad har då framtvingat dessa pp? Frågar du mig handlar det om att lärare antogs med 0,1p från högskoleprovet i våras. Hur har det då inte sett ut under ett par år?
GillaGilla
När jag skolade om mig, började 1989 men fick göra avbrott efter 4 år (4,5 års utbildning och första skadan, nerv i kläm efter benbrott åt ena hållet och spricka åt andra i v-fot dagarna innan nyår gjorde att terminen inte var slut….. så jag hade 1 termin + 1,5 månad (skulle behöva göra om hela den kursen) och kunde bara få studiemedel/studielån för 4,5 månad (tredje gången jag läste till examen. Första Systemprogrammerare 71). Nåväl för att komma in till SO-lärare i Linköping krävdes 1,7……. lite skillnad.
GillaGilla
Jo, jag mins mycket väl den goda tiden med kojor och utforskande cykelturer. På den tiden fanns det betyg i uppförande och ordning. Tanken var att man skulle ha ett bra uppträdande. När lararen sade till att det skulle vara tyst blev det tyst. När jag får höra att barnen skall ha tillgång till hörselskydd i klassrummen inser jag att Sverige är kört.
GillaGilla
Det blir så när curlade barn själva fått barn som de curlar ännu värre än de själva blivit curlade 😛
GillaGilla