bodde jag från 1955 tills jag flyttade tillbaka till min födelsestad, Göteborg 1971. Det var på den tiden då planen gick på LL över hustaken vid Folkets Park och vägen mellan Ryd och parken inte fanns. Det var på den tiden då Sveriges Försvar var något att räkna med och flygarna, som i flera fall bodde i bostadsområdet på Kindagatan eller området mot Tornhagen som började byggas, fick sina flygtimmar ofta med råge. OM bullret störde? Endast en enda gång under alla år och det var då helikoptrarna kommit till Malmen långt senare samt flög den första julgranen!
Från mitt eget sovrumsfönster kunde jag se direkt in på Folkets Parks stora scen innan träden vuxit upp. Musiken hördes bättre hemma. Störande? Inte alls. Det tog slut vid 23-tiden när det höll på som längst vilket var någon gång per år. Dvs det var innan folk som flyttade dit på 60-talets slut började klaga och först krävde ljudstaket och sedan inbyggnad.
Om vi som var med förr, vi som inte hade musiken rinnande i öronen ens när vi gick i affärer annat än på jul; vi som inte går ut rakt framför bussar och spårvagnar (Göteborg och Norrköping); Vi som var vana att gå ut i Rydskogen (innan vägen mot parken kom) och lyssna på tystnaden; om vi inte klagade, så skall nutidens bullerskadade inte klaga. Bullerskadorna är självförvållade och bosätter man sig nära en flygplats eller nära en motorväg – DÅ HAR MAN SJÄLV GJORT SITT VAL. Lagt kort ligger och var och en får ta personligt ansvar för sitt eget val.
Anders Knape (M) som uttalar sig i egenskap av ordförande för Sveriges Kommuner och Landsting har rätt: SKL välkomnar förslagen i bullerutredningens slutbetänkande, som ska underlätta byggande av bostäder i närheten av flygplatser. Förslagen går ut på att skapa ett tydligt och enhetligt regelverk som dessutom gör det lättare att göra undantag från maximala bullervärden. Utredningen vill även ha en samsyn kring reglerna vid olika typer av buller – från flyg, industri och trafik. En sådan samsyn ger en mer samlad hantering kring bostadsbyggande i centrala delar.Lättare bullerregler kan ge fler bostäder, mynewsdesk.com 2 oktober 2013
Anders, vi kan ju inte jämföra närhet till något som bullrar men som personerna som bosätter sig själva har valt för att det är fint läge med tystnaden i Sannäs och ute på Snäckis. Ha det. Bra uttalande/Inger E (fd. Jönsson)
Jag har en iPod som bl.a. kan användas som mp3-spelare. Den är inställd så att inte volymen blir skadligt hög. Emellertid går det att ändra i inställningarna så att man på sikt kan drabbas av hörselskador. I så fall behöver man inte bygga några bullervallar och man kan tälta vid sidan av landningsbanan.
Själv kan jag inte tänka mig byra ut det naturliga ljudet till ett diskotek i örat.
GillaGilla
I sin ungdom var Monika på scouternas NATURA Läger. Hon har varit med mig på Malmen och tillhör själv Försvaret numera. En enda gång under alla år har hon klagat. Det var när vi var med samtidigt som de visade upp Jasen med efterbrännkammare på Malmen och den gjorde sin rakt uppåt stigning nästan rakt över där vi stod…..
GillaGilla
Jasen med efterbrännkammare, det är väl som ett minidiskotek på lågvarv. Dock förr i tiden rökte man i lokalerna. En förbättring i tiden!
GillaGilla
Värre än så. Först minidiskotek, det går an, men sedan kommer ljudbangen som träffar snett nedåt……. Hörselskydd av bästa kvalité var vad vi hade men det var inte nog…..
GillaGilla