även om vi bara tar med det som står i f.d. chefen på MI5:s självbiografi utkommen 1987.
Peter Wright med Paul Greengrass, Spy Catcher,Viking Penguin Inc 1987. Svensk titel Spionfångaren, Den nakna sanningen om brittiskt kontraspionage. Boken finns i ett stort antal svenska utgåvor och på 41 svenska bibliotek.
I den boken beskriver Peter Wright i första hand det engelska kontraspionaget. Men där framkommer även en hel del uppgifter om det amerikanska. Vad alla borde känna till är att lagstiftningen när det gäller det som blev nätet som kom att gå över till senare datalagar byggde på gamla traditioner i samtliga länder om avlyssning och postöppning. Från 1971 och fram till mitten av 90-talet byggde på att den nya datatekniken som öppnade upp först i det militära och för speciella storföretag använda mailfunktionen skickades utanför det vi idag skulle kalla intranät på en plats via modem. Allra först via telefonmodem. Det fanns inte egna datalinjer och absolut inte någon som helst direktuppkoppling. Det var före Microsofts tid. De datalagar och de kontraspionagelagar som funnits för brevöppning och för avlyssning på telefonlinjer samt i det som kallades etersändningar de mer eller mindre fördes över till den sfär där det som blev nätet byggdes upp. Inte bara i England, Sverige och USA utan i alla länder.
Sedan kom Microsoft och Apples tid. Då kom någon någonstans på att det borde vara med i avtalet från suppliers och mjukvaruproducenter att den som skulle använda tekniken under utveckling själv skulle skriva under på att ge tillstånd till den avlyssning och signalspaning som hela tiden varit laglig. Det var bara det att nu var det dubbel säkerhet för du var själv tvungen att godkänna det finstilta som förmodligen en del hoppades att du inte läste. Vilket dagens rabalder tyder på att de fick rätt i.
Allra först kom ett signalspaningssystem jag inte längre minns namnet på. Det var analogt. Sedan kom ECHELON och först långt senare det nu diskuterade PRISM. Samtliga signalspaningssystem i USA fick och får sitt verkligt lagliga tillstånd direkt av dig själv när du godkänner avtal som alltid innefattar att nätjättar, molntjänster, suppliers och mjukvaruförsäljare/tillverkare m.m. har ditt tillstånd att lämna ut av myndigheterna efterfrågad teletrafik samt i fall av domstolsbeslut (som inte behöver vara i offentlig domstol) även de normalt 1 år sparade uppgifterna av allt som passerat. Vad gäller t.ex. Facebook hjälpte jag förra våren en person att få ut exakt chat 9 månader tidigare. Facebook Sverige ger jag inte mycket för, men Facebooks US-ledning och support har jag respekt för. De hjälper till.
NSA collected US email records in bulk for more than two years under Obama, Guardian june 27 2013 Där påstår de att det började med ett hemligt program under Bush tid som Obama tagit över….. lögn och förbannad dikt det började innan Reagans tid och då är vi långt tillbaka…..
NSA övervakning röjde terrorplaner, SvD 28 juni 2013
NSA: 42 terrorplaner avvärjda med övervakning, DN 28 juni 2013 Det är uppgifter som jag tror alla parter tjänar på att de lämnas ut årsvis.
För övrigt skickade jag data via modem första gången september 1971. Mitt första mail har jag kopia på och inskrivet i arbetsbetyg – mitten av 80-talet.
tror lite grand att det är en dubbel frågeställning här. ”tror” inte att folk är fullt så korkade som journalisterna tror när de gäller trafikavlyssning då jag utgår ifrån att 100% av all internet och telefontraffik avlyssnas annars så skulle inte det finnas ställen som tex rörvik på onsalahalvön. den egentliga frågeställningen tror jag handlar hur informationen används. i exemplet prism så är det ju presidenten och demokraterna som använder systemet för sina egna intressen i första hand och inte ”statens” intressen. är ju lite som att ha en dold budgivning och en part vet de andras bud och använder infon till att vinna budgivningen.
GillaGilla
NEJ så är det inte med PRISM. Så var det här i Sverige INNAN FRA-lagen togs. Det som saknas vad gäller PRISM, sett ur vad jag anser behöver finnas, är en demokratisk kontrollfunktion motsvarande JO, DO och vår politiska nämnd som efter FRA-lagen nu är de som avgör vad som får spanas på. Förr var det alltid sittande regeringar som både hade att föreslå och besluta om detta.
GillaGilla