Det är något mycket allvarligt när det ens kan inträffa att en åklagare i Sverige säger sig Schultz publicerade i morse ett öppet brev till Ask på rättsmagasinet Paragrafs hemsida, där han uttrycker betydande oro över det lagstiftningsarbete om polisens användande av infiltratörer i kampen mot grov brottslighet som just nu pågår på Justitiedepartementet.
Känd åklagare till angrepp mot Ask, Aftonbladet 3 juni 2013
Självfallet skall svensk polis ha samma möjligheter att spana med hjälp av infiltratörer som all annan EU-polis och som är vanligt i de flesta demokratiska stater som har ett Rättsväsende som är berett att följa Grundlagar och lagar i stället för att som nu ofta försöka sig på egna tolkningar som helt strider med lagstiftarna (Riksdagens ledamöters) intentioner som klargjort i såväl förarbeten till lag som i lagen. Kunskaperna i ordkunskap och ordförståelse verkar ha sjunkit i mer än ett fall inom Rättsväsendet. Rättsväsendet är inte lagstiftare och skall heller inte försöka sig på att vara detta. I svensk Grundlag är det Riksdagen som beslutar om vad som står i t.ex. Polislag m.m.
Gång efter gång verkar det som om svenskt Rättsväsende de senaste 10 åren går ifrån vad som står i klartext i lag! Agitera gärna, debattera gärna men sluta försöka leka lagstiftare!
Med i problemet att svenskt rättsväsende inte fungerar, så ser jag att det sitter lekmän med i domstolarna i form av nämndemän. Kommunfullmäktige ”väljer” vilka av dessa som skall sitta med i tingsrätten och i hovrätt, förvaltningsrätt samt kammarrätt, så är det landstingsfullmäktige som utför detta.
Påminner om uttagningen till Nobels Fredpriskommité i Norge, där det är politiker i Stortinget som ”sköter” detta … Beroende på vad för färg det är vid tidpunkten på politikerna, så kommer detta att direkt eller indirekt att spegla urvalet av ledamöter resp. nämndemän. Det har tydligt präglat det på senare år stôll-utnämningar av fredsprismottagare …
GillaGilla
Tyvärr är det allvarligare än så. Har under senaste fem åren gång på gång sett att juristerna är de som skulle fällts om vi haft en Författningsdomstol. Domarna uttalar sig gång på gång på sätt som direkt strider mot Regeringsformens 1 kap 2§ samt tolkar lagtexter helt annorlunda än vad förarbeten och Riksdagen haft för klart uttalade intentioner. Värre än så. Har vid ett par tillfällen haft äran att få upplysa jurister att de inte kan läsa innantill. Då är det faktiskt viktigt att vi har lekmän i domstolarna. Nämndemän skulle däremot inte tillsättas politiskt utan vara en samhällsplikt för alla som lottas fram att sitta som under en valperiod.
GillaGilla