inget av dem är de som saken gäller. Varken Nordkorea där något har gått allvarligt snett mer än vanligt, för de vill inte stoppa upptrappningen; Inte USA eller Sydkorea, allt dessa länder kan göra är att förbereda sig på samt visa att de är beredda att försvara såväl Sydkorea som USA:s egna områden. När det gäller länder som Nordkorea, ett land så långt från demokrati och öppenhet som tänkas kan, så krävs det annat för att få de stora massorna som slaviskt följer sin ledare att inse verkligheten inte den uppmålade Nordkoreanska idyllen som de fått sig imatade sedan barnsben att ‘den store ledaren’ är den som sett till att de ‘har det bättre’ än de som lever i t.ex. Sydkorea. De stora massorna som åtminstone utåt följer sin ledare som betraktas som Gud och som varit omgiven av jasägare sedan sin barndom bortser helt och hållet från de stora fångläger som om alla rapporter som trots allt slipper ut är värre än Stalins Gulag och flertalet av Hitlers läger. Vilket inte säger lite.
De två första länderna som kan göra skillnad är lätta att identifiera: Kina och Ryssland. Inte bara för att Kina fortfarande är kommunistiskt, åtminstone utåt och att Ryssland som stormakt i Asien har ‘mer’ att säga till om. Utan framför allt för att det är de två länderna som stod mot Japan under den upptrappning av terror som skedde fram till och under Andra Världskriget. Det tredje landet är paradoxalt nog ett av de tidigare kolonialmakterna i området. Inte England, och självfallet inte USA. Självfallet för där i Asien lever Vietnamkriget fortfarande mer än vad någon säkerhetsexpert här i Europa inser. Inte Holland eller ens EU som samlad grupp. Däremot Frankrike.
Koreas historia är inget som låter sig skrivas i några få rader. Japan har vid flera tillfällen varit och ‘ätit’ på den Koreanska halvön som formellt under lång tid av sin historia varit en form av militärt styrt Shouganat officiellt under Kina. För att göra en lång historia kort, så kom detta att leda till att Korea stängde ute hela omvärlden mellan 1637 till 1876. Då var det åter Japan som tvingade Korea att ‘öppna’ sig. Rysk-Japanska kriget i början av 1900-talet hade slagfält i Korea och ledde till att Japan lade beslag på Korea. Efter Andra Världskriget blev Korea fritt, dvs Sovjet gick in från norr och USA från söder. Resultatet blev ett tudelat land där tanken var att ena landet. Nordkorea utropade sig som egen republik 1953. För att trygga freden stannade USA kvar i Sydkorea där även FN-trupper främst observatörer anslutit sig under åren.
Det hade inte varit fel om en ny trippelintervention i form av förhandlingar inletts med Nordkorea så att precis som när Ryssland, Tyskland och Frankrike i slutet av 1800-talet tvingade bort Japan från delar av Manchuriet och under några år från del av Korea. Tyskland kan dock inte vara ett av de länder som kan göra skillnad. I asiatiska ögon gjorde Tyskland bort sig när de stod på Japans sida i Andra Världskriget. Kina som under alla år upprätthållt kontakten med Nordkoreanska ledare är här självskrivna som tredje part. Att Frankrike nu har en socialist vid rodret stärker Frankrikes möjliga inflytande.
Tänk jag hoppas och tror att Kinas nye president tillsammans med Putin i Ryssland och Frankrikes president kan göra skillnad. Alternativet är allt annat än lovande. För en sak är säker Säkerhetsexperter som pratar om att Nordkorea brukar orda mycket eller att Nordkorea inte har raketer som kan nå amerikanska fastlandet, de är fast i ett naivt resonemang. Det krävs inte mycket för att få krutet att tändas och en farlig våldsspiral att sättas igång. Lär någon gång av historien.
Nordkorea höjer stridsberedskapen, GP 29 mars 2013
Här ger Kim Jong Un ordern om beredskap, Expressen 29 mars 2013
Nordkorea: attackerar USA ”när som helst”, Expressen 29 mars 2013
Nordkorea trappar upp ordkriget, SvT 29 mars 2013
Nordkorea i stridsberedskap, DN 29 mars 2013
Spänt vid koreanska gränsen, Aftonbladet 29 mars 2013
Tack för den snabba responsen som ju kommit även om inte jag skrivet om detta. Men tack ändå till Ryssland och Kina som börjat med att ta två av de tre nödvändiga stegen:
131 SVT Text Fredag 29 mar 2013
UTRIKES PUBLICERAD 29 MARS
Kina: Fred ligger i allas intresse
Nordkoreas enda allierade, Kina, uppmanar ”alla relevanta parter” att
gemensamt anstränga sig för att minska spänningen på Koreahalvön efter Nord-
koreas order om stridsberedskap.
-Fred och säkerhet på Koreahalvön, såväl som i nordöstra Asien, ligger
i allas intresse, sade det kinesiska utrikesdepartementets talesman Hong
Lei, enligt AFP.
Ryssland varnar i dag för att den ökade militära aktiviteten nära Nordkorea
– underförstått de amerikanska bombflygövningarna – kan orsaka spänningar
som eskalerar bortom all kontroll.
Försvarsövningar ökar spänningen
Kina: Fred ligger i allas intresse SvT 29 mars 2013
Nu kommer nog en och annan att försöka få det till att Ryssland är för hård mot USA. Kan så tyckas om man inte vet om att det är en förutsättning att någon markering mot USA sker för att Ryssland skall få Nordkorea att lyssna överhuvudtaget. Kina är som jag väntade mig mycket pragmatiska. Nuvarande ledargruppen, och den förra, har god kunskap om Asiens äldre historia och kultur samt en helt annan förståelse för problemet än Mao och hans ‘gäng’ hade.
Nordkorea höjer stridsberedskapen, sverigesradio.se 29 mars 2013
Ryssland uppmanar till lugn, ÖsterbottensTidning 20.16 29 mars 2013
Nu väntar jag bara på att Frankrikes president utifrån Frankrikes position i EU och Nato samt att Frankrike och USA är de enda länderna jag vet som har Konstitution som ger Fri- och Rättigheter till sina invånare som är långt mer än vad vi i Sverige har, fast många tror annorlunda, att han visar att Frankrike står på Sydkoreas sida (därmed också på USA:s) men framför allt på demokratins sida. Märkligt nog tror jag att det kommer bli president Putin i Ryssland som lyckas få med honom och Frankrike så att vi åter kan få som jag skrev ovan en trippelintervention i östra Asien med som minst fredligare förhållanden för hela Asien och Världen som resultat. Drömmare? Kanske. Men jag tror att i orostider krävs det att våga gå utanför ramarna för att nå ett resultat som kanske inte är det alla eller ens någon önskar men som ger en bättre framtid.
Tillägg Påskafton 17.03 Hur långt vågar Nordkorea gå, Bo Inge Andersson på SvT.se 30 mars 2013 Mycket bra fråga.