Nu skall du få läsa i naturens ABC-vok, du skall få veta blomstrens hemligheter och örternas känningar. Men du får inte fråga, bara höra och svara…. Ser du, barn, på den där gråstenen växer något, som liknar gråpapper. Det är det första, som kommer, när berget blir vått. Berget möglar liksom; möglet kallas lavar. Här har vi två stycken; den ena liknar renens horn; den kallas också för renlav och är renens viktigaste förda. Den andra heter islandslav och liknar under förstoringsglas lungan luftblåsor….. Ur Blåvinge finner guldpudran, Läsebok för Folkskolans 3:e årskurs utgiven Stockholm 1907.
Att vissa ord är äldre i våra ögon och låter ålderstigna förringar inte att dessa raderna är några få i en flera sidor lång text som min egen mor, nu 97 år gammal, hade i en läxa när hon gick i skolan på 1920-talet. Då liksom när jag själv gick i 3:an, andra hälften av 1950-talet, så var läroböckerna uppbyggda för att öva läsning (gick du i 3:an, då kunde du läsa) men samtidigt ge eleverna små glimtar av kunskap i t.ex. NO som eleverna tog till sig för att plocka fram och säga ”aha” när de sedan året efter började läsa om de olika växterna som finns i vårt land. Skolböckerna krattade banan så att den inte var helt obekant när en ny kunskap skulle läras in mer senare. I texten fick eleverna också lära sig lite om lungan och lungblåsorna. Det läste man mer om i femman.
Titta på läroböckerna idag. De är ofta mycket torftiga i att lära ut svenska språket. Kommatering och grammatik introduceras inte bakvägen. Orden i dagens läroböcker är så rudimentera att de är för enkla för nästan varenda elev som tagit sig igenom manualerna för att lägga in ett nytt dataspel. Samtidigt för svåra för de elever som inte fått den grundläggande hjälp som många behöver under de första två terminerna, dvs i första klass. Innehållet skall vi bara inte prata om. Texterna i dagens läroböcker är ofta kortare och med mer politiskt korrekt information. Det gick snett den dagen Olof Palme blev skolminister. Sedan har det bara gått utför.
Hur jag vet? Jag gick själv i Statens Försökskola, Tornhagsskolan under professor Eve Malmqvist, som tillsammans med skolor i Finland tog fram det som var tänkt att bli även den svenska Grundskolan. Finland genomförde reformen som den var tänkt. Hur det gick med kunskaps- och intressestimuleringen i Sverige. Det vet alla. Spiken slogs i redan när speciallärarna från Palmes idébilds utgångspunkt inte längre skulle satsas på.
Småskollärarutbildningen som i sig innehöll pedagogik, metodik och didaktik(fast det hette inte didaktik på den tiden) så att ALLA småskollärare som tog examen, kunde lära nästan varenda elev att läsa under första terminen. De som inte kunde, fick på de flesta skolor i landet hjälp av speciallärare eller som sämst lära sig på annat sätt med hjälp av t.ex. korsord för barn och frågor som gjorde att man fick lägga pusselbit i en ram för att när alla frågor var besvarade vända och se om rätt bild kom fram på baksidan. På många skolor fanns speciallärare och läskliniker.
Sedan kom Göran Persson på idén med kommunaliseringen. Den var sista spiken i kistan som sänkte svenska skolan. När en del idag försöker sig på att skylla på lärarna, så är de fel ute. Det är inte om skolan idag inte längre tvingar elever att gå i närmaste skola; det är inte om skolan är privat eller statlig som är problemet. Problemet är urholkningen av kunskapsinhämtning som lade grunden för kommande årskursers inlärning. Det krävs ämnes- och stadiebehöriga lärare för att eleverna inte bara skall trivas utan också få de verktyg de behöver för att själva lära in det som lärs ut. Aldrig så ämneskunniga obehöriga lärare eller ännu värre helt obehöriga okunniga lärare som föräldrar tror är så ‘bra’ har inte de kunskaper som krävs för att klara av att ge varje barn vad det behöver för sin egen utveckling.
Finns inget som är farligare för självförtroendet hos barn än ALLA SKALL MED Alla barn är lika värda, men olika. Där det ena barnet tragglar idag och har svårt att hänga med, där har du i samma klass barn som långleds och är uttråkade. Allt för att de i sann ‘Alla skall med’-anda inte får fortsätta sitt eget vetgiriga kunskapssökande utan tvingas repetera om eller i bästa fall få ny bok med samma kunskaper. VI skapar mer än 75% av alla de barn som får bokstavs- eller annan beteckning. I dagens skola som den varit sedan Grundskolan infördes är man mer benägen att hitta fel och brister hos barnet eller skylla på att miljön, oavsett om det är hemmiljön eller skolan, inte är tillräckligt ‘bra’. Vad ‘bra’ nu är. Borde räcka att se till att man tryggar elevens självkänsla genom att ha nolltolerans för mobbning samt se till att varje barn får den rätt som Skollagen ger att få utvecklas i sin takt med det stöd eleven behöver oavsett om det gäller att lära sig läsa eller att utveckla ordkunskap/ordförståelse.
Har utvecklat detta tidigare Självfallet är skolan skyldig lära barn läsa, Norah4you 9 mars 2013
Ett skolsystem i fritt fall, GP ledarsidan 27 mars 2013
Universitetslarm: Studenterna för dåliga på svenska, tv4play 27 mars 2013
Idag vet vi att många nyblivna studenter har läs- och
skrivkunskaper som motsvarar vad vi skulle förvänta oss från en 13-åring.
Det handlar om alltifrån studenternas dåliga grammatiska kunskaper till att de inte förstår enkla instruktioner och exempelvis inte vet vad enkla begrepp som ”inledning” betyder!
Om syftet hade varit att fördumma en hel generation så fort
som möjligt har Ni lyckats göra detta, och med bravur” Terence Fell: Det är ett skolpolitiskt fiasko, Sveriges Radio 26 mars 2013
[…] Svenska språket och skolans förfall […]
GillaGilla