rätt för media eller andra att ta kränkande bilder! Börja där i stället för att hävda att Fotografers arbete kan kriminaliseras av ny lag, Ulf Isaksson, advokat, med uppdrag för bland annat Dagens Nyheter och Expressen Erik Wassén, advokat på DN debatt 25 mars 2013
Frihet under ansvar. Personligt ansvar för de handlingar en person själv begår. Inget undantag för viss yrkesgrupp. Det är i grunden det som är en följd av Regeringsformens 1 kap 2§:
Regeringsformens 1 kap Statsskickets grunder
2 § Den offentliga makten ska utövas med respekt för alla människors lika värde och för den enskilda människans frihet och värdighet.
Den enskildes personliga, ekonomiska och kulturella välfärd ska vara grundläggande mål för den offentliga verksamheten. Särskilt ska det allmänna trygga rätten till arbete, bostad och utbildning samt verka för social omsorg och trygghet och för goda förutsättningar för hälsa.
Det allmänna ska främja en hållbar utveckling som leder till en god miljö för nuvarande och kommande generationer.
Det allmänna ska verka för att demokratins idéer blir vägledande inom samhällets alla områden samt värna den enskildes privatliv och familjeliv.
Det allmänna ska verka för att alla människor ska kunna uppnå delaktighet och jämlikhet i samhället och för att barns rätt tas till vara. Det allmänna ska motverka diskriminering av människor på grund av kön, hudfärg, nationellt eller etniskt ursprung, språklig eller religiös tillhörighet, funktionshinder, sexuell läggning, ålder eller andra omständigheter som gäller den enskilde som person.
Samiska folkets och etniska, språkliga och religiösa minoriteters möjligheter att behålla och utveckla ett eget kultur- och samfundsliv ska främjas. Lag (2010:1408).
Det står förvisso det allmänna men det innebär i korthet att det inte är tillåtet för det allmänna att godta att någon diskrimineras samt att ingen yrkesgrupp har rätten att kräva tillstånd för att som i det aktuella fallet ta integritetskränkande bilder hur som helst! Varje vecka ser vi i svensk press att den sk. självsaneringen spårat ur. Självfallet är det inte tillåtet och bör inte vara tillåtet att fotografera personer t.ex. nakna eller fotografera personer som befinner sig i redlöst tillstånd för att ‘visa’ i media detta. ALLA som fotograferas på ett integritetskränkande sätt liknande det som advokaterna tar upp bör ha den Mänskliga Rätten att säga NEJ. INGEN person äger rätten att ockra eller tjäna pengar på andras privatliv! Att skriva om en händelse kan förvisso vara mer integritetskränkande, men är utifrån Grundlag svårare att komma åt och betydligt mer försvarbart än alla dessa ‘avslöjande’ bilder på enskilda personer! Vänligen läs bättre igenom de Mänskliga Rättigheterna, så kanske möjligen även Ni som försvarar den typen av bilder förstår att Ni är fel ute och att Sverige snabbt behöver en Författningsdomstol i stället för media som försöker styra samhällets utveckling!
Jag håller inte med dig, eftersom jag anser att det är den som väljer att publicera en bild som i så fall ska vara straffvärdig, inte den som ”råkar” föreviga ett ögonblick. Det blir fel när lagförslaget avser att kriminalisera själva fotograferandet, när det egentligen är bildens innehåll och användning som avgör vad som eventuellt är kränkande.
GillaGilla
Om du Sami inte håller med mig är fullständigt ointressant. Det enda som är intressant är att i Sverige gäller svenska Grundlagar och att alla övriga grundlagar vilar på Regeringsformen.
Så också fotografering. Observera att fotografering inte juridiskt sett är samma sak som att skriva något som du tar personligt ansvar för när och om du trycker det. Det vilar inte på Tryckfrihetsförordningen INNAN du publicerat bilden. Vilket kan tyckas märkligt för många som har andra fotografers hemländers grundlagar att jämföra med. Det vilar på Yttrandefrihetsgrundlagen som i sig precis som Tryckfrihetsförordningsgrundlagen KAN BEGRÄNSAS med lag. Se såväl Regeringsformens 2 kapitels skrivning som
I Regeringsformens Kapitel 2 § 23 står följande som du och de som har din uppfattning helt missat:
23 § Yttrandefriheten och informationsfriheten får begränsas med hänsyn till rikets säkerhet, folkförsörjningen, allmän ordning och säkerhet, enskildas anseende, privatlivets helgd eller förebyggandet och beivrandet av brott. Vidare får friheten att yttra sig i näringsverksamhet begränsas. I övrigt får begränsningar av yttrandefriheten och informationsfriheten göras endast om särskilt viktiga skäl föranleder det…….
Sedan är det också så att du aldrig någonsin har rätt att kränka en annan människas rättigheter. Du har varken enligt Regeringsformen eller de Mänskliga Rättigheterna rätten att ge dig på en persons privatliv och absolut inte att ta foton hur som helst och var som helst hänvisande till någon av de andra Grundlagarna. I det ögonblick du tar ett foto av t.ex. en persons underliv, så har du begått en brottslig handling. En persons underliv är INTE ALLMÄN PLATS utan PRIVAT.
Det faller oavsett vem som kränker en enskild person under Brottsbalken 5 kapitel om Ärekränkning: 3 § Den som smädar annan genom kränkande tillmäle eller beskyllning eller genom annat skymfligt beteende mot honom, dömes, om gärningen ej är belagd med straff enligt 1 eller 2 §, för förolämpning till böter.
Är brottet grovt, dömes till böter eller fängelse i högst sex månader.
Observera att Regeringsformens 1 kap 2§ INTE ger någon yrkesgrupp rätten att diskriminera, kränka etc. Detta följer av att det Allmänna inte får diskriminera – med andra ord att ingen Grundlag eller lag FÅR skrivas/antas/tolkas så att den diskriminerar en enskild persons rättigheter. Det är förvisso så att våra svenska medias jurister och andra inte har tillräcklig ordkunskap och ordförståelse för att inse detta alla gånger. Författningsdomstol hade aldrig kunnat godkänna din tolkning.
GillaGilla