Det är med beklagan jag och många andra läser media, journalister och politikers uttalanden om Nuonkrisen. Inte för att det går att försvara Nuonkrisen, utan för att de tycks helt okunniga om allt de skulle lärt in i ämnet Samhällskunskap OM de hade haft ämnes- och stadiebehöriga lärare i Samhällskunskap samt varit aktivt närvarande själva. Det senare är kanske att begära för mycket???
MINISTERSTYRE FÖRBJUDET I SVERIGE
Regeringen har med andra ord ganska stora möjligheter att styra myndigheternas verksamhet. Den får dock inte i något fall styra över hur en myndighet ska tillämpa en lag eller besluta i ett enskilt ärende som rör myndighetsutövning. I många andra länder är det vanligt att ett enskilt statsråd har makt att genom beslut direkt ingripa i myndigheternas löpande arbete. I Sverige saknas sådana möjligheter. Regeringens kollektiva beslutsfattande och förbudet mot direktiv till myndigheter i enskilda ärenden är uttryck för vad som i dagligt tal brukar kallas förbudet mot ministerstyre. Riksdagen har till uppgift att granska att ministerstyre inte förekommer. Om regeringen tycker att myndighetens tillämpning av en lag är felaktig, får regeringen i stället föreslå förändringar i den lagen.
Myndigheter
Detta utgår från Regeringsformen. Vilket samtliga politiker som sitter i svensk Riksdag precis som alla journalister som gått i svensk Grundskola eller Gymnasium skulle ha lärt sig om de skall anses ha uppnått Kursmål för Godkänt (som det kallades när de gick i skolan) i ämnet Samhällskunskap årskurs 9.
Utdrag ur REGERINGSFORMEN
1 kap. STATSSKICKETS GRUNDER
9 § Domstolar samt förvaltningsmyndigheter och andra som fullgör offentliga förvaltningsuppgifter ska i sin verksamhet beakta allas likhet inför lagen samt iaktta saklighet och opartiskhet. Lag (2010:1408).
– – – –
Kommentar: De styrelser som utses i statligt helägda bolag, de fullgör ett offentligt förvaltningsuppdrag för det bolag de är utsedda att sitta i styrelse för!
– – – –
12 kap. FÖRVALTNING
Den statliga förvaltningsorganisationen
1 § Under regeringen lyder Justitiekanslern och andra statliga förvaltningsmyndigheter som inte enligt denna regeringsform eller annan lag är myndigheter under riksdagen. Lag (2010:1408).
Förvaltningens självständighet
2 § Ingen myndighet, inte heller riksdagen eller en kommuns beslutande organ, får bestämma hur en förvaltningsmyndighet i ett särskilt fall ska besluta i ett ärende som rör myndighetsutövning mot en enskild eller mot en kommun eller som rör tillämpningen av lag. Lag (2010:1408).
3 § Förvaltningsuppgifter får inte fullgöras av riksdagen i vidare mån än vad som följer av grundlag eller riksdagsordningen. Lag (2010:1408).
Konkret innebär detta att en sittande regering, och socialdemokraterna satt när frågan först kom på bordet precis som Alliansen sitter nu, när de regleringsinstrument som gäller ett statligt företag/en förvaltning/en myndighet inte direkt kan sägas strida mot reglerinstrumentet och svenska lagar, FÅR sittande regering endast kan ställa frågor för att få klarhet i om svenska lagar följs (om så inte är fallet, kan sittande regering avsätta styrelsen för statligt bolag/förvaltning/myndighet etc). Om en styrelse i ett statligt bolag säger att lagar följs, samt regeringen inte tycker att lagarna är tillfyllest, får regeringen lägga fram nytt lagförslag till Riksdagen som får besluta. Allt ministerstyre är förbjudet och har så varit under hela vår nuvarande Grundlagars existens! Mycket av det som media, journalister och politiker idag yttrar sig om är saker som kräver GRUNDLAGSÄNDRING utöver ändring i lagar, föreskrifter m.m. efter en Grundlagsändring.
Skall vi, svenska folket, behöva kräva legitimering av politiker som visar att de lärt in samt förstått och är beredda att följa våra Grundlagar? Författningsdomstol behövs snabbare än kvickt!
Behov av styrning, GP ledarsidan 16 februari 2013 Att ett behov anses föreligga är inte skäl nog att ändra i Regeringsform för att Sveriges sittande ministrar skall få rätt att lägga sig i frågor de inte själva är kapabla att förstå. Varje sittande regering borde däremot se till att ministrar är väl skolade i hur man skriver de reglerinstrument/förordningar och lagar som skall se till att statligt ägda företag, förvaltningar (inklusive kommuner och landsting) samt statliga myndigheter följer de direktiv som fastställts och som bygger på svenska lagar, dvs lutande sig mot våra svenska grundlagar!
Löfven kräver svar – men S positivt 2009, Expressen 15 februari 2013
Storbråk om ansvaret för Nuonfiaskot, SvD 16 februari 2013 Hur många är villiga att visa sin okunnighet och sin inkompetens? Verkar vara många av artikeln att döma. 😛
97 miljarder bra frågor, Anders Lindberg ledarkrönika Aftonbladet 15 februari 2013 Det räcker med en fråga till Anders Lindberg: Fick inte du lära dig om Sveriges Grundlagar och styrandet av Sverige i skolan? Om så var fallet, så är du att beklaga för då har du troligen inte haft ämnes- och stadiebehörig lärare i Samhällskunskap oavsett hur trevlig och ‘bra’ den läraren var!
Oppositionen kräver svar från Reinfeldt, SvD 15 februari 2013 Det är tillåtet att vara dum i Sverige, som jag påpekat flera gånger, men det ÄR dumt att själva bevisa att man är dum. Endast den som inte kan Regeringsformen kan komma på tanken att låta svenska folket betala KU-förhör för att en statsminister, en minister, FÖLJT SVENSKA GRUNDLAGEN! KU är ingen Författningsdomstol och äger ingen rätt att självständigt tolka gällande Grundlagar än mindre att driva igenom ändringar av desamma. MINISTERSTYRE TOTALT FÖRBJUDET I SVERIGE.
Däremot så har väl staten rätt att styra de egna bolaget vattenfall … eller?
GillaGilla
Nej inte annat än genom styrelsen och då endast genom val av de som tillsätts, samt när Staten utfärdar de direktiv i form av förordnanden, lagar och riktlinjer som de statligt ägda företagen har att följa. En styrelse är den som drar upp riktlinjerna och godkänner samt har ensamt ansvar för alla fattade beslut.
Styra FÅR inte Staten göra och absolut inte gå in i enskilda affärer eller beslut! Det är enbart om Staten försöker detaljstyra eller lägga sig i enskilda ärenden som KU enligt våra Grundlagar har skäl att ta upp en minister eller statsministers agerande i dessa frågor.
Som Anders Borg framfört så har svenska regeringen inte fattat något som helst beslut om godkännande av affären. Utrikesnämnden skulle kunna ha haft ärendet på sitt bord men ändå inte fått besluta om försäljning, köp eller något annat. Avsätta styrelsen får en sittande regering visserligen göra, men då måste det finnas mycket starka grunder för detta. Som i Teliaaffären där brottslighet misstänks.
ALLA SVENSKA MYNDIGHETER; STATLIGT ÄGDA FÖRETAG m.m. är SJÄLVSTÄNDIGT OCH ENSAMT BESLUTANDE.
Det är en av de viktiga bitarna som samtliga svenska Samhällskunskapslärare inte bara bör utan SKALL ha sett till att alla elever får lära sig redan i Grundskolan. Lära sig och visa att de förstått om läraren skall kunna få sätta ‘godkänt’ betyg för eleven!
GillaGilla
Pinsamt när ingen vill ansvar när något gått snett. Nu verkar det som om även sossarna varit informerade innan affären slutfördes och att de inte haft någon avvikande uppfattning.
GillaGilla
Varken Socialdemokraterna eller Alliansen har haft något juridiskt att säga till om innan affären slutförs. Detta är helt enligt svenska Grundlagar för att förhindra att någon gruppering genom trix, eller occupationsmakt, får möjlighet att lägga sig i affärer i Statliga verk, myndigheter och ägda företag på det sätt som sker i diktaturer och icke demokratiska länder. Vi i Sverige har av tradition och efter moget övervägande innan Grundlagarna togs valt att separera Staten som ägare från de självständiga beslut som myndigheter, verk och statliga företag har att låta respektive styrelse stå ansvarig för.
GillaGilla
Nu är du väl lite larvig? Klart att staten har rätt att stoppa statliga företag från att bränna statliga pengar. Det har inte ens regeringen förnekat. De stoppade inte affären för att de inte KUNDE, utan för att de inte VILLE.
GillaGilla
Nej Staffan,
jag är inte larvig. Du är det själv. Sveriges Grundlagar gäller i Sverige. Svenska Regeringar oavsett vilka partifärger de har FÅR INTE stoppa Statliga företag på något annat sätt än att avsätta styrelse och då inte utifrån det som fanns känt och som oavsett vad du och jag tycker inte var brottsligt.
Så du är helt ute och cyklar. Beklagar att du inte haft ämnes- och stadiebehöriga lärare i Samhällskunskap. Detta ingår i det lärare skall lära ut och elever skall lära in!
GillaGilla
Enligt Aktiebolagslagen kan ägarna även mellan bolagsstämman fatta beslut om det gäller frågor som äventyrar bolagets vinstutveckling … ägarna kan när som helst byta ut styrelsen.
GillaGilla
Över Aktiebolagslagen gäller svenska grundlagar. Svenska grundlagar totalförbjuder svenska ministrar, statminister eller annan att lägga sig i, fatta beslut i frågor som styrelsen skall besluta om i statliga bolag o.s.v.
Så Aktiebolagslagen gäller ‘vanliga’ bolag, inte statliga.
GillaGilla