Ett av de mer konkreta förslagen i prioriteringsdokumentet är att offentliga upphandlingar ska utnyttjas till att få arbetslösa i arbete. Ett villkor för att få ett offentligt kontrakt ska vara att en viss procent av de anställda ska komma från en särskild pool hos Arbetsförmedlingen med långtidsarbetslösa, funktionshindrade eller andra personer med speciella förutsättningar.
– Om man gör det systematiskt, då är det klart att det händer något. Det är inte den enda lösningen med stort L, men det är ett viktigt bidrag, säger Stefan Löfven. Nya Löfven strategin som ska lyfta S, DN 23 januari 2013
Hmmm Det är inte tillåtet enligt Regeringsformens 1 kap 2§ att låta det Offentliga diskriminera någon! Varken direkt eller indirekt. Villkoret ovan skulle aldrig godkännas i en Författningsdomstol (Sverige behöver en Författningsdomstol snarast möjligt) och det strider helt mot EU:s konkurrensdirektiv att ställa krav i den riktningen. Utöver det, så är Sverige varken en Socialistisk eller Kommunistisk Stat. Det är helt omöjligt att kräva att privata företag skall tvingas avskeda folk, för det är det det handlar om, för att ta in människor som inte har erfarenhet, kunskap och förmåga att arbeta effektivt så att det lönar sig att driva företag i Sverige. Med andra ord, så är det så dumt tänkt Löfven att du nu kvalificerar dig som aspirant på titeln ”Alliansens bästa reklampelare val 2014”! Det är väl ändå inte mindre satsningar i Sverige du har tänkt dig för det blir resultatet om du försöker ge dig på privata företags förutsättningar och som du säkert vet, även om S-vänsterfalang missat det, så är det privata exportföretag som bär upp Sverige – inte offentlig verksamhet som måste bekostas med skattemedel!
Det låter förvisso bra att S vill satsa på full sysselsättning, GP 23 januari 2013 Det är bara det att för att Sverige skall leva vidare krävs att vi inser att vi inte kan kvotera in folk på arbeten. Det krävs att det blir rätt person på rätt plats. Förvisso tycker jag själv som trots F-kassans stolligheter aldrig skulle klara av att jobba ens 2 timmar/dag varje dag vid bestämd tidpunkt, att det är för lite jobbmöjligheter för de flesta funktionshandikappade. Men man löser inte det problemet genom att sätta in långtidsarbetslösa och/eller funktionshindrade på redan existerande arbetsplatser genom krav. Först när svenska företag får rimliga villkor för att kunna driva sin verksamhet från mindre företag till medelstort företag, det är där skon klämmer med sociala avgifter och pålägg, så att vi får fler arbetstillfällen som genererar mer pengar i form av löntagarskatt (utan höjt skatteuttag) så finns det utrymme nog att ge lön som är önskvärd i stället för bidrag. För problemet är inte att det inte finns arbetsuppgifter – problemet är att de arbetsuppgifter som många, inte alla, långtidsarbetslösa och funktionshindrade skulle kunna utföra inte anses värt av svenska kommuner och landsting att utföras och då faller det igenom stolarna för ingen vill betala. Utan bättre Företagsklimat för små- och medelstora företag, så ökar inte våra exportintäkter och det är de samt ökade skatteintäkter från fler i arbete på privata sidan som betalar stor del av våra offentliga utgifter!
S-ledarens strategi för att kunna vinna valet, Expressen 23 januari 2013 en strategi som kör Sverige käpprätt rakt neråt i ekonomiskt hänseende.
S vill satsa på full sysselsättning, SvD 23 januari 2013
Sverige vill satsa på full sysselsättning, Aftonbladet 23 januari 2013
Förvånad?
Med tanke på hans bakgrund, så är fackrepresentanter (speciellt pamparna) experter på att slå sig på bröstet när man lyckats få igenom marginella öres-/procenthöjningar i löneavtalen, medans man är tystare än en stum person när det gäller att prata om områden där man viker ner sig … (s)’s jobbsatsningar brukar traditionellt involvera en massa bidrag med ökad beskattning som följd … Vi närmar oss dessutom slutet på den andra mandatperioden, där vänstern inte har full kontroll över den nationella politiken (makten), så desperationen lyser igenom. Att högern dessutom i stort lyckats leverera på flertalet områden, är salt i såren för vänstern. Vi kommer dessutom att få bevittna allt mer sagolika, men tomma löften från vänsterkanten, ju närmare valet vi kommer (”tomma burkar skramlar mest” …) Hoppas att svenska folket kan och orkar se igenom alla dimridåer! Får vi se den amerikanska valmodellen med smutskastningskampanjer, för att dölja egna (uppenbara) brister?
Får känslan av att ju högre i politiska hierarkin de kommer, desstå svårare får de att inse skillnaden mellan produktivt och administrativt arbete. De begriper inte heller att det går att frigöra ekonomiska medel genom att skära i den allmänt ökande byråkratin. Vi har lobbyister som stundtals gör mer skada än nytta. Det finns politiska tidsfördriv (uppdrag) som i slutänden bara kostar pengar. Vi har lagskrivare som inte är kompetenta att formulera lagar, som inte lämnar utrymme för olika tolkningar. Det finns mer att åtgärda, juridiken inräknad …
Att vi behöver en konstitutionsdomstol som du nämner, lär vi få vänta på då en fullt fungerande sådan saknar politikerna kontroll över. Det är ju trots allt en av grundpelarna i en demokrati! Vi har inte ens seriösa val …
GillaGilla
Du har rätt. Ju högre upp de kommer, desto mindre kontakt med verklighetens skillnader mellan produktivt arbete och administrativt får de.
De glömmer bort att politiker aldrig kan skapa nya jobb endast hjälpa till att ordna förutsättningarna för att det skall kunna komma fler produktiva arbetstillfällen utifrån ändrade beslut.
Inom parantes är det bra att Sverige nyss fått en jämställdhetsminister som kommer in (återkommer) i den högre politiska hierarkin från verkligheten utanför.
GillaGilla
Frågan är då hur låg tid det tar innan hon ”tvingats in i leden” …?
GillaGilla
Ingen som helst risk för det. Det är snarare Maria Arnholm och några få till inom FP och över politiska partigränser som legat bakom stor del av den positiva (subjektiv tolkning om vad som är positivt) utvecklingen i Sverige sedan något innan hon blev stabschef för Bengt Westerberg. En av de verkligt starka krafterna som media lyckas med att misslyckas hitta. Men som finns där i form av gamla kontaktnät, i hennes som i många andras fall från barnsben, över egna skapade. Det är viktigare att påverka de som bestämmer utan att lobba men genom att använda argument så de som bestämmer fås att inse att deras egna politiska program faktiskt innehåller det man vill åstadkomma. Vi i FPU-Bohuslän var hejar på den biten.
Minns inte om Maria Arnholm var med på eftersittningen av en middag när vi lyckades använda fem partiprogram till att motivera det som Gösta Bohman kallade Skattespar…. Riktlinjerna och motivationen som beskrivs här:
Det var först när det skattemässigt förmånliga ”skattespar” introducerades som intresset för fonder vaknade. Dåvarande finansministern Gösta Bohman tillsatte 1977 en utredning, lönsparutredningen, om möjligheter till ökat sparande hos hushållen. I direktiven framhölls att den svenska samhällsekonomin led av betydande balansproblem, det totala sparandet i ekonomin räckte inte till för att förse företagen med riskkapital. Dessutom gav de sparformer som då erbjöds sällan någon real avkastning på grund av den höga inflationen. Utredningen ska också ses mot bakgrund av dåtidens samhällsdebatt om ägandet av företagen. Att få till stånd en privat sparform som kunde öka hushållens ägande av företagen ansågs vara ett alternativ till löntagarfonder. 1978 lanserades skattesparandet, som antingen kunde ske på sparkonto eller i aktiesparfonder. Skattefonderna fick endast investera i svenska aktier. Varje sparad krona var avdragsgill till 20 procent mot inkomstskatten. Dessutom var avkastningen under det år man sparade, samt de fem följande åren, skattefri.
Sparandet i skattefonderna byggde på månatliga insättningar och insättningarna var inledningsvis maximerade till 400 kronor i månaden. Därefter höjdes gränsen… 30 år med fonder, Fondbolagen.se En av de som var hejare på att hitta motiveringar utifrån andra partiers partiprogram då var Lennart Persson (senare journalist).
Det var Maria A och Lennart P som fortsatte på den av FPU-Bohuslän skottade vägen och under åren har ett stort antal lagar som gått i rätt riktning kommit via deras kontakter och kontaktnät utifrån de motiveringar som hittades. Så ingen risk att hon tvingas in i leden. Hon har mer än 30 års vana att själv vara en av de som får fram så att beslutsfattare lyssnar utan att hon för den skull varit betald lobbyist…..
Första föräldramånaden som togs när hon var Bengt Westerbergs stabschef har i stort henne och hennes tidigt framförda åsikter med giltiga argument bakom åsikterna att tacka för att den kom till. Så jämställdheten har bara fått en av sina grundpålar upp i offentligheten!
GillaGilla
Hej!
Det är så att EG-domstolen har godkänt att kommuner och städer har rätt att ställa sådana sociala krav vid upphandlingar. Kommuner som har haft krav på att företag som vinner upphandlingar ska anställa arbetslösa från den egna kommunen har alla vunnit i EG-domstolen.
GillaGilla
Roger, beklagar att du liksom många svenskar inte kan läsa innantill tack vare att svensk översättningen inte är tillfylles här som många andra gånger. Det är inte så att kommuner och landsting här i Sverige, eller motsvarigheten i andra länder, kan ställa de kraven GENERELLT. I vissa situationer kan kraven ställas, men det är inte så att kommuner och landsting har någon som helst rättslig möjlighet att häva uppköp om det är så att det handlar om att företagen som fått ordern inte har möjlighet att uppfylla mer än en enda person utan att behöva säga upp. Läs lite bättre. Och helst såväl engelsk som fransk text i besluten. Sveriges Kommuner och Landsting har tyvärr än en gång missat att läsa innantill.
GillaGilla