Det handlar om människor. Även vilka som är de som arbetar på vårdhem och äldre boende. Inte om det är i privat eller kommunal regi. Självfallet skall alla ha samma rätt som min egen mor som är hos en privat utförare rätten att få inte bara god medicinsk utan också god mänsklig omvårdnad. Inte tu tal om annat.
Skrev 17 juni 2010:
Min egen mor är kvar på ett mycket bra äldreboende i Linköping. Inte i samma lägenhet som pappa dog i utan en etta. Hon får sin frukost oavsett om hon vaknar halv åtta eller halv elva. Mycket god mat. För de som ätit god militärmat vill jag säga att de får snäppet bättre och att de dessutom får kaffetår förmiddag eftermiddag och kväll med något till som personalen ofta bakat själva. Det är ett privat äldreboende som arbetar på kommunalbeställning. När ägare byttes så gick de ner en person per avdelning, men det konstiga är att de hinner mera idag – kanske för att de anpassat tiderna så att det både passar de som bor där och de som arbetar. Man märker om de äldre och personalen trivs. Ibland är det så lite som behövs. Ett extra leende, en klapp på kinden, låta en orolig äldre sitta med en extra kaffetår vid bordet nära köksbänken och småprata när personalen skär grönsaker, bröd, dukar etc.
Attityden där mamma är, är raka motsatsen till det är inte mitt bord. Kommer någon från en annan avdelning in för att prata med sina kollegor, så tar den sig tid att hälsa och småprata med de äldre som är ute och går i korridorerna. Se till att få likadan atmosfär på alla äldreboende. De äldre är värda att bli rätt behandlade. Blirs så f-ad!, Norah4you 17 juni 2010
Tidigare på eftersommaren i år när jag gjorde ett av mina oanmälda besök hittade jag personalen lagande mat som såg ut att vara för ett kompani snarare än en avdelning. Då hade man på Hagalunds äldreboende i Linköping beslutat att laga maten två och två avdelningar tillsammans i stället för att den kom färdig för uppvärmning undantaget grönsaker och potatis….
Kom dit på Annandagen senast. Blev som göteborgare som precis läst om hur de äldre som bor hemma här fått julmat som inte ens innehöll skinka Jultallrik men vart tog skinkan vägen, GP 24 december 2012 mycket glatt överraskad. Detta var vad mamma och de andra fått hemlagat under julens luncher: Julafton: julbord (enligt såväl personal som andra där saknades inget på bordet); Juldagens lunch: Gravad eller rökt lax med hovmästarsås; Annandagens lunch: Kyckling med dragonsås. Observera att övriga matlistan för julveckan precis som vanligt var lika bra. Innehöll på kvällen t.ex. Risgrynsgröt och en annan kväll jultallrik.
Det märkliga är att det finns de som klagar på att de inte får mat och kaffe (de är värre än 50-talets kaffetanter där. Kaffe till frukost de får välja själva när de äter; kaffe på förmiddagen och till lunchen, kaffe på eftermiddagen och till middagen, kaffe till kvällssmörgåsen och om de är vakna kaffe när personalen kokar sig kaffe senare på kvällen. Men en gnällspik, riktig gnällspik fick jag denna gången tysta när han klagade. Han klagade högt och ljudligt på att kaffet inte serverats klockan halv tre. För det skulle ju vara kaffe mellan halv tre och tre enligt honom. Sedan klagade han och några tanter på att de för ovanlighetens skull fick köpevetebröd…. som om personalen som jag alltid sett ha tid till att prata med de gamla medan de går till andra sysslor, mellan sysslorna, sitta ner med någon som behöver det utöver alla de medicinska och matmässiga sysslorna, skulle haft tid att under julveckan baka tillräckligt till kaffet…. Och ja, jag har flera gånger under åren, tre gånger i år ätit av den på stället tillagade maten, inte alltid och inte nu. Deras lagade mat är bättre än de flesta lunchrestaurangers. Finns alltid efterrätt för den som vill ha. Om inte annat kräm eller nyponsoppa. Och ja, de som vill gå ut om inte dagligen så nästan, de får den hjälpen antingen av personalen eller av den grupp volontärer som kommer och går ut med de gamla.
Så dra inte alla över en kam Anna Bäsén för att de är i privat regi. Skam att de gamla behandlas sämre än djur, Anna Bäsén Expressen 30 december 2012 Under åren sett flera bedrövliga i kommunal regi. Det handlar inte om det är i privat, kommunal, landstings eller statlig regi något utförs – utan människosynen hos de personer som arbetar där och de som är i ansvarig ställning för verksamheten!
Däremot borde kontrollen som bör ligga på Socialstyrelsen eller hos respektive Länstyrelse vara betydligt mer omfattande så att de har råd att göra oanmälda besök och kontroller flera gånger under ett år. Det krävs kvalité i vård oavsett vilken vård. Annars är det fel folk på fel plats!