är i sig en konst. För om vi skall ha en obligatorisk skola där eleverna är skyldiga att gå, så måste väl även utövarna oavsett om de är kommunala eller privata hålla reda på vilka som skall gå och vilken lärare eleverna skall ha. Att hålla reda på när eleverna är frånvarande har blivit ett problem sedan kommunaliseringen. Det har jag förstått…. Men att inte kunna hålla reda på om lärare är närvarande eller frånvarande, då börjar åtminstone jag undra. Speciellt undrar jag om det inte torde, borde och skall vara rektor som alltid skall ha huvudmannaskapet i den frågan. Förvisso är det skolkontor som bör hålla ordning på ledigheter, sjukanmälningar o.s.v. men ändå?
Hel klass glömdes bort halv dag, GP 7 december 2012
Nu är väl skolornas rykten efter kommunaliseringen under Göran Perssons tid som skolminister, inte mycket att hänga i granen…. men lite ordning och reda får det väl vara!
Tillägg 08.54 När jag kom hem i natt och läste om klassen missade jag den fina returen som Matilda Brinck-Larsen, kurator i Biskopsgården fick av Jan Björklund.
Matilda Brinck-Larsen:
– Varför tar du inte och tvångsförvaltar skolorna i Göteborgs stad? frågade hon.
Svaret i SVT Debatt från
skolminister Jan Björklund
– Jag tvångsförvaltar gärna Göteborgs kommuns skolor
Jag tvångsförvaltar gärna skolorna, GP 7 december 2012
Sedan har självfallet Rödgröna röran i Göteborg sin egen uppfattning. Om sin kapacitet och kvalitét precis som de har om Västlänken….
– Vi är fullt kapabla att ta hand om våra skolor, säger Robert Hammarstrand (S), kommunalråd med ansvar för skolan.
Hammarstrand: Vi är fullt kapabla, GP 7 december 2012
Tro det den som sett hur här ser ut…..
På något underligt sätt så hamnar även skolans mer administrativa arbetsuppgifter på lärarna. Utan att det ifrågasätts så är det alltså den pedagogiska personalen, den med 3 – 5 års pedagogisk universitetsutbildning, som ska syssla med det telefonerande under dagen som det innebär att ta reda på varför elever saknas utan att vara sjukanmälda. Lägg sedan till det att telefonsvararen som ska ta emot föräldrars sjukanmälan kan vara ur funktion i flera dagar, som den nu varit hos oss.
GP sabbade den svenska skolan genom att driva igenom sitt kommunaliseringsbeslut. Sedan dess har vår verksamhet avprofessionaliserats och blivit en ”Mädchen für alles”. Hoppas det blir ett förstaligande igen, det är enda lösningen. Den nivå som beslutar om skolans kvalitet ska också vara den nivå som betalar för den kvalitén. Idag skyller alla på varandra men ingen vill ta ansvar.
GillaGilla
Du har så rätt. Största problemet ligger dock inte i huvudmannaskapet i sig utan ligger i att de som anförtrotts huvudmannaskapet saknar kompetens för sitt uppdrag.
GillaGilla
Var är rektorn som ska komma in såda situationer. det är rektorn ansvar att hoppa in för läraren
GillaGilla
Bra fråga!
Rektorn kanske var som många andra svenska rektorer efter GP-s kommunalisering. På rektorsutbildning. För i Sverige krävs det inte att den som blir rektor har gått ens första året av deltidsstudierna till rektor. Hela utbildningen måste vara klar inom fem år. På fem år kan krävs det inte mycket för att fördärva en skola.
GillaGilla
Norah4You!
Hammarstrand var på min skola en hel dag, han intervjua elever (några få) och talade med Rektor och Lärare jag förutsätter att han fick en samlad bild om ytterligare en resurssvag skola.
Jag mötte honom i personalrummet och frågade honom vad han skulle gör med den informationen han delgetts.
”Blogga” sa Hammarstrand… Blogga, skall du Blogga sa jag, inte driva frågan om att resursstärka, inte ta ansvar, utan blogga……
Ja, svarade Hammarstrand, jag kanske inte hinner denna veckan, men nästa….
Sen tog han en kopp te.
Tror det är viktigt att vi drar igång Debatten ordentligt, skolan är i trubbel!
Join!
Varma Hälsningar Matilda Brinck-Larsen
GillaGilla
En del är ju eller tror sig vara för mer än oss andra….. Håller med. Det är viktigt att debatten kommer igång ordentligt. Alfons Åberghus och järnvägstunnel som behöver 35 miljarder till för att något snille tycker sig behöva ha en station i Haga. Verkar som en del ser det som viktigare än eleverna och lärarna på skolorna. Att politiker är till för sina väljare borde de som minst lärt sig i 7:an under de inledande fem lektionerna i Samhällskunskapsbiten i SO. Vad dessa politiker gjorde i stället för att lära in, det förtäljer inte historien 😛
GillaGilla