för något annat kan det inte vara tal om när SAS å ena sidan fortsatt förhandlar med facken trots att de sagt nej även till piloternas senaste motbud samtidigt som det nu kommer fram att SAS när de lade sitt ultimatum tidigare i veckan gjorde det i form av en folder vilket en SAS-anställd berättar om så här:
En av kaptenerna hade dock fått med sig ett exemplar av foldern ”Nya villkor: Tjänstgöring, lön och pension”. När vi tagit hand om våra gäster ombord ägnades mycket tid åt att analysera innehållet i foldern. Störst uppmärksamhet fick att vi skulle gå upp i tjänstgöringstid från 44 h per vecka till 47,5 timmar i veckan, med möjlig förlängning till 60 h per vecka. Detta till sänkt lön.
SAS anställd berättar inifrån om krisveckan, Expressen 18 november 2012
Något så fult som det SAS-ledning gjort och fortfarande gör, har inte setts på svensk eller nordisk arbetsmarknad på denna sidan 1930-talet. De försöker även sprida uppgifter om SAS-löner, som för svensk del är lägre än vad de flesta andra bolag har och har haft de senaste åren. Vad media som går SAS till mötes genom att sprida uppgifterna verkar missa, är att de arbetstider som SAS försöker driva igenom är ytterst tveksamt ens om undantagen som finns med i EU-direktiv för flyg ens tillåter samt att om man räknar bort ersättning i lönen som motsvarar vanliga affärsresenärernas utlandstraktamente och övertid samt tar och räknar om lönerna så som SAS givit dem i medelvärde (fult trick – verkar som om de tar till de värsta exemplen från Huffs How to lie with statistics…) till motsvarande där de fördelas inte på de nya förslagen 47,5 eller ännu värre 60 tim/vecka utan per 40 timmars arbetsvecka, är högst mediokra löner för människor som tvingas sova bort. T.o.m. lokförare i Sverige som ändå inte har världens bästa löner tjänar då mer per 40 tim. Liknar mer och mer utpressning från SAS-sida.
Det kan finnas en dold ful agenda. SAS beställda plan är inte bara dyra utan också mer energikrävande än vad flera av konkurrenternas är. Spelet för att en eventuell rekonstruktion eller ett nytt bolag som skulle stiga som fågel Fenix ur askan med ‘gamla’ anställda som skulle tvingas söka nya dåligt betalda jobb, är så fult att det så sent som för en dag sedan inte verkade möjligt. Kan de dubbla bitarna vara de som SAS planerat. Om så måste dessa planer hållt på minst 6-8 månader. Är det möjligt?
Det kan mycket väl hända att SAS ‘nya’ bud alldeles före midnatt varit planerat från början. SAS har ändå ingen framtid även om ‘lösning’ nås i sista sekunden. I framtiden kommer inte människor vilja resa via Stockholm/Köpenhamn om de kommer från norra Norden. Troligen är Kiruna såväl flygdistans som knutpunkt bättre för de som bor norrut mer än 20 mil från Oslo-Arlanda. Oavsett vad har SAS ingen framtid bara forntid oavsett hur slutförhandlingarna avlöper. Det företag som inte ens tar hänsyn till sina egna anställda, det företaget visar att de inte hör hemma i 2000-talet.
Nattmangling kan rädda SAS, GP 18 november 2012 Rädda? Konstgjord andning och fördärvat varumärke är inte att rädda utan att visa att man saknar det som krävs för att bygga 2000-talets verksamhet. Det går inte att leva på drömmar om fornstora dar. Finns alldeles för många betydligt kundvänligare och bättre flygbolag i Europa och världen!
Håller med Fredrik Sjöhult:
Lägg ner SAS – det är dags för en skandinavisk skilsmässa och låta de lönsamma delarna leva vidare i ett nytt svenskt flygbolag.
Bäst väg framåt nu är en konkurs.
SAS-kramarnas argument har till slut blivit för ihåliga. Lägg ner SAS, Fredrik Sjöhult Expressen 18 november 2012 Dock verkar inte Fredrik Sjöhult ha klart för sig att de enda riktigt lönsamma SAS-bitarna är de norska såväl norska SAS som Wideroe är tack vare att det är de norska resenärerna som reser mer och kostar mindre samt därför ger vinst som hållt SAS uppe. Något lönsamt svenskt SAS är näppeligen ens tänkbart annat än i optimistiska affärsplaner som presenteras för banker och regeringar.
Nattliga samtal i Köpenhamn, di.se 18 november 2012
Nattmangling kan rädda SAS, SvD 18 november 2012
Deadline har passerat – förhandlingarna fortsätter, DN reviderad 19 november 2012 Inte bara deadline för förhandlingarna som passerats. Även deadline för framtida förtroende för träffade avtal med SAS som företag och nuvarande ledning i SAS. Förtroendekapitalet har runnit ut i sanden SAS.