När man läser artiklar som Generösa pensioner till unga politiker, SvT 4 november 2012 där det står att de 50 största kommunerna betalat ut 35 miljoner kronor förra året till fd. politiker som inte uppnått allmän pensionsålder eller i många fall ens 50 år, så vill jag ha svar på följande frågor:
* Vem började med att politiker, som redan har högre lön än majoriteten av sina väljare oavsett partitillhörighet, skulle få de höga löner de har när de sitter som valda ombud i Kommuner och Landsting? Hur i hela fridens namn kunde någon enda politiker som är värd namnet försvara att härutöver skulle få pension när de slutat som politiker innan de uppnått pensionsåldern?
Regeringsformens 1 kap 2§ GÄLLER ÖVER KOMMUNALLAG! Alla Människor är lika värda. Det är inte tillåtet av det Offentliga att diskriminera någon – läs innantill. Det är heller inte tillåtet enligt Brottsbalkens 20 kapitel – läs den, att gynna sig själv när man är i den positionen eller tjänsteman i det Offentliga.
* Någon måste alltså börjat någon stans. Vem fortsatte och utifrån vilka grunder och förordningar har detta skett?
* Varför?
Någon måtta får det allt vara på de som sitter på politiska positioner i kommunstyrelse, nämnder, fullmäktige eller i Landsting. Alla människor är lika värda och om de som suttit på dessa positionerna varit kapabla att verkligen klara dem, så hade näringslivet skrikit efter att få dem. Om de inte blir efterfrågade gäller enligt svenska lagar samma för dem som för alla andra som blir arbetslösa. Jag kan sträcka mig så långt att de kan få ett år med 80% av tidigare inkomst, därefter njet och bilda kö på arbetsförmedlingen om de inte är som minst 60 år. Allt annat är ren goja och diskriminering mot skattebetalarnas rättigheter.
Ryt till om politikens evighetspensionärer, SvD Ledarbloggen 4 november 2012
Höga pensioner till unga politiker, DN 4 november 2012
Det är inte utan jag börjar fundera på om vi i Sverige i längden bör ha Kommunal självbestämmanderätt…..
Tillägg 19.39 Lyxpensioner för politiker ses över, Expressen 5 november 2012
Förslag om lägre politikerpensioner, SvD 5 november 2012
Förslag om lägre politikerpensioner, Aftonbladet 5 november 2012
Det är verkligen obehagligt att behöva läsa detta om kära gamla Sverige. Den springende punkten har du fångat i:
”om de som suttit på dessa positionerna varit kapabla att verkligen klara dem, så hade näringslivet skrikit efter att få dem. Om de inte blir efterfrågade gäller enligt svenska lagar samma för dem som för alla andra som blir arbetslösa.”
Tänk om vi kunde få ett samhälle där folk fick betalt efter nyttan de gör.
GillaGilla
Det är det jag inte förstår Sonja, hur i hela fridens namn kan någon person anse att den bara för att den valt att bli politiker är värd mer lön än t.ex. en gymnasielärare med 20 års erfarenhet eller sen specialistsköterska? Någon självkritik måste väl ändå politiker ha. Det hade de förr i tiden. Jag minns när en lokalpolitiker här i Göteborg blev så arg på orimliga extra traktamenten när resorna, hotell och halvpension ändå ingick i samband med konferens att lokalpolitikern tog en tom flaska och slog i bordet (den gick inte sönder) för att understryka hur tokigt det var.
GillaGilla
Det är märkligt att politiker kan ta ut så stora aktievinster. Enligt inkomstskattelagen skall utdelningar i fåmansbolag både skattas som inkomst av tjänst och som inkomst av kapital. Gäller inte dessa regler för politikerföretagare? Gäller inte detta vid avräkning mot politikerpensioner?
GillaGilla
Joakim,
jag kan inte finna något i Regeringsformen, som ju är den som ytterst avgör hur landet styrs, som ens gett politiker rätten att få annan skattelagtolkning än ‘gemene man’….. Författningsdomstol är enligt min uppfattning ett självklart svar på problem och konstigheter som skett senaste åren utifrån subjektiva tolkningar av svensk lagstiftning.
Regeringsformen Kapitel 3 och 4 gäller Riksdagen och Riksdagsarbetet.
GillaGilla
Många politiker tog ju tjänstledigt från sitt förra jobb när de blev heltidspolitiker. Varför kräver vi inte att de skall återgå till sitt gamla jobb, där har de ju sin trygghet? De som var arbetslösa (politiska broilers, ofta unga) kan vi ju kosta på en omskolning med lön under viss tid ( ex tre månaders betald omskolning per år som heltidspolitiker), men de skall omskolas för att få denna ersättning.
GillaGilla
Nog med förslag. Självfallet bör det vara dessa riktlinjer som gäller. Vi kan godta att de under 1 år får ut 80 % av riksdagslönen men inte kan vi godta att tidigare arbetslös eller studerande utan inkomst skall få pensioner som inte ens specialutbildade universitetsstuderande kan drömma om efter 10 år i yrket. Någon j-a ordning får det allt vara även på politiker som helt felaktigt fått godkänt i ämnet Samhällskunskap utan att ha täckning för kursmålet årskurs 9. Sedan är en annan femma att jag personligen anser att alla nya politiker i svensk Riksdag respektive Landsting/Regioner inte skall slippa undan att gå en kurs i statskunskap som gör att de som minst förstår och respekterar de Grundlagar, lagar och förordningar de satts att fatta beslut om.
GillaGilla