hade vi inte ens så stort belopp som vi fick tjäna samtidigt som vi fick studielån utan att betala tillbaka. Men när jag läste på Sociologen fick jag ett tips som hjälpt mig mycket även senare i livet när pengarna varit få i förhållande till vad allt kostar. Vi var ett gäng som gick och åt billig soppa på hamn-/arbetarkaféer eller på billigt ställe. Soppa med bröd finns även på en del kyrkor och andra ställen numera. Inte då. Vi åt billigt månd-torsdag och gick sedan till något ‘finare’ ställe som hade bra och billig dagens på fredagen. Det går att göra idag också. Fast kanske inte varje vecka men veckor när Du läst mycket och är helt slut.
Sedan är det väl mer än jag som under åren haft en burk där man lagt alla växelpengar i samt varje månads början lagt en hundralapp för oförutsedda utgifter. Kom ihåg att det inte är hur mycket du tjänar, utan hur mycket du gör av med som är avgörande. Det är sällan nödvändigt att köpa all studielitteratur eller ens hälften om du är ute i god tid och lånar på UB innan kurserna börjat. Läs kurslitteratur första gången på samma sätt som du läser en roman, det gör att du har förförståelse och förkännedom om var olika saker som kan knyta an till de kaptiel-/sidtexter som kurslitteraturlistan säger du skall ha god kunskap om. Börja alltså läsa i tid. Inte sista veckan före en tenta. Klaga inte att du har mycket att läsa in. Du har numera ofta mindre antal sidor än vad vi hade på 70-talet samt oftast text på svenska eller engelska….
Studenter som klarar kassan, GP Mina pengar 26 augusti 2012
När man läser är det viktigt att ha roligt ibland. Men det bör inte bli varje veckoslut om du skall hinna det du skall läsa. Lägg gärna undan en viss festkassa om du har möjlighet. Men överskrid den inte om det inte är något exeptionellt som skall firas. Man kan ha roligt med studentkompisar utan att det behöver kosta skjortan. Vi fixade ofta spontanfester där de som bjöds in fick ta med dryck även till värdarna och de som bjöd som minst fixade middag, tilltugg och någon vickningsrätt. Man kan göra mycket av lite köttfärs och säsongens grönsaker.