när jag började jobba på större kemikalieföretags orderavdelning med import och distribution av plastråvara samt kemikalier till industrin, att de plaster som kan användas till att forma produkter ur vilka vi skall dricka och äta är farliga om man värmer upp plasten, t.ex. om man värmer upp en plastflaska med barnvälling i kokande vatten så blir plasten för varm, eller om man använde plast till förvaring av sura produkter. Det stod i klartext på de produktblad jag hade framme varje gång, och flera gånger dagligen, jag skulle beställa för kunds räkning. Vad som är och var värre, är att det var vissa färgämnen som var speciellt farliga. Så farliga att man aldrig någonsin skulle dricka t.ex. varmt kaffe eller ens fil i dem. Gult var ett av färgämnena.
Det stod som sagt på produktbladen för råvaran. Har plockat fram ett av dessa som så sent som härom månaden fanns på nätet. Samma varningar som jag mindes fanns på produktbladet och då inte bara för Bisfenol A. Varningar för att användas till plast för livsmedel. Ftalater som ingår som mjukgörare och möjliggör att vi t.ex. kan använda plastfilm i våra hushåll stod med som extra farliga för påverkan på ett antal organ i kroppen. Bl.a. avseende fertiliteten. Använder sedan 1978 själv plastfilm enbart i undantagsfall och då aldrig för annat än över natt skydd för livsmedel. Om inte Kemikalieinspektionen, som påstår att det inte är bevisat att de är farliga, så bör de per omgående gå till sitt eget arkiv för jag vet om, eftersom jag själv var den som fick skicka produktblad på begäran under de två år jag arbetade med import och utleverans till kund av bl.a. dessa produkter, och se i det de borde sparat från 1978-80. Där står det i klartext att dessa mjukmedel INTE får komma i kontakt med uppvärmd mat och att några av dessa aldrig får användas inom livsmedelsindustrin eller som numera sker vid reparationer av vattenledningssystem.
Dessa produktblad hade Kemikalieinspektionen inte bara kännedom om utan använde sig av när de varnade folk som bodde i vindriktningen vid den stora Luxorbranden i Motala 1976. De hänvisade även till dem när de ringde in min egen far som hade högsta ansvar för Luft- och Vattenföroreningar från hans semester för att rätta beslut skulle tas vid eftersläckningar m.m. så att inte produkterna kom ut i vattendragen! Att påstå att de inte vet farorna säger tyvärr mer om hur lite nutidens skolor lärt de som utbildar sig i t.ex. kemi och hälsovård att ta till sig gammal kunskap! Fanns även skrivningar om det i utredningarna och SOU till de första lagtexterna från 1973 och framåt avseende hälso- och miljöfarliga produkter!
Barn förgiftas av sin hemmiljö, Aftonbladet 22 juli 2012
Nu är inte ovanstående exempel på de värsta farorna för småbarn och i förlängningen djur och vuxna människor. Det som alla borde känna till men tyvärr inte upplyses om är att de plastgolv vi har i våra hem släpper ut en hel del av de farliga ämnena speciellt om man inte tänker på att de aldrig någonsin skall se kemikalier i vattnet som används för att tvätta golven. Hur många har t.ex. kännedom om att man direkt måste skölja av noga och torka mellan gångerna när man använt klorin på plastgolv?
Har funderat mycket på detta alla de år jag bodde i USA. Jag hade tillgång till en del svenska material som berättade om detta just i slutet på 70 talet. Sen blev det tyst men var aldrig på tapeten i USA. Tur att du finns med dina omfattande kunskaper!!
GillaGilla
Det talades om det en bra bit in på 80-talet. 1988 hade min systers svåger Bo Wigilius uppe sin avhandling ”Isolation, characterization and risk analysis of organic micropollutants in water” ISBN 91-7870-346-8 Linköping : Tema, Univ., 1988 där han utöver att gå igenom organiska mikroföroreningar tittade speciellt på hur dessa påverkade vårt dricksvatten. Nu talar vi inte bara om PCB och DDT utan i princip om allt som utvunnits ur olja och funnit vägen till vår vardag, plaster, estrar, flamskyddsmedel, m.m.
GillaGilla