Det var en gång en trollkarl som var gammal och grå, kroppen och ögonen hade tagit stryk av att stå i strålkastarljuset kväll efter kväll. Han kände sig murken som vore han ett träd som vajat för mycket i vinden under bistra kalla nätters blåst. Så kunde det ju inte fortsätta. Han lyfte kaffekoppen till munnen och tog med andra handen en ost- och korvsmörgås. Nya trick måste köpas in, men för vilka pengar.
Publiken kvällen innan hade buat åt det gamla hattricket med duvan som kom upp ur hatten. Inte hade barnen han besökt på skolan tidigare i veckan varit imponerade när det var tygblommor som växte fram heller. Duvan då? Finns så många barn idag som är allergiska så djur får man inte ta till skolorna hur som helst. Men han trodde inte det hade hjälpt heller. Måste vara hatten det var fel på. För inte kunde det vara att han tappat stinget. Nej det var omöjligt. Nya trick var dyra och det var ingen garanti att de lyckades heller. Än mindre att publiken skulle resa sig och jublande klappa händerna som i forna dagar. Det tålde att tänka på.
Men hatten måste vara det som var fel. Något annat var omöjligt. Helt omöjligt. Det fanns inte på kartan. Än mindre i verkligheten. Sagt och gjort. Han måste, bara måste skaffa en ny hatt. Tricken hade han ju lyckats med förut. Måste gå ännu bättre med en ny hatt. Han gick ut på stan sökande sig en ny hög svart hatt. Men tricken var desamma.
——-
Det är ungefär så jag upplever gårdagens/nattens nya överenskommelse som i slutändan gav Spanien och Italien de stödlån de behövde. Man tager vad man haver sa Kajsa Warg. Men i längden går det inte att koka soppa på en spik som husmorn visserligen aldrig förstod. Det måste nya grönsaker och/eller kött till för att få anrättningen aptitlig. Därmed inte sagt att den är näringsnyttig.
Lika lite som det är möjligt att få soppan näringsnyttig om färska, torkade, frysta eller inlagda grönsaker och/eller kött tillsätts, lika lite är det möjligt att få ekvationen att gå ihop med förtroendekapital i stället för guldfot. Guldfot är inget nödvändigt, men för att lösa de ekonomiska kriserna, så krävs att politiker inser att det går inte att göda banker som lånar ut pengar de inte har substansiellt värde för på ett eller annat sätt. Det kan låta så bra med en bankinspektion för hela EU. Löser problemen gör det inte. Tricksen är desamma. Det som krävs är nästan samma sak som när en påve väljs. Sätt riksbankscheferna från världens 25 största valutor i ett slutet rum och låt dem skicka upp vit rök när de enats. Med andra ord det som måste till är att man en gång sätter sig ner och förhandlar vad varje valuta är värd i förhållande till de andra. Inte vanlig valutahandel utan en form av korrigering precis som vi i dagarna får korrigerat världsuret med en sekund för att jordens vobbling gör att annars blir allt fel. Precis som man en gång i tiden fick korrigera almenackan, dvs hoppa över ett antal dagar för att komma rätt med vårdagjämning o.s.v. Sedan får man hålla koll och vara beredda att sätta sig igen om några år. Men detta är nog den enda lösningen för de gamla tricksen håller inte i 2000-talets ekonomiska verklighet.
EU-hjälp till Spanien och Italien, GP 29 juni 2012
Madam Nein säger fortfarande nej, SvD 29 juni 2012
EU:s skattebetalare lämnas med största risken, SvD 29 juni 2012
Spanien får inte lika svårt att klara sina åtaganden, DN:s samhällsekonomiske krönikör Johan Schück 29 juni 2012 Johan, du får ursäkta. Inte många gånger jag inte hållt med dig i analyserna under åren, men nu hoppar du över det du själv brukade tala om i form av verklighetsanpassning när vi då på 70-talet diskuterade Nord-Sydkonflikten. För det är där det brister. Om vägbanan har tjälskador, så räcker det inte att lägga sand eller ör under ny asfalt. Det krävs bra underarbete först.
Expert: EU skjuter finansproblemen framför sig, DN 29 juni 2012
Italien och Spanien får löfte om stöd, DN 29 juni 2012
Konspirationsteorierna frodas: Karl Sigfrid och Andreas Norlén (M) SvD Brännpunkt 29 juni 2012
Det är med EU-åtgärderna som det är med trollkarlen. Ingen ny hatt i världen kan göra föreställningen mer lyckad med samma trollkarl och samma trick. Det jag föreslår ovan är en form av valutasäkring över viss tid. Precis som t.ex. Elof Hanson AB alltid varit och är bra på att säkra att de vet om vad de får betala för varan som avropas i t.ex. dollar eller yen genom att göra en valutasäkring gentemot bank för att få förväntat värde i t.ex. svenska kronor. Kan låta vidlyftigt, men det är nog enda möjligheten. Nedskrivning av skulder drabbar de som har det sämst då ekonomier har en tendens att vilja skära i utgifter i stället för att söka ökade inkomster. Frysning vid de valutavärden som världens banker och aktiemarknade kommit fram till att gäller en dag är bara förväntade spekulativa subjektiva värderingar som har noll koll mot verkligheten i det läge de sätts.
Enda möjligheten är att ett större antal riksbankschefer sätter sig ner och kommer överens vad de är beredda att betala för de andras valutor. Svårt? Tja man kan ta vägen över guld utan att övergå till guldfot. Besluta om vad man vid tidpunkten är beredd att betala för 1 kg guld och vad man då är beredd att garantera att man skall betala för samma mängd ett halvår senare. Därefter får man komma överens om vad de olika valutorna skall ha för vikttal som man kan enas om. Enda hållbara lösningen som jag ser det.
Tillägg 09.49 Merkel fick ge sig, SvD 30 juni 2012
Västeuropa har samma valuta i de flesta länder numera. Spanien, Italien, som tyskland. Visst kan man jämföra Euro med Dolar. Egentligen i den värld vi lever idag ändras värde på valuta ständigt, o ska man ändra på det, får man ändra hela ekonomiska systemet.
I en mera statisk värld eller ekonomisk helt annorlunda kunde detta möjligtvisst appliceras. Men att ändra på en ekonomisk system är ingen uppgift för den enskilde, och ska man ändra på något bör man veta även om vilka risker finns bakom detta. Vet inte vad skulle vara för ekonomisk system som skulle tillåta en mera statisk valuta…
GillaGilla
När jag hade min dotter (nu 29 år) med på kampanjtåg ett riksdagsval på 90-talet, så satt Monika, min dotter, och talade större delen av tiden med Anne Wibble som då var Finansminister. Anne W förklarade grunderna i ekonomin och skillnaderna mellan privat-, företags och nationalekonomi så väl och utifrån Monikas mognadsnivå att min dotter än idag följer de råd som Ann Wibble då gav henne. Min dotter har lägenhet (håller på att flytta ihop med pojkvän), bil, sommarstuga, mark m.m. samt tjänar mycket bra. Det Anne W sa då under efterdyningarna av ekonomiska krisen, har fått mig att fundera i de banor jag skrev i bloggartikeln. Det måste som min lärare när jag läste ekonomisk historia sa finnas något substansiellt någonstans som man kan relatera sin intäkt/utgift till. Det handlar ju i grunden inte om förtroende utan om vad ett enskilt lands finansiellt ansvariga är beredda att betala för X precis på samma sätt som när enskilda individer en gång i tiden idkade byteshandel.
Något måste göras för det går inte som jag sagt upprepade gånger lite här och där att lägga nya tegelpannor på ett tak som inte har bärande balkar under. Förr eller senare går det illa.
GillaGilla