Hur i hela fridens namn kan utbildningsutskottet i Sveriges Riksdag anse att kommunerna som är de som genom sitt sparande på skolans alla områden, lärarlöner (för 40-50 år sedan tjänade en gymnasielärare mer än en riksdagsman…) genom att använda helt obehöriga som lärare och/eller icke ämnes- och icke stadiebehöriga lärare; sänka kostnaderna för skolmat; drastiskt dra ner på den skolhälsovård som fanns förr; dra ner på skolmaterial; dra ner på städning av skollokaler som t.o.m. ofta städas mindre än politikers och tjänstemäns kontorsrum (inte alla kommuner); höja hyreskostnaderna för skollokaler vilket sänkt de ofta riktade bidrag som Sveriges Regering och Riksdag gett skolorna de senaste 15 åren.
Hur i hela fridens namn står det till när de som sparat på pengar som skulle gått till skolorna och våra elevers utbildning och hälsa av utbildningsutskottet anses skulle ha betalt!!!???!!! för att det nu mera finns ett krav på lärarlegitimation som gör att enbart ämnes- och stadiebehöriga lärare får tillsvidareanställas och enbart ämnes- och stadiebehöriga lärare skall få sätta betyg???
Kommuner ska få betalt för lärarleg, GP 12 juni 2012
Kommuner ska få betalt för lärarleg, SvD 12 juni 2012
Kommuner ska få betalt för lärarleg, DN 12 juni 2012
Kommuner ska få betalt för lärarleg, Aftonbladet 12 juni 2012
Det är helt klart att utskottet inte har de kvalifikationerna som behövs för sitt arbete! Inte kommunerna heller!! Förstatliga skolan igen, och se till att de som har den riktiga kompetensen gör jobbet. Jag kan inte förstå hur den svenska skolan har tillåtits falla så lågt och hur lärarutbildningen har kunnat dras ner till nivå -0. Jag är själv en certifierad lärare och har undervisat i många år utomlands och är helt chockad över denna horribla situation.
GillaGilla
2lipa, chockad är bara förnamnet på vad alla vid som gått Lärarhögskolan känner och känt i många år. Sedan är jag inte säker på att det är bäst att förstatliga skolan. Däremot anser jag att lärare oavsett utförare skall få sin lön direkt från staten som ställer krav på utförarna att man som minst skall ha x antal lärare samt att staten öronmärker skolans pengar för hälso- och sjukvård, skolmaterial och läroböcker, skolmat samt städning och underhåll av skollokalerna till viss standard. Allt bör finnas med i en kravspec som varje utförare är tvungen att uppfylla utöver Skollagens krav för att få vara utförare. Ställs rätt krav, så saknar det betydelse vem som är utförare.
GillaGilla
Det är väl där skon klämmer! Krav verkar inte vara något som är populärt i Sverige nu för tiden. Det verkar som folk blir kränkta om man ställer minsta lilla krav. Jag vet att inte alla system passar alla, men där jag fick min utbildning fick man ett ”provisoriskt” certifikat och man fick jobba i minst 3 år för att få ett permanent. Gick inte det hade man 2 år till på sig att förbättra sig och om det inte gick fick man sluta.
GillaGilla