Inget för Eurosun i varje fall…… inte mycket mer för Strålskyddsinstitutet som i och för sig helt riktigt konstaterar
” Det internationella UV-indexet anges av SMHI som 4-7 under sommaren i Sverige, medan sommarvärdet vid Medelhavet är 7-10.
Några långsiktiga förändringar, till exempel en uttunningen av ozonskiktet i norr, finns inte heller som skulle kunna förklara Eurosuns data. Ozonskiktet skyddar mot solens UV-strålning, och trenden de senaste åren är att ozonskiktet tycks öka i tjocklek. ” Uppgifter om UV-strålning kritiseras, SvD 6 april 2012
men som sedan lägger till ” Det enda Ulf Wester finner som i någon liten mån skulle tala för en utveckling i den riktning som Eurosun visar är att antalet soltimmar hos oss ökar.
– Det har blivit lite soligare efter hand, säger han
Men hallå – lär de sig inget på grundläggande fysiklektioner nu för tiden? Jorden rör sig i en epiliptisk bana runt solen. Där vi fn. befinner oss, påverkar hur infallsvinkeln av solljus når en fix punkt på jorden. Liksom det enkla faktum att:
”….jorden snurrar runt sin egen axel. ….Jordaxelns lutning, oblikviteten, varierar relaterat till jordens rotationsriktning mellan 22,1 och 24,5 grader ……..[tillägg fn. cirka 23,5] ……Denna variation är relativt regelbunden och återkommer per vart 41 000 år. Vi har fn en minskande vinkel.
Jorden vobblar, dvs utöver att jordaxelns lutning varierar med en tidscykel på 41000 år så varierar dessutom axeln relaterat till solen pga att jorden precis som en gyrosnurras topp ‘vacklar’ när farten saktar ner eller ökar. Denna vobbling har för jordens del en tidscykel på 26000 år.” Fakta om jorden, Norah4you sida
Den minskande vinkeln liksom det faktum att ”Genom försök har man funnit aiit kvm, som befinner sig vid atmosfärens yttersta gräns och vinkelrätt träffas av solstrålarna, per minut erhåller icke mindre än 20 kilokalorier värme. Icke ens hälften av detta värme träffar jordytan utan absorberas av kolsyran och vattenångan i luften eller reflekteras ut i världsrymden.” Källa: Holmström Leonard NATURLÄRA, första delen Fysik, Kemi och Geologi, Lund 1933
Det som de inte lärde in var att solstrålarna reflekteras till mer än 50% även om de träffar punkten i nästan rät vinkel. Observera att antalet timmar som en punkt på norra halvklotet träffas av solstrålar/har förutsättning att träffas av solstrålar minskar ju längre norrut vi kommer. Det innebär ingen motsättning till ovanstående som är en naturlig förändring över lång tid. För att förstå att det är helt orimligt att UV-faktorn annat än i datamodeller, sickna systemprogramerare att missa det…., lika oavsett avstånd till ekvatorn. Den minskade oblikvitetvinkeln tillsammans med den naturliga förändringen över tid av vobblingen och den plats i elipsbanan som jorden befinner sig på är de faktorer som avgör hur det maximala antalet soltimmar kan bli. När jag gick i skola (tog studenten på Real-matematiska linjen som sista riktiga studenter 1968) så fick vi också lära oss något annat som troligen många glömt när de talar om det sk. klimathotet: Minskade oblikvitetsvinkeln medför i sig att det teoretiskt gör att trädgränsen flyttas norrut med upp till 1 meter på 10 år, genomsnittligt på 100 år, och att högre höjder får mer sol i vinkel som möjliggör temperaturförändring så växtligheten åter (för så var det för länge sedan också) kan nå platser där idag permafrost fortfarande råder.
Uppgifter om UV-strålning kritiseras, GP 6 april 2012
Farlig UV-strålning redan på våren, DN 6 april 2012 Vad gjorde de forskarna som kom fram till det resultatet på sina fysiklektioner i skolan? Sov de?????
Stark kritik mot rapport om UV-strålning, Dn 6 april 2012
läs….
GillaGilla