En stilla frågan: Av 1000 kvinnor i vuxen ålder, hur många är det som under sitt liv får eller kan antas få livmoderhalscancer?
Observera att jag inte ställer frågan för att bråka utan för att få en konkret siffra att ställa emot en allmän eller rekommenderad vaccination mot livmoderhalscancer. Är själv 62 år och har i hela mitt liv, privat och i arbete fram tills senaste skadorna med åtföljande konstant, svår, värk på fem ställen inte stött på mer än 3 kvinnor som fått livmoderhalscancer.
Det är ingalunda så att vaccinationer är utan biverkningar. Inte denna sortens heller om man läser produktblad. Därför är det en viktig fråga att ta upp. Det är heller inte så att biverkningar om de inträffar är lämpliga för barn och ungdomar utan att hänsyn tages till riskerna att få det man vaccineras för.
Tacksam för upplysning.
Vaccinationer kan försenas igen, GP 16 september 2011
Vaccinbeslut överklagas, DN 16 september 2011
Incidens per 100 000 invånare: 29,7 kvinnor
2 av 100 kvinnor riskerar att utveckla livmoderhalscancer före 75 års ålder.
(Socialstyrelsen, Cancer i siffror 2009)
Mer info kan hittas på http://www.socialstyrelsen.se/statistik/statistikefteramne/cancer
GillaGilla
Tack för upplysningen Gustaf,
Vad jag undrar, eftersom jag trots allt för en tid sedan tittade på en av tillverkarnas produktblad är om man ändå inte är fel ute med rekommendation till vaccinering. Till de där någon i släkten dött före 75 års ålder i cancer, ja där har jag viss förståelse. Men vaccineringen är inte helt riskfri och som du själv säger är det cirka 2% som riskerar att utveckla livmoderhalscancer.
Min ovilja mot onödiga vaccineringar hör hemma i att det var min egen äldsta kusins yngste son som för cirka 40 år sedan bevisades ha fått allvarliga biverkningar som i förlängningen gjorde ena sidan av kroppen betydligt svagare. (De bor i NY) Det som svenska och europeiska media påstod inte var sant, var sant. Det bevisades att det i det fallet var Tiomersal/Thiomersal, dvs en av tillsatserna som var ännu vanligare då än nu, som var det som gav biverkningar.
GillaGilla
HPV-virus har inte bara kopplingar till livmoderhalscancer, utan även orofarynxcancer, vulvacancer, vaginalcancer, peniscancer och ändtarmscancer. Sedan så finns kopplingar till papillom och kondylom också.
Eftersom livmodershalscancer som orsakas av HPV-virus, ej har samband med moderns DNA, så kommer inte chansen att drabbas av livmoderhalscancer vara ökad hos de där det funnits i släkten.
Ingen vaccinering är riskfri, och så kommer det förbli. Det man måste göra är att väga risken att drabbas, mot risken för allvarliga biverkningar. (Jag har inte hittat några riktigt allvarliga biverkningar i någon av studierna jag läst. Däremot så kan jag absolut ha ”läst fel” artiklar)
Det är t ex därför man riktar vaccinationerna mot kvinnor i åldern där sexdebuten inte har skett än. Man vill helt enkelt nå den population där vaccinet gör mest nytta. (I princip ingen ide att vaccinera folk som redan har haft sexdebut, så som jag har förstått det)
Gjorde en snabb sökning på PUBMED om studier vad gäller säkerhet vid vaccinering mot HPV.
”The HPV vaccines appear safe and effective. Additional clinical research on the vaccines on women outside the currently approved age ranges and in males is necessary. Studies on longer-term outcomes, including cervical cancer and the emergence of new viral genotypes are also necessary.”
Quadrivalent human papillomavirus (HPV) vaccine: a review of safety, efficacy, and pharmacoeconomics
”Prophylactic HPV vaccines are safe, well tolerated, and highly efficacious in preventing persistent infections and cervical diseases associated with vaccine-HPV types among young females. However, long-term efficacy and safety needs to be addressed in future trials.”
Efficacy and safety of prophylactic vaccines against cervical HPV infection and diseases among women: a systematic review & meta-analysis
Självklart så kan man vrida och vända hur man vill då man namedroppar studier. Tyvärr så fanns det ingen review ifrån cochrane, men den är igångsatt.
http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/14651858.CD009069/abstract
Jag läste även igenom på fass.se, informationen om gardasil, cervarix och hittade inget riktigt anmärkningsvärd gällande biverkningar. Kan du ge exempel? (Det enda jag kan tänka mig se konstigt ut är rapporteringen om Guillain-Barrés syndrom hos gardasil. Men jag skulle nog inte dra för stora växlar på det pga olika statistiska anledningar.)
Vad gäller tiomersal, så har jag för lite kött på benen men det jag utgår ifrån är läkemedelsverkets sammanfattning.
http://www.lakemedelsverket.se/alla-nyheter/nyheter-2009/sammanfattning-av-kunskapslaget-for-tiomersal/
GillaGilla
Som du ser i din mailbox har jag skickat lite ‘kött på benen’ som jag i nuvarande läge inte känner för att lägga ut innan jag fått dina kommentarer till.
Tack för ditt svar.
GillaGilla