SKALL alltid gå till elevernas undervisning oavsett om vi talar om friskolor eller kommunala skolor. Den enda brist som finns i Alliansens Friskoledirektiv är att den utredningen enbart rör sig om när privata ägare tar ut pengar ur skolverksamheten. Det hade varit bättre om det funnits ett Skoldirektiv som förhindrat såväl privata ägare som kommuner att ta pengar avsedda för skolverksamheten till andra konton eller uttag i någon form t.ex. genom fiktiva marknadsmässiga hyror (vem står i kö för att hyra skolor annat än utbildare?) eller som förekommit även här i Göteborg till vård och omsorg.
I ett önskat Skoldirektiv borde det också vara inskrivet att en utredning även bör se över möjlighet att Staten betalar ut lärarlöner direkt till ämnes- och stadiebehöriga lärare samt att ‘skolpeng’ till utövare oavsett privat eller kommunal bör avse skolpeng utan lärarkostnad. Vill någon kommun eller privat utövare av skolverksamhet anställa obehöriga, ämnes- eller stadieobehöriga eller de som inte ens gått någon form av lärarutbildning, så bör den kostnaden falla på utövaren. En sådan stipulation borde inom inte alltför många år göra att kvalitén på undervisningen, dvs att de som undervisar inte bara kan undervisa utan också kan tillräckligt mycket om barn och ungdomars utveckling för att förstå hur elever lär in. Med andra ord är det enligt mitt förmenande viktigt att all lärarpersonal är utbildade i metodik, didaktik och pedagogik. Barn är det viktigaste vi har och deras framtid hänger på att vi ger dem rätt verktyg och stöttar dem oavsett om de behöver extra hjälp för att lära in eller behöver mer material för att kunna utvecklas vidare i sin egen takt även om denna inte är samma som den genomsnittlige elevens. Alla är lika värda, men olika.
Regeringens friskoledirektiv sågas, GP 8 juli 2011
Fredrik Tenfält: Miljöpartiet vill ha skoldebatt, GP 4 juli 2011
Regeringens friskoledirektiv sågas, SvD 8 juli 2011
Regeringens friskoledirektiv sågas, DN 8 juli 2011
Så länge skolan håller en hög kvalitet spelar det väl inte nån roll om ägarna tar ut en vinst eller inte? Jag förstår inte problemet?
Det är väl tvärtom bra om det finns en möjlighet att plocka ut vinst, så att de kommunala skolorna har en måttstock på sina kostnader.
Det enda som betyder något är att skolorna håller en hög kvalitet, oavsett hur de drivs eller om ägarna tar ut vinst.
GillaGilla
Problemet är inte ägandet – problemet är att om den ena får ta ut pengar till annat, så vill den andra också göra det. Både du och jag Thomas är nog ense om att så länge skolan håller en hög kvalitet, så spelar ett visst uttag av vinst ingen roll….. men problemet är i andra ändan – kommunerna ser vad privatskolorna anser räcker för att täcka kostnaderna och tar därför av skolans pengar till både det ena och andra. Ska vi ha likhet i någon form mellan olika ägandeformer av skolor, så skall pengar som är avsedda för skolan gå till eleverna. Däremot är det enligt mitt sätt att se inget som fel i vinst i för sig. Men hur mäta kvalite och hur få politiker i kommunala nämnder att förstå att de själva mer än en gång låter sina skolor sakna t.o.m. aktuella kartor m.m. för att kunna använda det de tror är överskott hos dem till något annat.
GillaGilla