eller vad är det frågan om när statsvetare Olof Ruin född 1927 som skrev sin avhandling i Lund 1960 som en organisationsstudie om Kooperativa förbundet, Lund political studies, 0460-0037 ; 1 ; uttalar sig om vad kungen bör och inte bör göra: ” Han bör vara försiktig med att umgås med en person som i viss mån har skadat hans synnerligen centrala roll som Sveriges statschef, säger Olof Ruin.”
Kungen bör tona ner vänskapen, SvD 25 maj 2011
det är så famöst att det går över alla gränser. Tyvärr visar det att Olof Ruin trots sin långåriga verksamhet som svensk grundlagsexpert, statsvetare och tidigare innehavare av Lars Hiertas professor i statskunskap vid Stockholm missat att när våra Grundlagar togs, så fanns det inte i slutliga versionen som klubbades av Svensk Riksdag något som helst som ger någon som helst, vem som helst, rättighet att ifrågasätta svensk kungs/drottnings åsiktsfrihet eller mötesfrihet. Det enda som våra grundlagar begränsar för kungen är att han inte har rätt att lägga sig i förvaltningen av svenska staten. Han har inte rätt, till skillnad från dig som läser eller mig som skriver att uttala sig om vilka lagar som Sverige behöver, vilka avtal med främmande makter som Sverige skall träffa eller hur Statsfinansernas budgetposter skall fördelas. Men åsiktsfrihet gäller utifrån Regeringsformen alla i Sverige. Ja visst det finns ytterligare skillnader:
”5 § Om konungahuset utslocknar väljer riksdagen en riksföreståndare som ska fullgöra statschefens uppgifter tills vidare. Riksdagen väljer samtidigt en vice riksföreståndare.
Detsamma gäller om konungen eller drottning som är statschef dör eller avgår och tronföljaren ännu inte har fyllt arton år. Lag (2010:1408).
6 § Om konungen eller drottning som är statschef under en sammanhängande tid av sex månader inte har fullgjort eller kunnat fullgöra sina uppgifter, ska regeringen anmäla det till riksdagen. Riksdagen beslutar om konungen eller drottningen ska anses ha avgått. Lag (2010:1408).
7 § Riksdagen kan välja någon att efter regeringens förordnande tjänstgöra som tillfällig riksföreståndare när ingen med behörighet enligt 4 eller 5 § kan tjänstgöra.
Talmannen eller, om han eller hon har förhinder, vice talman tjänstgör efter regeringens förordnande som tillfällig riksföreståndare, när ingen annan behörig kan tjänstgöra. Lag (2010:1408).
8 § Konungen eller drottning som är statschef kan inte åtalas för sina gärningar. En riksföreståndare kan inte åtalas för sina gärningar som statschef. Lag (2010:1408).”
Inte ens den som utifrån Olof Ruins gedigna arbeten verkar ha varit en av favoriterna, Tage Erlander, var med på att begränsa svensk statsöverhuvuds yttrande, åsikts och mötesfrihet. Än mindre vilka svenskt statsöverhuvud har eller inte har rätt att ha i sin bekantskapskrets. Sverige är en demokratisk stat även om man mer än en gång kan ställa sig frågande till om alla förstått vad det innebär…..
Du är påläst som vanligt.
Dina kommentarer plus Britta Svensson expressen var faktiskt dom vettigaste inläggen om kungens ev.bravader och pressens hetsjakt.
GillaGilla
Tack för kommentaren Oskar.
GillaGilla
[…] Statsvetare som inte kan Grundlagarna? […]
GillaGilla
[…] Statsvetare som inte kan Grundlagarna? […]
GillaGilla