det som ‘glömts’ bort av forskare och sk. experter att havets färg har stor betydelse för hur vädret blir, inte bara här och nu utan det går även att säga mycket om hur vädret blir framöver om man ser på havets färg i soluppgång, solnedgång, om vattennivån är högre eller lägre än vanligt, dvs om vatten går in eller ut ur fjordar går lika bra att se, samt färgen på himlen när solen går ned. Men som sagt. forskare och sk. experter har glömt de gamla kunskaperna som till och med jag fick lära mig av di gamle på ljugarbänken när jag i mitten av 1950-talet följde med farfar ner för att prata med fiskarna och stenhuggarna…..
”Små plankton styr stormar
Paradoxalt nog är det de största och farligaste orkanerna på oceanerna intimt sammankopplade med med den marina världens allra minsta varelser. Plankton har nämligen förmågan att påverka om kluster av åskstormar skall bindas samman till riktiga monsterorkaner….” Källa Allt om Vetenskap nr 1 år 2011 under Faktiskt sid 14.
Plankton märker vi i Sveriges farvatten mest av när havet ‘blommar’. Nu är det inte så att all plankton är växtplanton. Finland ligger långt framme i att officiellt klara ut plankton klassificeringen.
”För alger är typiskt att de största delen av algerna är primärproducenter. De fotosyntetiserar med hjälp av solljus och producerar därmed syre. Till växtplankton räknas också några heterotrofa (av andra beroende) organismer och de mixotrofa arterna, som i vissa förhållanden är heterotrofa. Av växtplanktons fotosyntetiserande pigment finns klorofyll a i alla alggrupper, bl.a. klorofyll b endast i ögonalger och grönalger och klorofyll c i guldalger iberäknat kiselalger, pansarflagellater, rekylalger och brunalger. Blågrönalgernas typiska fotosyntetiska pigment är fykocyanin och fykoerytrin.Nya forskningsresultat har lett till att den grupp av alger som kallats växt- eller fytoplankton har klassificerats på nytt. Den tidigare allmänna termen växtplankton eller fytoplankton är inte heltäckande. Den största delen av de planktiska algerna hör till prokaryoterna eller protisterna och endast grönalgerna räknas som växter. ”
Klassificering av plankton, Finlands miljöcentral 31 maj 2010
När vi nu hör talas om monsterstormar och monsterorkaner oavsett om det som i USA:s fall rör sig om snö och is eller som i Australiens fall rör sig om stora nederbördsmängder regn, i båda fallen tillsammans med extrema vindstyrkor, så bör vi noga betänka att en stor del av det svavel, fosfor och andra ämnen från gödningsmedel till medicinrester och kemikalier som antingen direkt eller till slut hamnar ute i världshaven påverkar såväl planktontillväxten som korallreven. Det är inte frågan om någon klimatkris utan snarare om överflödssamhällets avfallsprodukter som mer eller mindre dumpats i världshaven där de naturliga krafterna uppräknade tillväxtfaktorer av plankton såväl som centrifugalkraften solens instrålning m.m. tillsammans gör att stormarna blir större än de skulle behöva vara.
Queensland bävar för ny katastrof, GP 1 februari 2011
Yasi hotar cyklonsäkra hus, GP 2 februari 2011
10 000 inställda USA-flyg, GP 2 februari 2011
Ny cyklon hotar Australien, DN 1 februari 2011
Yasi hotar cyklonsäkra hus, DN 2 februari 2011
Yasi hotar cyklonsäkra hus, SvD 2 februari 2011
Monstercyklon drar in över Australien, Expressen 2 februari 2011
Tillägg 09.02. Läser i Aftonbladet på nätet att många sökt sig till köpcentra som blivit evakureringsplats. Personligen är det något jag aldrig skulle göra om jag befann mig i aktuellt läge. Jag skulle sökt mig till närmaste bunker, gruvingång eller naturlig grotta vid berg. Under alla förhållanden till något ställe där det inte finns risk att mängder av små föremål kan flyga omkring. Ett köpcentra är inte säkrare än något annat i ett sådant här läge som Australien nu har. Monstercyklon slår till i dag, Aftonbladet 2 februari 2011
Tillägg 17.09 Som jag misstänkte redan när jag skrev bloggartikeln i morse, finns det sk. forskare och experter som ännu inte fattat att det sk. Klimathotet inte existerar samt att dessa stormar, orkaner och superditon har samma orsak som de under tidigare århundraden…. när alger av en eller annan orsak, förr t.ex. vanligt efter stora undervattensvulkaners utbrott, växer till och när plankton av en eller annan orsak ökar, så blir det temperaturförändringar pga att olika färger har olika förmåga att reflektera respektive ta upp solljus och att solljuset når olika långt ner om det är låga värden av plankton och alger…… Men de sk. forskarna gör bort sig igen: 2010 – ett skräckår, Aftonbladet 2 februari 2011 Sk. klimatforskare måste fått svårt att få forskningsanslag, annars skulle de inte fortsätta med sina dumheter.
Det är mycket man ska vara glad för att vi slipper här i Sverige. När vi får cykloner över Liane så tror jag att jag drar mig tillbaka till jordkällaren 😉
GillaGilla
Har du jordkällare? Nu blir jag avundsjuk. Det är något vi saknar på landet. Numera min dotters land men ändå. I gamla tider hade många i Sannäs jordkällare på baksidan av eller under huset (i källare). Det var något helt annat att lagra potatis, kål, morötter m.m. för att inte tala om när man behövde utrymmer för allt man saftade och syltade. Tänk de sista 10 åren har jag inte ens gjort någon annan gele än äpplegele. Skulle behövt svartvinbärsgele till slottsteken jag skall bjuda på senare i månaden, men det är inte samma med köpebär……
GillaGilla