i dess nuvarande utformning?
För inte kan det väl ändå vara meningen att barn på dagis och elever i skolan skall behöva betala till upphovsmän för att få sjunga? Någon måtta på galenskapen får det väl ändå vara?
28 december 2010 av norah4you
i dess nuvarande utformning?
För inte kan det väl ändå vara meningen att barn på dagis och elever i skolan skall behöva betala till upphovsmän för att få sjunga? Någon måtta på galenskapen får det väl ändå vara?
De betalar inte för att få sjunga, utan för att få kopiera noterna/texterna. Inte så konstigt som det framställs. Det gör man i svenska skolor också, i form av en schablonavgift per skolbarn. Det finns också ett system där man rapporterar vilka noter man har kopierat så att rätt upphovsman får ta det av de inkomna pengarna.
GillaGilla
Du har tolkat saker fel Lisa. OM man har en sångbok eller annan lärobok och kopierar enstaka sida, vilket är vad man faktiskt får göra, till en klassuppsättning, så skall man aldrig varken rapportera eller betala denna. OM man själv skriver rent en text, så gäller samma sak. Däremot om man kopierar mer än några få sidor ur en bok, så skall man alltid ta kontakt med den som står som ansvarig utgivare och fråga om tillstånd, får man tillstånd vilket man oftast får behöver man inte betala något. Kopierar man mer än enstaka sida eller i större uppsättning än en klassuppsättning, så är det ett annat förhållande.
Att få sjunga på musikstunder, musiklektioner etc är inget som upphovsmännen har det minsta rätt att sätta sig emot och kräva pengar för. Har gått igenom detta noggrant flera gånger under åren. Den tolkning du gör är kontraproduktiv. Om kommuner betalar en symbolisk avgift, så är det kommunen och inte respektive skola eller lärare. Det finns INTE en chans för en lärare att notera varje gång den ena eller andra boken får en sida kopierad. Att ens kräva sådan registrering, för att musik sjungs och böcker läses i skolor är faktiskt gratis reklam för de verkliga upphovsmännen av kött och blod de borde betala för detta i stället för att kräva ersättning utöver den bokersättning etc som ges, är att missa en hel del av verkligheten.
Även diskuterat detta med amerikanska kända upphovsmän, som själva skickat mig material utifrån sin egen upphovsmannarätt gratis (!) att använda vid behov, de har också haft samma tolkning när det gäller barnkrubbor, skolor etc. dvs allt som inte på något sätt är kommersiell verksamhet. Hade det uppe när vi i teater och musikutskottet i Mölndal startade upp med musik i Gunnebo i mitten på 70-talet, Lars Roos var en av de första artisterna, och samma gällde då.
GillaGilla
Det mesta är rätt men det finns några fel…
Om vi börjar med rätten att generellt kopiera till undervisning så gäller det några olika avtal t ex SKL:s avtal om kopiering och Bonus Presskopia. Genom SKL har vad jag vet samtliga kommuner och landsting skrivit på ett kopieringavtal som kostar några kronor per elev och år. Då får skolan använda materialet fritt inom kopieringsreglerna. Efterson du jobbar i skolan har du säkert sett dessa regler ovanför kopiatorn, de ska i alla fall finnas tydligt anslagna vid varje kopiator.
Och genom Bonus får du fritt nyttja texter från olika tidningar så länge du anger källan.
Ett sådant avtal saknas i Tyskland (och i flera andra länder för den delen), och i Sverige förhandlades det fram på samma sätt som nu sker i Tyskland – alltså genom att copyrightorganisationerna började tjafsa om att man skulle föra bok på vad som kopierades mm. Det är detta som GEMA nu försöker att jobba fram. Alla parterskulle tjäna på ett sånt avtal, mer om detta längre ner.
Jag vill minnas att för något år sedan kostade avtalet 4:90 per elev och år alltså totalt nån miljon för hela landet, en spottstyver i landets totala skolbudget. Avgiften betalar i stort sett avtalets kostnader.
Detta avtal liknar alltså i de viktigaste delarna avtalet för biblioteksersättning inom skolan. Det viktigaste var att fick igenom att man inte får kopiera hela böcker i undervisningssyfte. Detta var nämligen ett stort problem för några förlag som tog fram dyr komplementlitteratur som sedan kopierades vilt mellan skolor.
Så över till användandet av kopierade noter mm:
När du använder kopierade noter och texter i klassrummet behöver du inte betala något extra – om det inte gäller copyrightade kör- eller andra arrangemang. Då står det alltid nånstans på notbladet att ”kopiering förbjuden enligt lag” eller liknande. Då måste man ta kontakt med förlaget, och oftast brukar det lösa sig smidigt, bara man säger till.
Det spelar faktiskt ingen roll om man plankar av text eller musik (skriver av från skiva) samma copyrightregler gäller. Många tror att en låt plötsligt blir fri om man själv skriver ner den. Så är inte fallet. Samma regler gäller.
Här har upphovsrättsorganisationerna skött Internet mycket dåligt. Jag gissar att 80% av allt som plankats av på nätet är totalt fel; fel tonart, fel ackord, inte sällan totalt fel text.
Här borde ju upphovsmännen göra något radikalt – lämpligen tillåta all användning för privat bruk och därmed lägga ut texter och ackord på nätet. Det är ju bättre att kidsen lär sig spela sina idolers låtar rätt, än att tramsa på med en massa blaj. Alla skulle tjäna på detta.
Själv brukar jag ta lite tid med eleverna att förklara skillnaden mellan upphovsrätt och ersättning. Och att 99% av alla upphovsmän blir jätteglada, ja till och med rörda, om någon tonåring lägger ner tid att lära sig någon av deras låtar.
Om man lämnar klassrummet gäller lite andra regler. Man får fritt använda musik på exempelvis skolkonserter, men man får gärna anmäla vilka verk och antalet som lyssnar. Typ ”Vi sjunger Idas sommarvisa på skolavslutningen, vi är 270 i skolan”. Det kostar inte skolan något, men STIM kan fördela pengarna bättre efter hur man använder musiken. Om inte så använder man radions spellistor generellt. För mig känns det i alla fall bättre att pensionären Georg Riedel får de 0,015 öre som spelningen ger än att mångmiljonären Lady Gaga får den ganska symboliska slanten.
Skulle man framträda ändå mer öppet med en elevkonsert för begränsad allmänhet, föräldrar och vänner (fortfarande inte kommersiell) bör man vara ändå tydligare att ta kontakt med STIM. De är inga knäppgökar, utan synnerligen bra att förhandla med. Detta dock förutsatt att man tar kontakt före. Det kostar ingenting mer än tiden att maila en lista. Jag brukar göra det vid varje skolkonsert, och handläggarna på STIM tycker det är så trevligt med folk som sköter allt snyggt.
Några upphovsmän har dock speciella regler. Dit hör
t ex att verket inte får användas offentligt med annat än originaltext eller inte användas i vissa politiska syften. Några upphovsmän är lite griniga, man får inte uppföra verket offentligt om det inte når en viss kvalité. Man får alltså öva i klassrummet, men inte spela upp om det inte låter bra.
Och som du skriver – de allra flesta upphovsmän vet att när verket spelas är det bra reklam, och är mycket trevliga och resonabla. Och jag har även varit i kontakt med en rad svenska, engelska och amerikanska upphovsmän – några mycket kända – som varit glada och stolta att deras låtar spelats på skolkonserter.
Men som sagt – GEMA är inga griniga gamla gubbar – de försöker jobba fram ett generellt avtal för kopiering – men det går mycket trögt.
Tyvärr är det så i Tyskland som det är i Sverige att kopiatorn har ersatt läromedlen. Innan generellavtalet förekom det ganska ofta att det köptes in en klassuppsättning till tre klasser, ”sedan fixar Ranken budgeten” som en rektor jag hade uttryckte det.
Sedan vi fick ett generellt avtal kan ett förlag faktiskt begära granskning om förhållandet mellan läroböcker och kopiering skulle vara märklig på någon skola. Efter vad jag vet har något sådant aldrig skett, troligen för att de flesta rektorer är mycket väl medvetna att obalans i budgeten är en av de få orsakerna till att man kan få sparken.
Och här måste jag få avsluta med att Jan Björklund verkligen har en poäng med att alla elever ska ha tillgång till skolbibliotek och vettiga läromedel!
GillaGilla
Tack för längre utredning, men det är fortfarande så att del inte är riktigt korrekt. När jag själv gör en översättning, vilket jag har rätt att göra om sådan saknas men bör anmäla om översättningen blir bra eller om musiken skall framföras offentligt utanför klassrummet, och skriver ner texten på en overhead, så har ingen upphovsman med detta att göra där finns det sekelgammal tradition i samtliga länder i gamla världen som går att hävda, så har jag rätt att kopiera – inte distribuera även verk av de upphovsmän som du kallar giriga.
När det gäller Tyskland är det lite annorlunda när det gäller barnkrubbor och skolor. Den upphovsmannaorganisation som försöker hävda att 1-5 åringar LÄSER text eller noter i sådan omfattning att barn rent generellt behöver få eget ex av text eller noter, den är ute på hal is. Det är lite skillnad på att ta en kopia som arbetsmaterial, observera arbetsmaterial, än att distribuera kopior av en text, musik eller litterär. Arbetsmaterial omfattas inte, vilket GEMA missat av lagstiftningen. Arbetsmaterial är när en av ledarna kopierar max 1-3 ex av det som kopieras och samlar in texterna efteråt oavsett om ledaren, körledare eller lärare, har eget ex för övning i barnkrubba eller i lägre klasser. Att ens insinuera som de gör att barn i dagisålder/barnkrubbeålder skulle läsa texterna eller noterna (rent generellt) annat än att läraren har egen kopia, max klassuppsättning som samlas in efteråt, det är skillnaden och det som gör att jag går i taket.
Sedan finns det en grå zon som varken GEMA eller STIM verkar vara intresserade av att klargöra. När en text eller låt inte längre går att få tag på annat än på en gammal 78-varvarare eller från förlag utgången utgåva som daterar sig till sent 40-tal, och det alltså inte finns tillgängligt ens för den som ber om att få köpa densamma och den alltför långa tid som upphovsrätten gäller ännu inte är över, bara nästan, då är det frågan om att vad som gäller. Det finns en skrivning i gamla avtal som hänvisar till möjlighet att få tillgång till/köpa ett ex.
För övrigt borde de ägare av sökprogram betala mig pengar om rätt skall vara rätt. De använder fortfarande stor del av mitt sökprogram från 1980, många tog bort trunkeringen tills jag påpekade det. Jag äger fortfarande alla rättigheter utanför rena biblioteksvärlden dit jag sålde det för användning enbart där för 5000 kr för 4 timmars arbete 1980…… Sedan är det enligt min mening helt fel att ha längre tid för upphovsmannarätt än för patent och att upphovsmannarätt aldrig bör få vara längre än 25 år. En konstnär som målar en tavla får inte ersättning för att tavlan säljs flera gånger och blir berömd eller hängs på en vägg i en offentlig byggnad. En som skapar en nyttopryl eller en medicin får inte ersättning när patenttiden gått ut. Det är där som det felar i hela upphovsmannarättslagstiftningen idag enligt mitt förmenande.
GillaGilla