Tänk så mycket goja en del talar när de påstår att vegetarisk kost är för alla. För så är det INTE. Inte för ett stort antal matallergiker och bland dem även för de som får astma av viss mat.
Det är många i vårt avlånga land som är mjölkallergiker. Många fler än vad som framkommer i debatten där än den ena än den andra läkaren eller dietisten uttalar sig helt i strid med den forskning och det arbete som t.ex. Professor Max Kjellman specialist i barnallergologi, verksam på Universitetssjukhuset i Linköpings barnavdelning 1980- och början av 1990-talet. För en del av de sk. råd som ges, hade varit rent ut sagt farliga om jag när min dotter var liten hade tillämpat dem. Hon är numera inte mjölkallergiker, men däremot sojaastmatiker. Kanske pga att hon inte bara spydde och fick dålig mage av mjölk utan även fick ödem i ansiktet och hals samt därför fick sojamjölk. Det glömde jag fråga eller så har jag glömt svaret på. Men när det gäller mjölk finns det ingen säker dos som alla kan ta även om många mjölkallergiker precis som glutenallergiker ibland kan ‘klara’ (hm vad som menas med det vill ni som är friska inte veta’ små mängder vid enstaka tillfälle.
Så när man tittar på sk. vegetarisk kost, som INTE var naturlig kost för människan före människan började med jordbruk utan del av kost där kött och fisk från jakt och fiske samt plockade ägg ingick som huvudföda. För många allergiker och astmatiker idag, är tyvärr en del av den vegetariska föda som plockades från träd och på mark rent ut sagt livsfarligt. Nötter och observera att fast allt som kallas nötter inte är nötter, så tillhör de sådant som korsreagerar dvs kan och ofta också orsakar allergiska reaktioner, ibland livshotande ödem. För min egen del tål jag inte någon sorts ‘nöt’, inte heller kokosnötters mjölk eller liknande. Det kan ‘gå bra’ dvs reaktionen blir lindrig. Men lika ofta tvingas jag (och flera i min släkt) ta kortison direkt i högre dos.
Nåväl soja som förekommer både som soja, sojamjöl, E321 och sojalecitin; dvs inte bara sojaprotein som en del vanliga läkare och dietister tror idag, är också en vegetarisk föda som många astmatiker och allergiker inte får få i sin mat. Jag har varit med när min dotter fått stark allergisk reaktion med svullet ansikte och ödem runt mun och ögon pga det. Kände faktiskt till fler som dog av sojalecitin under 1990-talets första år än vad som den officiella statistiken säger dog av alla matallergogen totalt under hela 1990-talet. Bland dem barn till bekanta.
Morot är en annan sak som många, inte lika många men tillräckligt många, inte tål. Känner till fem personer som svullnar upp som värst och som minst får en svårare diare och snabbt illamående om de får i sig morot i maten. Det finns som sagt många många mer allergogen inklusive de som inte tål någon stenfrukt; de som inte tål ärtor eller preparat av någondera. Det finns i mina ögon inget värre än folk som talar om för andra vad ‘alla’ skall kunna äta. De vet inte vad de talar om!
Bästa Norah4you, ursäkta att jag skriver här men hur kommer man i kontakt med dig? Jag har lite uppföljande material på en artikel du skrev i oktober förra året.
GillaGilla
AG,
privat mail är avsänt.
GillaGilla
tror det skulle bli väldigt långa rubriker om man skulle räkna in alla undantag varje gång. ”mat för alla, undantaget sojaastmatiker, nötallergiker, laktosintoleranta och morotsillamående”.
kanske såhär? ”korv till barnen ikväll! om de inte är glutenallergiker, vegetarianer eller intoleranta mot rostad lök”
man ska inte göra en höna av en fjäder, heter det visst . 😉
GillaGilla
Du Emanu är en av många som inte förstår att mellan 20-30% av svenska folket riskerar sitt liv och hälsa när inte allt är deklarerat!
När jag första gången fick skäl att ingripa med inlägg samt telefonsamtal till berörda parter, så var det bättre förståelse för att vissa saker MÅSTE skrivas ut eller tas bort för att denna frågan är en stor och viktig fråga även på det internationella planet. För att inte tala om på restaurang och hotellnivå. När jag 1985 besökte Stenungsbaden med mina dåvarande chefer och arbetskamrater och beställde olika sorters mat pga matallergi och risk för astmaattacker fanns det stor förståelse. När min dotter härom helgen besökte samma ställe och den som beställt ringt speciellt för att kolla att maten till min dotter på inga villkors vis fick innehålla soja, skaldjur, fisk, eller produkter av dessa, inte heller nötter, morot o.s.v. Så försökte restaurangen ändå ge henne kost som var rent livsfarlig!
VET HUT med dina fördommar!
GillaGilla
vill du prata fördomar alltså? antar att du inte skrivit den här artikeln om det handlat om något annat än vegetarisk mat? anar vissa fördomar där.
dessutom är ju ingredienserna deklarerade på förpackningarna, menar du att man ska deklarera alla möjligen allergiframkallande ingredienser i RUBRIKEN? för det är ju den du hänger upp hela din tirad på. som sagt, väldigt långa rubriker…
peace!
GillaGilla
Du har fördomar mot allt och alla som inte tycker som du om vegetarisk mat Emanu.
Människan är inte gjord för att leva på vegetarisk mat allena.
Många människor riskerar livet när de äter vegetarisk mat, både färdig och på restaurang. Det du säger om deklarationer är rent ut sagt skitsnack! Små mängder deklareras inte undantag risk för nötter, många av de för matallergiker och astmatiker farliga ämnena står med variantnamn eller E-nr vilket förvisso inte alla mormödrar och farmödrar lärt sig. Men allvarligast är att för över 30% är vegetarisk kost farlig på ena eller andra sättet.
Sluta upp och påstå att något som inte är för alla är det!
Sluta upp och ringakta att ett stort antal dör pga fel uppgifter från okunniga läkare, dietister och vegetariskpropagerande människor!
GillaGilla
Jag vill bara påpeka att det är lite lustigt hur du först beskriver hur människan alltid använt animalisk föda som en del av kosten för att sedan säga att vegetarisk mat därför inte är för alla. Precis som du säger åt vi tidigare allt vi kom över och var man allergisk på den tiden (räcker med 100 år sedan) dog man. Att dra upp det i diskussionen om varför inte alla kan vara vegetarianer är därför helt omotiverat. Dessutom känner jag flera matallergiker som äter vegetariskt flera gånger i veckan.
Jag håller däremot helt med dig i frågan om den ofattbara okunnigheten vad gäller dessa allergier. En vän till mig som har svår allergi mot äpplen blev serverad äppeljuice när hon var inlagd på sjukhus. Tre gånger på en vecka!
GillaGilla
Du har mycket fel Elin. För 100 år sedan överlevde många av astmatikerna. Men det berodde på att de som levde på landet inte fick sin ‘bägare’ fylld av allt möjligt annat de kunde korsreagera på. Hur jag vet? Båda sidorna i min släkt och även min dotters pappas släkt hade allergiker och astmatiker som var kända som detta men klarade sig i friskare miljö till skillnad från om de flyttat in till staden.
Det är sällan ytterst sällan jag under de 47 år som gått sedan jag första gången var med i en artikel om matallergier, astma o.s.v stött på en enda allvarligt matallergisk som tål att äta vegetariskt. Än mindre hört om någon. Det mesta som vegetarianer äter är sådant som de flesta matallergiker bör undvika. Soja är en av de allvarligaste produkterna i alla former både för de som är klart sojaastmatiker men även för de som inte tål nötter, stenfrukter och/eller ärtor.
GillaGilla