• Hem
  • About
  • Asylrätt enligt FN:s Mänskliga Rättigheter
  • Theories of Science
  • Studier, tips med mera (uppdaterad jan 2015)
  • Rebloggarticles from Genetiker inkl. personal comments
  • Historia

Norah4you's Weblog

Thoughts from the Swedish Westcoast

Feeds:
Inlägg
Kommentarer
« Regeringsformens 1 kap 2 §, igen….
Människovärdet, inte bakgrunden till julen »

Självfallet SKALL Kristendomen ha särställning

10 oktober 2010 av norah4you

i den svenska skolan. Det är omöjligt att lära ut historia och samhällskunskap likaväl som religion UTAN att ta hänsyn till att hela svenska samhället så som vi ser det idag när staten och kyrkan är skilda åt är uppbyggt på kristen grund. Varje bit av våra Grundlagar och hela det svenska samhället är byggt på att Sverige varit kristet i mer än 1000 år.

Mer än 1000 år? Ja den rådande uppfattningen bland skolfolk att alla Vikingar var Asa-troende, och okunskapen om när och hur Asa-tron kom att framträda hos del av den dåvarande ‘överklassen’, är helt uppåt väggarna felaktig. Men under åren från det att Palmes inflytande som skolminister påbörjades, så har det varit mycket som inte sagts, ibland kanske upplevts som det inte får sägas för att inte stöta sig med än det ena och än det andra speciellt bland vänsterfolk som varit ateister. Vi har i Sverige, i Västergötland, Östergötland och Jämtland, gravar som visar på tidigt kristet inflytande i stora delar av vårt land redan under 600- och 700-talet.

Från 900-talet är stenen som visar kontinuitet över mer än 1000 år av hur vårt rättsväsende grundat sig på Kristendom, inte Asa-tro. Stenen från runt 900 e.Kr talar om ett dråp som Gunnar begått. Det intressanta är att den använder termer som vi väl känner till ännu idag. Detta 400 år innan våra äldsta landskapslagar är kända. Termer som han flydde saker (jfr sakskyldig), straffet blev undanröjt, han vann förlikning. (Not 1)
Not 1
Danielsson Hilda, Östgötarna under forna tider, ur Östergötland red. Lindell Thord, Östgöta Nation, Stockholm 1937 sid 164
samt
Moberg Lennart, Om de Nordiska nasalassimilationerna mp>pp, nt>tt, nk>kk, Uppsala 1944, sid 202

Sverige var just pga av att vi var under kristet inflytande, där vända andra kinden till och att visa kärlek för våra medmänniskor det första land i världen där träldom avskaffades! Detta redan under medeltiden. Hela svenska sjukvårds- och äldrevårds systemet har sina grunder i de hospital och de lagar och regler som varje by hade att följa när det gäller att ta hand om sjuka och fattiga. Större delen av de tidigaste hospitalen ägdes och sköttes av kyrkan via klosterverksamhet. Att inte ta särskild hänsyn till kristendomen före och efter att vi blev Lutheranskt Kristna, är som att såga bort bärande balkar och tro att vi kan lägga tyngre tegel som ser fint ut på taket!

Men observera även detta: Att vår svenska historia och kultur bygger på kristen grund och att detta inte bara förtjänar utan MÅSTE läras ut (vilket tydligen en del på Skolverket missat när de läst läroplaner och betygskriterier) innebär inte att någon lärare, självfallet ämnes- och stadiebehörig därför har rätten att påstå att kristendom är för mer än någon annan religion. Bara att göra klart att allt vi ser idag inklusive de snillen från djurrättsrörelse som släpper ut minkar till förtidig död bygger på den kristna tron på att livet är heligt. Det är skillnad på att lära ut vad kristendomen betytt för uppbyggandet av dagens Sverige och indoktrinering!

Kristendomen skall dominera i skolan, GP 10 oktober 2010
Björklund kör över skolverket, Expressen 10 oktober 2010
Kristendomen ska prioriteras i skolan, SvD 10 oktober 2010
Kristendomen ska dominera i skolan, DN 10 oktober 2010

Tillägg 12.04 det finns de som själva är fega och inte klarar av debatten utan beskyller mig för att vara feg när jag inte svarar på Ad Hoc-påhopp. Giltiga argument, helst hållbara och som kan leda till en vetenskaplig diskussion alternativt vanlig diskussion släppes fram. INTE påhopp och påståenden från personer som inte ens har haft tid att slå upp de uppgifter jag presenterat utifrån de källor jag presenterat. Allt svammel om att flera religioner har det och det gemensamt visar bara på okunskap om vilka som av muslimer kallas ‘Bokens folk’ samt okunskap om äldre religionshistoria. Något man tyvärr kan hitta även i en och annan avhandling.
Som sagt giltiga argument. Inte Ad Hoc på mig som person eller det jag har att framföra!

Tillägg 22.14 Bra ledarartikel på GP rekommenderas att läsa Björklund gör rätt, GP ledarsidan 11 oktober 2010

Tillägg 08.13 11 oktober 2010: Trolin m.fl inom kulturliberalerna har missförstått och tror
Björklundsförslag en flirt med främlingsrädsla, Trolin Expressen 11 oktober 2010.

Verkligheten är den att man förvisso kan plantera en kokosnöt mitt i norrländska skogarna eller välja att plantera en blåsippa mitt i Saharas öken. Känner man inte till jordmånen och vad det är som gjort att jordmånen är den den är, så växer inte växerna och känner man inte till varför svenska grundlagarna ser ut som de gör och att allt som vi ser i dagens svenska samhälle i grunden utgår från den människosyn som Sverige har utifrån att vi haft kristendomen som dominerande religion i mer än 1000 år och att kristendomen än i dagens sk. sekulariserade samhälle inte bara är klart dominerande utan också att en majoritet av svenska folket passivt eller aktivt är troende och hur detta troende utvecklats under århundradena till vad det är idag, så är det omöjligt att förstå Sveriges historia, samhällskunskapen, kvinnosynen, arbetsmiljölagstiftningen m.m.

Sedan kan man som Maria Weståker på Skolverket missförstå allt. Frågan är hur hon lyckas att tro att skillnaderna mellan Skolverket och Skolministern är små. De är stora som en större svensk insjö där isen har råkar som den som står på ena sidan inte ser och ändå satsar på att ta sig över med skridskor bara för att de inte kan läsa verkligheten utan tittar för mycket på kartan de ritat upp!
Skolverket: Kristendomen har redan en särställning, DN 11 oktober 2010

Share this:

  • Reddit
  • Twitter
  • E-post
  • Facebook
  • LinkedIn

Gilla detta:

Gilla Laddar in …

Relaterade

Publicerat i Äldreboende, Biståndsfrågor, Grundskola, Gymnasium, Hälso- och sjukvård, Hälso- och Sjukvårdspolitik, Historia, Humaniora, Journalistik, Juridik, Kulturskatter, Politic, Samhällskunskap, Socialpolitik, Svea Rikes Lag, Uncategorized, Universitet och Högskola, Utbildning, Utbildningspolitik | Taggad Gunnarsstenen, Historia, Kristendomen, Läroplaner och Betygskriterier, Lutheranska kyrkan, Magnus Erikssons landslag, Människosyn, Människovärde, Religion, samhällskunskap, SO-ämnet, Svenska samhället, Sveriges Grundlagar | 50 kommentarer

50 svar

  1. på 10 oktober 2010 den 10:19 Snorre

    Du kanske glömt att vi har hjäntvättats och tvingats in i den rena kristna tron, som har så mycket medmänsklighet och lär oss att vända andra kinden till utan att göra det själva. Under den svenska historien så har kyrkan stulit pengar, brännt oliktänkare och bankat in sin tro i alla husförhör. Inte konstigt att ingen ifrågasätter den ”sanna läran”.

    GillaGilla


    • på 10 oktober 2010 den 10:24 norah4you

      Nej du Snorre,
      den sagan var lika lite sammanhängande med sanningen som den din namne berättade om hur Vandalerna(!) härjade på Ragnhildsholmen och 10.000 dog!
      Vi har inte hjärntvättats in i någon kristen tro! Att varje barn som föds inte själva väljer sina fäder, i vilken kultur den föds in, innebär lika lite här som någon annanstans att det handlar om hjärntvätt. Varje kultur och varje samhälle nu likaväl som i förkristen tid har sin ledande tro på vilket det samhällets grunder vilar. Det är inte hjärntvätt så vida inte dina föräldrar tillhört någon sekt eller starkt religiös riktning som tvingat dig att gå i kyrkan varje söndag och tvingat dig att gå i söndagsskola samt tvingat dig att be din aftonbön!
      Lär dig lite mer om historia och vad indoktrinering innebär!
      Försök inte med mer vänsterflum! Varje religion som funnits och finns har sina extremer som inte klarar av kontakten med verkligheten utan problem. Det är inget som innebär att samhälle som t.ex. är uppbyggt på kristen tro skulle vara indoktrinering.

      GillaGilla


  2. på 10 oktober 2010 den 10:30 Hugo Andersson

    En ganska virrig och omständlig text i denna blogg utöver rena sakfel. Dessutom är det ju så att många tankar i de övriga stora religionerna överensstämmer med kristendomens. Detta är viktigt att lyfta fram när världen krymper och folk blandas med varandra i större utsträckning. Tråkigt att behöva konstatera att inskränktheten fortfarande gör sig gällande i Sverige anno 2010.

    GillaGilla


    • på 10 oktober 2010 den 10:32 norah4you

      Beklagar att Du hittar sakfel som inte finns Hugo Andersson.
      I stället för att köra Ad Hoc och angripa mig och mitt sätt att presentera hade du kanske tjänat på att presentera giltiga argument mot det du uppfattar som sakfel! Men Vetenskapsteori och att presentera avsnitt som redan varit uppe för akademisk prövning och nagelfarits i C- och D-uppsatser, det är kanske inte din bit?

      GillaGilla


  3. på 10 oktober 2010 den 10:33 Hugo Andersson

    Läste nyss ditt svar till Snorre. Pinsamt att läsa, måste jag säga. Vet du någonting om det du skriver? Det håller inte att anklaga alla som har en annan åsikt för att vara vänsterflummare! Vidga dina vyer, snälla!!

    GillaGilla


    • på 10 oktober 2010 den 10:42 norah4you

      Ja du Hugo Andersson, det pinsamma är att du inte känner till för att du inte kan din svenska historia oavsett vilken akademisk nivå och i vilket ämne du skrivet framkommer klart!
      Pinsamt att du är så pigg på att visa dina egna kunskapsbrister!
      Min utbildning och mina kunskaper är det absolut inget fel på. Tvärt om.

      GillaGilla


  4. på 10 oktober 2010 den 10:35 Hugo Andersson

    Här kommer ett av dina sakfel. Håll inte på och generalisera som du gör!

    ”Ja den rådande uppfattningen bland skolfolk att alla Vikingar var Asa-troende, och okunskapen om när och hur Asa-tron kom att framträda hos del av den dåvarande ‘överklassen’, är helt uppåt väggarna felaktig.”

    GillaGilla


    • på 10 oktober 2010 den 10:41 norah4you

      Nej du Hugo Andersson,
      jag skrev inte att det gällde utbildare av lärare i SO-ämnen eller ens att det gällde SO-lärare. Men den rådande uppfattningen kan Du liksom vem som helst som är intresserad hitta genom att läsa de mest använda läroböckerna i historia avsnitt vikingatiden från tidiga skolår och uppåt samt religionskunskap när förkristentid behandlas. Det är det man får se som den rådande uppfattningen, de läromedel som väljs till den svenska skolan.

      GillaGilla


  5. på 10 oktober 2010 den 10:53 Mikko

    Varför vill du tvinga på kristendom på barnen?

    GillaGilla


    • på 10 oktober 2010 den 10:56 norah4you

      Att lära sig den svenska historien, kulturens och juridikens samt samhällets bakgrund är INTE att tvinga på någon en religion. Tvång kan enbart sägas ske i de skolor som bygger på ena eller andra religiösa tron! Något helt annat!

      Historielösheten hos dagens unga är tyvärr förekommande mer än här och där.

      GillaGilla


  6. på 10 oktober 2010 den 11:15 tommyhjalmarsson

    I Svensk ”historia”…………………..Ja, med förtryck och allt.
    I ämnet religionskunskap……………………..Nej

    GillaGilla


    • på 10 oktober 2010 den 11:25 norah4you

      Du Tommy, jag har aldrig sagt att inte avigsidor och liknande inte skulle vara med. MEN detta både i historia och religionskunskap. En ämnes- och stadiebehörig lärare i Religion kan och skall presentera både den historiska religionsutvecklingen i Sverige, i Europa och i världen. Inget av detta är något annat ämne än Religion som har tid och mycket stor skälighet att betona i ett land där den dominerande religionen fortfarande är och har varit kristendom, i olika former, under mer än 1000 år½!

      GillaGilla


  7. på 10 oktober 2010 den 11:54 Wunder

    Hej,

    Min åsikt här är principiell när det gäller hur man lägger upp arbetet i skolan.

    Vi har ämnen som historia, geografi, samhällskunskap, religionskunskap, mm …

    De invändningar du har tycker jag främst handlar under ämnet svensk historia. Och det är väl självklart att det är bra att denna beskrivs så korrekt man vet. Och i denna historia har kristendomen spelat stor roll. Då skall det framgå och få ta den tid det tar att beskriva.

    Däremot religionskunskap? Tja – om man nu över huvud taget skall ha detta som eget ämn (vilket jag tvekar till) så verkar det väl rimligt att man får lära sig om religioner. Ser ingen anledning att ge kristendomen en överdrivet stor del av fokus i detta ämne.

    Och – förslaget som lagts handlar just om religionskunskap. Så nej – jag håller inte med.

    GillaGilla


    • på 10 oktober 2010 den 11:58 norah4you

      Du behöver inte hålla med Wunder. Vi har ofta olika uppfattningar men jag respekterar din uppfattning på samma sätt som jag utgår från att du respekterar min.
      Och nej det har inte med historia att göra det har med bakgrunden till det levande svenska samhället idag!

      GillaGilla


  8. på 10 oktober 2010 den 11:54 Mikael

    ” Varje bit av våra Grundlagar och hela det svenska samhället är byggt på att Sverige varit kristet i mer än 1000 år”

    Detta är ett totalt fel påstående.

    Många av våra lagar kommer inte från kristendomen utan från det babylonerna och grekerna kallade naturrätten. Idéer om människans naturliga underförstådda moralmedvetenhet. Om du tittar runt i de andra världsreligionerna så finns liknande värderingar, även de som inte är uppbyggda utifrån att vi alla är Abrahams barn.

    Romarna utvecklade även ”jus gentium”, vad vi idag kallar för folkrätten, den fanns till för hur romarna skulle bete sig när de var med icke-romare.

    Så att påstå att”varje bit av våra grundlagar” är en total lögn!

    GillaGilla


    • på 10 oktober 2010 den 12:00 norah4you

      Nu är du ute och cyklar Mikael.
      Varje bit av våra grundlagar bygger på att det finns en skillnad mellan kristendomen, babylonsk lag och grekernas naturrätt liksom andra religioners människosyn!
      Folkrätt är inte alls något som är detsamma idag som vad begreppet var under romartiden. Vilket jag tror att du, till skillnad från en del andra, har klart men väljer att undvika att berätta.
      Så varje bit av våra grundlagar har sitt ursprung i den anpassning som varje lands och varje områdes lagstiftning där kristendom varit bärande religion i 1000 år eller mer har. Det är sant inte total lögn!

      GillaGilla


  9. på 10 oktober 2010 den 12:22 Bengt Fram

    I den här diskussionen ser vi, än en gång, hur en föråldrad dikotomi (asatro – kristendom) förvränger bilden av Sveriges äldre historia.

    Det finns överväldigande bevis, såväl arkeologiska fynd som skriftliga källor, för att åtminstone östra Götaland var ett slags kosmopolitisk utpost under 6- och 700-talen. Här samexisterade asatroende och kristna, muslimer och anhängare av den mosaiska tron. Den rika förekomsten av stavmoskéer kring Hjulsbro indikerar att islam dominerade området under en period i slutet av 700-talet. Kanske fanns här till och med ett slags götiskt kalifat – källorna är oklara på denna punkt.

    Alltnog, självfallet förtjänar kristendomen en särställning i den svenska skolan. Mycket vatten har runnit under Stångåns broar sedan 700-talet. Men det betyder inte att vi måste ägna oss åt historieförfalskning för att argumentera för det självklara.

    GillaGilla


    • på 10 oktober 2010 den 12:25 norah4you

      Nej Bengt, där har du fel. Vore bra om du tar och tittar på Byzantinska rikets utbredning, Khazarrikets utbredning, Syrisk Ortodoxa kyrkans historia m.m. innan jag återkommer som utlovat under speciell artikel där vi diskuterar den sk. Östgötaskolan på Norah4history

      Några som helst belägg för islamiska stavkyrkor har du eller andra inte lagt fram. Stavkyrkor som mest påminner om stavkyrkor i det numera ryska området. Men det är något helt annat och har hebreiska khazarer samt Byzantinska riket emellan sig vid den aktuella tiden.

      GillaGilla


  10. på 10 oktober 2010 den 12:23 Bildad svensk

    ”Sverige var just pga av att vi var under kristet inflytande, där vända andra kinden till och att visa kärlek för våra medmänniskor det första land i världen där träldom avskaffades!”

    Whoooaaa! Ännu mera fel i texten. Men framförallt ologiskt. Trots samma protestantism i vårt grannland Danmark fanns där i princip träldom långt in på 1800-talet… För att inte tala om resten av Europa, eller varför inte slaveriet i det urkristna USA.

    Annars vet jag inte om man skall skratta eller gråta när man läser din argumentation eller dina svar till de som kommenterar. Lägg ner eller läs på. Det här är smörja.

    GillaGilla


    • på 10 oktober 2010 den 12:30 norah4you

      Du Bildade svensk, felet står du för likaväl som ologiskheten!
      Det var inte samma protestantism i vårt grannland som i Sverige när protestantismen infördes – men framför allt, så är det ologiskt att tala om protestantism på samma gång som man talar om Magnus Erikssons landslag! Det tog nästan 200 år innan protestantismen kom till Sverige.
      Protestantismen har inte ett ansikte, vilket många ateister och även svalt troende förutsätter. Protestantismen inom den Anglikanska kyrkan, inom den Svenska Lutheranska kyrkan och inom frikyrkorna har inte samma ansikte. I t.ex. USA är det fler frikyrkor än i Sverige. Många beroende på den äldre europeiska historien bakom att europeer i större skala flyttade till USA. Så blanda inte äpplen och päron.

      GillaGilla


  11. på 10 oktober 2010 den 12:47 Larry

    Den ”svenska” juridiken har uppstått TROTS kyrkans makt, inte tack vare den. Juridiken grundar sig på ”Likhet inför lagen”. En självklarhet som drevs igenom med stöd av upplysningstidens uppror och revolution. Kyrkan kämpade inte på folkets sida direkt…

    Religiös MAKT är den värsta makt vi kan drabbas av.

    GillaGilla


    • på 10 oktober 2010 den 12:52 norah4you

      Du Larry,
      tvärt om. Svenska juridiken i äldre tider innan första påverkan av kristendomen var byalags och landskapsanpassad där det var lika odemokratiskt som det egentligen var i den grekiska demokratin där enbart fria män över viss ålder bosatta i Aten hade rätten att rösta. Skillnaden i positiv riktning för grekiska demokratin var att de beslut som skulle fattas utfrån förslag av rådet fick alla som omfattades av den begränsade odemokratiska rösträtten rösta om.

      GillaGilla


  12. på 10 oktober 2010 den 15:22 Mikko

    jag sov igenom det mesta av religionstimmen då jag inte var ett dugg intresserad

    GillaGilla


    • på 10 oktober 2010 den 21:07 norah4you

      Mikko,
      kanske du hade en lärare i religion som antingen inte var ämnes- och stadieutbildad eller också alldeles för inne i sin egen tro. Garanterar dig att ingen någonsin sov på någon av de religions- och kristendomslärares lektioner jag själv varit på antingen som elev, som lärarpraktikant eller askulterat på.

      GillaGilla


  13. på 10 oktober 2010 den 15:44 Wunder

    Ta dig en funderare Norah. Du har nu fått ett antal mothugg i din åsikt – och du har i stort sett bemött alla med att de har fel. Jag fick ett vänligare bemötande och vi hade ”olika åsikter” 🙂

    Så kanske det är. Detta med olika åsikter.

    Jag skall kanske förtydliga min åsikt – så får vi se om du tycker den är fel, eller att den är rätt eller att det naturligtvis är min åsikt.

    Varje ämne (t.ex. historia eller svenska eller religionskunskap) har en analyserande och teoretisk del samt en exemplifierande och praktisk del.

    I den analyserande delen ger man en översikt och en motivering till varför man tror det ser ut som det gör. Varför sker viss typer av historiska skeden. Hur uppstår religioner och hur hänger de ihop. mm mm

    Denna analyserande delen är mycket viktig att få till bra i skolan. Man skall också inskärpa att det naturligtvis handlar om kunskap som utvecklas.

    I den exemplifierande delen så får man lära sig olika länders historia och olika religioner.

    När det gäller den exemplifierand historieskildringen så tenderar den att var mer detaljerad för det egna landets historia och närmaster omgivningar. Det är naturligt. Om det är bra vet jag inte. Kanske skulle vara bättre om vi visste mer om fjärran länder än vad vi gör. Globen blir mindre för var dag som går med Internet.

    I historien kommer också naturligt med religionens påverkan och roll. Och då kristendomen inte varit helt obetydende i våra regioner så får vi en hel del kristendomskunskap i oss via historielektioner. Betydligt mer än vad vi får i oss av shinto från Japan och taoism från Kina.

    När det gäller religion som ämne så tycker jag egentligen att det skulle kunna vara en del av sammhällskunskap och historia och geografi och filosofi.

    Men om man nu skall ha religion så får man välja sida. Skall religionen i skolan styras upp och göra våra barn till goda kristna eller skall den beskriva religioner och religioners mekanismer. Jag vet att KD vill det första – och de är del av Aliansen. Så man kan ju gissa vilka som krävt detta förslag.

    För det är ungefär vad det handlar om. Man vill att våra barn skall lära sig om lille Jesus och hans förträfflighet och hans kärleksbudskap. Man skall få läsa om när han helade den lame och delade fiskar till tusentals personer och gick på vatten mm mm

    Och framför allt skall allt framföras som om det vore sant.

    När man i skolan läser om andra religioner så får man veta vad de har för gudar – var i världen de finns – och en summarisk beskrivning vad de tror på.

    Men framför allt får man veta att det är sagor och filosofier.

    Kristendomskunskapens (förlåt religionskunskapens) syfte är (enligt KD och andra som vill att den skall vara kvar och framför all vill att tonvikten skall läggas på kristendomen) är att göra våra barn till kristna.

    OBS – det vill inte jag.

    Man får för mig tro på vilken religion man vill. Religionsfrihet är en förutsättning för mänsklig frihet.

    Men jag har valt att samtliga religioner är sagor blandad med livsfilosofi som kan vara bra eller dålig.

    Livsfilosofiern kollar jag in och ser om något verkar trevligt för mig. Sagorna kan vara underhållande, och ibland, precis som fabler, ge någon insikt.

    http://www.slig.se/SantLiv/slig/B7Demonandarna.html

    GillaGilla


    • på 10 oktober 2010 den 21:09 norah4you

      Wunder du får skilja på vad KD anser och vad som Religionsämnet i sig har i sin kursplan. Det är det första.
      Det andra är att om du kallar detta mothugg, så skulle du varit med i den politiska diskussionen när kristendomsämnet ändrade karaktär till religionskunskap. Här har inte ens du framfört ett enda giltigt och hållbart argument mot att kristendomen får sin speciella plats i religionskunskapen som undervisas i Sverige. Detta är en vindkrusning på ytan mot den stormstyrka som var då.

      GillaGilla


  14. på 10 oktober 2010 den 17:58 Josef Boberg

    ”…Det är skillnad på att lära ut vad kristendomen betytt för uppbyggandet av dagens Sverige och indoktrinering !”

    Apropå indoktrinering – Nu ser Wi fram emot wår egen och hela landet Sveriges skuldfrihet – och då blir nog hälsan helt automatiskt bättre också; ;

    OM NATIONALEKONOMI ÖVER POLITIKERNAS NIVÅ

    ”En rik turist kom in på byns hotell, lade en tusenlapp på disken och bad om en nyckel för att titta på ett rum. Hotellägaren blev glad, tog tusenlappen och sprang till kötthandlaren och betalade sin skuld på tusen kronor.

    Kötthandlaren sprang i sin tur till bonden och lämnade tusenlappen som han var skyldig. Bonden tog tusenlappen och sprang till mackägaren och betalade en skuld på disel.

    Mackägaren blev glad och sprang till byns hora och betalade sin skuld på 1000 kr. Hon sprang i sin tur till hotellet, glad i hågen lade hon upp tusenlappen på disken och gjorde sig därmed skuldfri på hotellet.

    Just då kom turisten ned, han var inte nöjd med rummet så han tog tillbaka tusenlappen som låg på diskan och drog därifrån. Det blev stor glädje i byn, ingen hade tjänat några pengar men alla blev skuldfria.” – slut citat härifrån.

    Om hur Wi av vanligt folk = väsentligt flera än 90 % av medborgarna – ”lätt som en plätt” fixar detta för hela landet Sverige HÄR, HÄR – samt ej minst HÄR. 😉

    GillaGilla


  15. på 10 oktober 2010 den 19:45 Kristendomen i skolan « Tankar om skolan i media

    […] det finns också positiva inlägg som ”Kristendom i skolan och ”Självfallet SKALL Kristendomen ha särställning”. […]

    GillaGilla


  16. på 10 oktober 2010 den 21:12 Mikko

    vad gjorde du då slog bibeln i skallen på eleven eller? 😀

    GillaGilla


    • på 10 oktober 2010 den 21:29 norah4you

      Nej Mikko verkligen inte.
      En ämnes- och stadiebehörig lärare i ämnet religion skall kunna lära ut samtliga religioner och sätta dem i ljuset av den kristendom som varit i Sverige samtidigt som man jämför med ljuset av någon religion, kristen eller annan i ett annat land eller en annan tid. Låta eleverna aktivt själva hitta likheterna och olikheterna, jämföra seder och traditioner utifrån den västerländska kulturutvecklingen fram till idag och den österländska i t.ex. Indien och Kina. Ett sätt att göra detta är att använda sig av små korta bitar av religionshistoria från annan tid, t.ex. från när goter och romare hade sina tidiga dispyter och vad som hände när hunnerna kom – vilka krav som romarna ställde på goterna och deras religionsutövning samt jämföra det med de krav som ställdes av de olika parterna vid upplösningen av det forna Jugoslavien där religionsskillnader och religionslikheter ställdes på sin spets.

      Religionsundervisning handlar om att få eleverna att förstå skillnader i människosynen över tid likaväl inom någon religion, vilken som helst, och mellan religioner. Att få eleverna att förstå skillnaderna mellan tradition och kulturellt utövad religion och varför t.ex. Schartauanerna här på svenska västkusten liksom vissa frikyrkor långt in på 1900-talet hade liknande synsätt på kvinnan som en del av de östliga religionerna. Det är i dessa frågor liksom i den religiösa konsten, i byggnadstekniker och i utsmyckning av de religiösa rummen som religionen har sin plats och där det är viktigt att i varje land framhäva den religion som varit dominerande under de senaste århundradena. Förstå varför och vilken påverkan religionen haft på lagstiftning, juridik och levnadssätt. Ingen av dessa frågorna är någon som kan behandlas mer än ytligt i de andra SO-ämnena men där kunskapen krävs för att kunna tillgodogöra sig i vårt svenska fall samhällskunskapsundervisningen och historieundervisningen.

      GillaGilla


  17. på 10 oktober 2010 den 22:40 Mikko

    Jag har alltid varit icketroende och exakt noll intresse av religion hade jag i tonåren såg religion som något extremt löjligt

    GillaGilla


    • på 11 oktober 2010 den 6:36 norah4you

      Micko,
      om du är troende eller ej och vilken religion du tror på, har i det stora hela mindre betydelse. Antar att djupt religiösa kommer att gå i taket för att jag säger det. Men jag lärde mig förstå en sak när min farfar, avliden jan 1960, som utöver att han var förman för ett större stenhuggeri och i den rollen fick se mer av Europa än många andra fick innan semesterresorna med flyg började också var kommunalt politiskt aktiv och söndagsskollärare för Svenska Missionsförsamlingen förklarade för mig: Det viktigaste är inte vad en människa tror eller inte tror utan att det människan tror på är det som känns rätt för just den människan. Andra kan inte och skall inte lägga värderingar på det. Sedan lade han till: Gud har många vägar.

      Dock kan varken de som är djupast troende, och vi har även bland kristna de som läser Bibeln som om varje bokstav och varje ord har lika stor betydelse och är det som gäller, oavsett vilken religion de själva valt eller som valts av en religion; oavsett om de inte tror (ateister) eller är tvivlare (agnostiker) komma ifrån att det är att landet de bor i, vilket än det är, har byggts upp utifrån den människosyn och den syn på tillvaron som den dominerande religionen i nutid och i äldre tider givit. En människa utan klar människosyn är en människa som inte vågar lita på sig själv och på andra.

      Du Mikko, vem du än är och vad än andra säger att du är, så kom ihåg en sak: Du duger som du är. Det får du aldrig glömma oavsett vilka stormar i livet du än råkar ut för.
      Kram./Inger E (norah)

      GillaGilla


  18. på 10 oktober 2010 den 22:52 Wunder

    Har du hört ”Imagine” av John Lennon?

    Där sjunger han ” … and no religions to …”

    Visst vore det skönt.

    Om vi kunde hantera religioner som något som fanns förr.

    Ungefär som vi snackade om schamaner och astrologi och häxor och annat som man trodde på förr — ända till smörjan kom tillbaka igen.

    Människan är bra korkad.

    GillaGilla


    • på 11 oktober 2010 den 6:38 norah4you

      Wunder,
      det får stå för dig. Jag har själv varit på andra sidan och kommit tillbaka. Jag vet att jag får vad jag behöver. Inte vad jag begär att få. Jag har sett små och stora mirakel hända i det vardagliga. Jag behöver inte bevis för att Gud finns.

      GillaGilla


  19. på 11 oktober 2010 den 0:49 Kristendomen och religionskunskapen i skolan

    […] – http://www.zaramis.nu/blog/2010/10/10/sverige-ar-inte-langre-ett-kristet-land/Bra Bloggpost:https://norah4you.wordpress.com/2010/10/10/sjalvfallet-skall-kristendomen-ha-sarstallning/ Tags: Förståelse, Grundvärderingar, Kristendom, Politik, Religion, Samhället, Skola You […]

    GillaGilla


  20. på 11 oktober 2010 den 7:52 Larry

    Vadå tvärt om? Jag har inte nämt den grekiska ”demokratin” över huvd taget.

    Vad jag försökte säga var att den positiva samhällsutvecklig vi har haft i Europa startade med upplysningstiden.(Från mitten av 1700-talet alltså). Då hade kristendommen funnits i Sverige i ca 800 år utan att åstakomma någon större förbättring.

    Under upplysningstiden vågade människorna äntligen sätta sig upp mot det religiösa och politiska förtrycket och kräva bland annat ”LIKHET INFÖR LAGEN”.
    Utan upplysning och kunskap hade prästerna fortfarande jagat häxor och kättare.

    Religon har inget i politiken att göra. Ogillar KD nästan lika mycket som SD. Stollar av olika sort bara.

    GillaGilla


    • på 11 oktober 2010 den 8:10 norah4you

      Det du kallar ‘utan att åstadkomma någon större förbättring’ stämmer dåligt med verkligheten.
      Var var du i dina tankar när din lärare gick igenom kung Magnus Birgersson och Alsnöstadgans förbud mot Våldsgästning?
      När läraren gick igenom Kyrkofriden i samma stadga som senare under Magnus Erikssons landslagstid kom att bli lag?
      Var var dina tankar när Skarastadgan som kom att bli svensk lag undertecknad av kung Magnus Eriksson 1335 förbjöd träldom i Sverige?
      Var var du när läraren gick igenom undervisningen i äldre tider från Uppsala Universitets grundande fram till Trivialskolan och Folkskolan?
      Eller hade du inte en lärare ens i Historia som var ämnes- och stadiebehörig?

      GillaGilla


  21. på 11 oktober 2010 den 8:01 Människovärdet, inte bakgrunden till julen « Norah4you’s Weblog

    […] kommentarerna norah4you om Självfallet SKALL Kristendomen ha särställningnorah4you om Självfallet SKALL Kristendomen […]

    GillaGilla


  22. på 11 oktober 2010 den 9:43 Mikko

    märker att det finns svenskar som fortfarande tror att sverige är ett kristet land med statskyrka

    GillaGilla


    • på 11 oktober 2010 den 10:37 norah4you

      Mikko,
      Sverige är ett kristet land.
      Sverige hade under en längre period en statskyrka som var kristen, men det är inte så att svenska kyrkan i alla tider lytt under staten. Förra året var 6,7 miljoner (71,3%) av svenskarna medlemmar i Svenska kyrkan trots att det är möjligt att begära utträde vilket cirka 0,5 miljoner gjorde fram till november 2009. Dock skall samtidigt tilläggas att antalet medlemmar i Svenska kyrkan inte omfattar de svenskar som är medlemmar i frikyrkor undantaget Svenska Missionsförsamlingen. Totalt finns det dessutom 470.000 som är medlemmar i övriga kristna samfund. Så nog är Sverige ett kristet land.

      GillaGilla


  23. på 11 oktober 2010 den 12:31 Mikko

    Du har fel sverige blev ett sekuläriserat land när kyrkan separerades från staten och du kan inte räkna alla som kristna bara för att dom en gång i tiden blivit tvingade till medlemskap i svenska kyrkan

    GillaGilla


    • på 11 oktober 2010 den 12:44 norah4you

      Nej Mikko,
      tyvärr har flumskolan inte lärt ut vad ordet sekulariserad innebär. Det har inget som helst med att göra om Sverige är ett kristet land eller inte. Det har att göra med att alla religioner respekteras i Sverige och får praktiseras i Sverige. Dvs att religionen gjorts tidsenlig och värdslig. Ordet sekularisering betyder ‘som hör seklet till’ dvs det dagliga.
      Har alltså inget som helst att göra med att Sverige inte skulle vara ett kristet samhälle!

      GillaGilla


  24. på 11 oktober 2010 den 12:57 Mikko

    ”Secularism is the concept that government or other entities should exist separately from religion and/or religious beliefs.”

    Så nej du sverige är inte kristet plus att dom flesta tror inte på ”gud” någonstans runt 85%

    GillaGilla


  25. på 11 oktober 2010 den 14:31 Larry

    1761 drevs den sista häxprocessen i Sverige. Så mycket var 800 år av kristen ”utveckling” värd.

    Utan insikt och kunskap hade det religiösa vansinnet fortfarande pågått. Det är sedan länge dags att lämna medeltiden!
    Som väl är har många insett det och att inte bekänna sig till någon tro är nu världens 3:e största ”religion”.

    GillaGilla


    • på 11 oktober 2010 den 14:52 norah4you

      Larry du missar att det finns extrema tolkare av alla religioner och kristendomen har inte sluppit dem.
      För det går det inte att tolka religion som vansinne. Tvärt om. Du måste respektera andra människors tro och uppfattning.

      GillaGilla


  26. på 11 oktober 2010 den 15:24 Jakob

    Jag skulle vilja att du utvecklade ett av dina bevis. Du refererar till Oklundaristningen i Östergötland, som jag är ganska så bekant med. Där handlar det mycket riktigt om en förlikning, som en trolig mördare ingått med den mördades ätt. Är det själva förlikningen som tyder på en kristen rättstradition? Fanns det verkligen inga möjligheter att ingå sådana överenskommelser under hednisk tid?

    Den vedertagna uppfattningen bland runologer och historiker är dessutom att det ”vi” (Oklunda), som omnämns i texten, syftar på en hednisk offerlund. Har du bevis för något annat?

    GillaGilla


    • på 11 oktober 2010 den 20:32 norah4you

      Jakob,
      har precis kommit hem efter att ha ätit middag med en gammal klasskamrat. Vi tog studenten 68 och har i alla år, även när jag var gift och han sambo, ätit minst en gång i månaden när vi varit i samma stad. God mat gott vin, kaffe och punch. Så jag ber att få återkomma med längre utläggning. Om din mailadress gäller skickar jag gärna lite extra uppgifter direkt.
      Kort är att Oklundaristningens förlikning i sig enligt den filiolog jag hade kontakt med på den tiden i sig talar för kristen påverkan vilket även mina dåvarande handledare, Jan Eriksson tidigare Länsmuseet då på Kulturavdelningen Länstyrelsen i Linköping samt min handledare från historia höll med om.

      GillaGilla


  27. på 12 oktober 2010 den 1:14 norah4you

    Beror på vad du menar med politiken Larry. Religion har i högsta grad med hela Västeuropeiska statsuppbyggnaden att göra och med de skillnader respektive likheter i lagar som kom i t.ex. Norge, Danmark, Sverige, England, Flandern och Tyskland. Religionen har i högsta grad med människosynen och de mänskliga rättigheternas framväxt att göra. Så med politiken som byggt upp Sverige och med hur nuvarande Sverige har religionen speciellt från ismernas 1800-tal allt med politiken och samhället som det ser ut att göra.

    GillaGilla


  28. på 13 oktober 2010 den 19:53 Wunder

    Norah,

    Jag har ingen uppfattning om huruvida Gud finns eller ej.

    Däremot så är jag bergsäker på att de religioner vi har är nonsens. Inte många rätt i vare sig heliga böcker eller annat gallimatias som religionerna påstår.

    Hur var det nu – skulle man offra höns till höger eller vänster om stenaltaret? Och hur många horn har monstret? Och vad var det man skulle göra med fiendernas kvinnor och djur efter man intagit staden? Och hur många armar har Shiva? Och hur var det med sköldpaddorna som jorden vilar på? mm, mm, mm, …

    Allt detta är sagor. Inte ett uns bäring på verkligheten.

    Tro du på din upplevelse och på Gud om du vill. Men ignorera scharlatanerna som kallar sig präster.

    GillaGilla


    • på 14 oktober 2010 den 5:37 norah4you

      Du Wunder,
      Du får ha din upplevelse och din tro. Jag får ha min. Präster är generellt inga scharlataner.

      GillaGilla



Kommentarer är stängda.

  • Sök inlägg

  • Senaste inläggen

    • Utdrag samt länk till Harkling: Gängkriminaliteten i Göteborg
    • Reblogg från Harkling: Censur på Bokmässan
    • A link to Australian Working Dog Resque
    • Telia, vakna upp det är 2016 nu!
    • Rebloggat från Harkling: Röd journalistik – mer åsikt än kunskap?
    • Utanförskap börjar i hemmet! (uppdaterad 19 Augusti 2016)
    • Utanförskap ingen ursäkt för att bränna bilar!
    • Största misstag? Aida Hadzialic (S)?????
    • Sverige var fantastiskt…. och vårt Försvar var gott.
    • Stopp och belägg. Kvinnor kan, vill och törs 2016 precis som på 70-talet
  • Senaste kommentarerna

    • norah4you om Utdrag samt länk till Harkling: Gängkriminaliteten i Göteborg
    • non-PKman om Utdrag samt länk till Harkling: Gängkriminaliteten i Göteborg
  • Mest lästa inlägg

    • Källkritisk analys - Sanning och konsekvens
  • Kategorier

  • Sidor

    • About
      • Aktuell debatt
        • Aktuell debatt 2014
        • Aktuell debatt t.o.m. 2013
        • Barn, föräldrar och samhället
          • Curlingföräldrar
          • V70-föräldrar
        • Eftervalsdebatt Val 2014
        • Finansstupet
        • Göteborgsröran
        • Klimathotet
          • Geologi
          • Några fakta o källor CO2-troende glömt
          • When the fox counts the chickens….
        • Mellanöster
        • Miljöfrågan
          • FAKTA SOM ALLA BÖR KÄNNA TILL
            • FACTS FOR EVERYONE TO BE AWARE OF, even those who believe in the CO-2 threat
          • Rent vatten
            • Verkligt problem – Rent Vatten
          • Stormen Sandy
        • Miljöfrågan – Rent vatten
          • Arktis historia
          • Fakta om jorden
          • True history of Greenpeace
        • Val 2014 Sverige
        • Yttrandefriheten
          • Fri- och Rättigheter BEGRÄNSNINGAR
          • When God gives love
    • Asylrätt enligt FN:s Mänskliga Rättigheter
    • Historia
      • Grönland
      • Teodrik/Theoderic den store
      • Vreta Klosters kungahistoria
    • Rebloggarticles from Genetiker inkl. personal comments
    • Studier, tips med mera (uppdaterad jan 2015)
      • Samhällskunskap
      • Studietekniska tips m.m.
        • Kurslitteratur och tilläggslitteratur
        • Matematikex. från 1 klass Realskolan
    • Theories of Science
      • Begreppsteori
      • Källkritik, källanalys sammanhang
      • Källkritisk analys – Sanning och konsekvens
      • Värdegrundteorier
  • Skriv in din epostadress för att prenumerera på den här bloggen och därmed få information om nya inlägg via epost.

    Gör som 256 andra, prenumerera du med.

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

WPThemes.


Integritet och cookies: Den här webbplatsen använder cookies. Genom att fortsätta använda den här webbplatsen godkänner du deras användning.
Om du vill veta mer, inklusive hur du kontrollerar cookies, se: Cookie-policy
  • Följ Följer
    • Norah4you's Weblog
    • Gör sällskap med 95 andra följare
    • Har du redan ett WordPress.com-konto? Logga in nu.
    • Norah4you's Weblog
    • Anpassa
    • Följ Följer
    • Registrera
    • Logga in
    • Kopiera kortlänk
    • Rapportera detta innehåll
    • Visa inlägg i läsare
    • Hantera prenumerationer
    • Minimera detta fält
%d bloggare gillar detta: