• Hem
  • About
  • Asylrätt enligt FN:s Mänskliga Rättigheter
  • Theories of Science
  • Studier, tips med mera (uppdaterad jan 2015)
  • Rebloggarticles from Genetiker inkl. personal comments
  • Historia

Norah4you's Weblog

Thoughts from the Swedish Westcoast

Feeds:
Inlägg
Kommentarer
« Hur står det till HSAN?
Dags kyssa CO-2 hotet good bye – MP »

Några nattliga funderingar om valet

20 september 2010 av norah4you

Som de som läst min blogg vet är jag moderat, socialt till vänster om folkpartiet och ekonomiskt så nära Anders Borg som tänkas kan; i miljöfrågor står jag för samma sak som den gången för länge sedan, augusti 1976 när vi satt vid mitt middagsbord, Agneta Pellmer, Kenneth Ottermark, Lennart Persson, Pehr Garthon och några till där vi efter att ha varit runt på skolor och Fässbergsgymnasiet med Pehr inför skolvalet gemensamt övertygade Pehr G om att han borde starta ett nytt parti om Folkpartiet (vi representerade FPU-Mölndal) under de närmaste tre åren satsade mer på miljöfrågor i allmänhet och humanekologi (som vi introducerat i Sverige inom politik och universitet) i synnerhet. Pehr Garthon gjorde som vi önskade några år senare. Ingen av oss följde med. Mitt eget skäl var att bland de som ville vara med Garthon här i väst fanns de som vi utifrån lokala debatter uppfattade som rena rasister 😉 Då liksom nu stod och står jag för kraftigt minskade utsläpp av svavel, perborater, fosfater, restprodukter från industri via luft- och vattenutsläpp, krav på rent vatten o.s.v. Detta om detta.

Det som hänt i dagens val, är först och främst, vilket media och i princip alla politiker utom Alliansen missat att förstå, att många människor har tröttnat på att riskera bli kallade för rasister när de hissar svenska flaggan, sjunger vår nationalsång, vill fortsätta med gamla traditioner i samband med skolavslutningar eller ens vågar knysta något om att det finns invandrare som missbrukat våra asyllagar och där anhöriginvandring av föräldrar gjort att de äldre som kommit fått bättre levnadsvillkor ekonomiskt än våra fattigpensionärer.
Observera att jag personligen inte har något emot de som behöver vår hjälp och fått asylansökan godkänd eller ingår i antingen FN-s kvotflyktingar eller arbetskraftsinvandrare.
Jag skulle själv inte vilja ta i Sverigedemokraterna med tång. Men jag har full förståelse för att många tröttnat på att våra politiska partier inte tagit debatten upp till ytan utan att de kännt sig utstötta om de vågat framföra en åsikt i någon av frågorna ovan.

Jag skulle som sagt inte vilja ta i Sverigedemokraterna med tång. Men som demokrat som anser att vår tryckfrihetsgrundlag och vår svenska yttrandefrihet med de inskränkningar som finns, och sådana finns om rikets säkerhet på ett eller annat sätt är i fara samt ett antal andra klart fastställda inskränkningar, är en del av vår svenska tradition och historia som vi bör värdesätta, så anser jag också att de i och med att de godkänts att delta som parti i våra val har samma rätt som alla vi andra att föra fram sina åsikter.
Jag anser också att det är bättre att de nödvändiga diskussionerna sker uppe vid ytan – i detta fallet i vår riksdag – än att de förs i slutna rum.

Se även: Valresultat 2010, MonikaGgb 20 september 2010

Detta sagt, så vill är min personliga åsikt den att Fredrik Reinfeldt gör helt rätt som sitter kvar försåvitt inte samtliga Rödgröna gör gemensam sak med SD att fälla sittande regering. Det är säkerligen så att S skulle göra bättre resultat om de hängde av Mona Sahlin och gamla gardet. Det är däremot inte säkert att SD skulle nå bättre resultat i ett omval men risken finns. För SD borde risken att de Rödgröna går in i ett omval med någon annan S-ledare utanför Sahlins kärntrupp innebära en stor risk att partier som klart uttrycker att de står för multikultur och friare tolkning i asylfrågor samt frågan om de papperslöss skulle innebära en Rödgrön seger. Dvs det som de Rödgröna i natt för fram mot Reinfeldt om stödtrupp kan snabbt bli en stödtrupp för de Rödgröna.

Vi får se hur Miljöpartiet utanför de två språkrören som skall avgå och kretsen runt dem ställer sig när de fått tid att analysera läget. Miljöpartiet lär knappast få igenom höjd bensinskatt för hela Sverige skall leva och kollektivtrafik ens till alla ytterområden utanför centralort saknas och är orealistiskt att räkna med ekonomiskt. De kan förmodligen dock få igenom krav på snabbare övergång till elbil och andra riktiga miljöbilar. De kan säkerligen få igenom krav på bättre rening i våra reningsverk och skärpt lagstiftning om utsläpp i luft- och vatten. O.s.v. De bör nog sova på saken innan de fattar slutligt beslut.

Wetterstrand: Jag blir förbannad, GP 20 september 2010
SD entre överskuggar på ledarsidor, GP 20 september 2010
Reinfeldt triumferade, GP ledarsidan 20 september 2010
Reinfeldt: Jag hoppas på miljöpartiet, Expressen 20 september 2010
Wetterstrand: Helt uteslutet att vi blir stödparti åt M, Expressen 20 september 2010
Sverigedemokraterna större än KD och V, Expressen 20 september 2010
Alliansen segrar, SD blir vågmästare, DN 20 september 2010
En epok är till ända, DN ledarsidan 20 september 2010
Statsvetare: MP får en nyckelroll, DN 20 september 2010
Kan bli en skakig resa för valets vinnare, SvD 20 september 2010
Mörk skugga över Alliansens seger, Östgöta Correspondenten 20 september 2010
Landet Sverige inte rasistiskt men trångsynt, Peter Kadhammars kolumn, Aftonbladet 20 september 2010

Tillägg 07.31 20 september. Tycker det är för tidigt att som Mats Knutsson i Rapport spekulera i nyval runt hörnet. Det är och har varit en situation för många svenska regeringar under efterkrigstiden. Inte bara för ‘borgerliga’ regeringar. Mycket av problematiken är självförvållat av samtliga svenska traditionella partier genom att det tog så lång tid innan det ens var tillåtet att diskutera multikultur, invandring, svenska traditioner och svensk kultur i äldre tider, behovet av att de som får stanna i Sverige respekterar oss – inte bara vi dem, rätten att få använda svensk flagga utan att bli beskylld för att vara rasist.
Risken för nyval lurar runt hörnet, SvT 20 september 2010

Håller mer med Fredrik Tenfält som i sin kolumn i GP skriver: ”Med Moderaterna som nästan jämnstort parti jämfört med Socialdemokraterna har också den politiska kartan rejält ritats om. På så sätt är den borgerliga segern något av en historisk triumf. Inte bara att regeringen fått förnyat förtroende, utan också genom att det som kunnat kallas det socialdemokratiska tankemonopolet är på väg att brytas. Det skapar förutsättningar för en friare, mer öppen, förutsättningslös debatt där det politiskt korrekta inte är givet på samma sätt som tidigare. Det är ett stort steg framåt…….
Sverigedemokraterna är nu inne i riksdagen och det är djupt tragiskt att ett parti med nazistiska rötter kunnat nå dit.
…….
Men de självsäkra förhoppningarna från gårdagskvällen om stark påverkan på politiken kan visa sig svårare än väntat att infrias. Det gäller framför allt den grundläggande ekonomiska politiken. Efter Ny demokratis framfart på 1990-talet har till exempel budgetreglerna gjorts om. Om regeringens budgetförslag skall fällas måste hela oppositionen enas om motförslag
.”
Förtroendet avgjorde, Fredrik Tenfälts kolumn på ledarsidan i GP 20 september 2010

Share this:

  • Reddit
  • Twitter
  • E-post
  • Facebook
  • LinkedIn

Gilla detta:

Gilla Laddar in …

Relaterade

Publicerat i Arbetsmarknadspolitik, Ekonomi, Energipolitik, Environmental Questions, Finanspolitik, Hälso- och sjukvård, Hälso- och Sjukvårdspolitik, Historia, Humaniora, Invandringspolitik, Journalistik, Juridik, Kommunalpolitik, Miljöpolitik, Näringsliv, Näringslivspolitik, Partipolitik, Samhällskunskap, Svea Rikes Lag, Uncategorized, Utbildning | Taggad Alliansen, Centerpartiet, de Rödgröna, Folkpartiet, Fredrik Reinfeldt, Kristdemokraterna, Maria Wetterstrand, Miljöpartiet, Moderaterna, Mona Sahlin, SD, Socialdemokraterna, Sverigedemokraterna, Val 2010, Vänstern, Vågmästare | 27 kommentarer

27 svar

  1. på 20 september 2010 den 2:38 Artur hedlund

    varför så skeptisk till MP:s förhandlingsmöjligheter gällande bensinskatt och dylikt?

    GillaGilla


    • på 20 september 2010 den 2:48 norah4you

      Artur,
      det är tre saker som gör att den biten aldrig går igenom:
      Alliansen är helt klar över att hela Sverige måste leva och att vi måste utgå från verkligheten inte kartan oavsett om den är planritning för framtiden eller karta här och nu. Det är helt omöjligt att hålla hela Sverige levande på det sätt som Miljöpartiet fört fram om bensinskatten höjs. Observera att stor del av svenska folket bor mer än 5 km från fungerande kollektivtrafik och att det inte löser några problem att höja reseavdraget. Bilen är och förblir en nödvändighet i detta avlånga land. Många svenskar bor flera mil i från närmaste järnväg. Inte heller där finns det någon som helst möjlig kompromiss.

      Du kan inte bygga ett tak på ett befingligt hus om du tar bort de bärande balkarna. Det är verkligheten här och nu idag som existerar inte ett idealsamhälle, möjligt eller omöjligt lämnas därhän, i en framtid.

      Det handlar om att nå resultat ett mål som norrmännen redan nått när de ställt krav på snabbare utfasning av bensin som drivmedel i bilar. Det handlar inte om att låta Sveriges inland, glesbygd och delar av kustlandskapet dö för att få in mera skattepengar.

      GillaGilla


  2. på 20 september 2010 den 7:53 Johan

    Tack för en bra analys. Frågan ingen verkar vilja ställa till de Rödgröna är om de kan tänka sig att gå samman med Sd för att fälla regeringen eller om de är beredda att tvinga Alliansen att ge Sd inflytande genom att adamant vara emot alla förslag regeringen lägger.

    Tyvärr kommer de samtidigt att banka in budskapet att Alliansen tar hjälp av Sd och det skall ses som valtaktik inför kommande val.

    Men med en minoritet på 0,1%-enhet kan mycket hända redan på onsdag.

    Det blir spännande att se hur Mp skall lotsa fram nya språkrör som håller fanatiskt på blockpolitiken i ett parti som är väldigt i mitten och där stora delar kan tänka sig ett samarbete med Alliansen för att hålla borta Sd. Kommer Wetterstrand att ta ett steg tillbaka när hon inte längre är språkrör eller satsar de fortlöpande på henne som fixstjärna?

    Och sen funderar jag också på Ohlys kampretorik. Jag kan ana att det politiska våldet kommer att öka under mandatperioden. Ironiskt nog bedriver han åsiktsrasism mot rasister, men han måste vara medveten om att AFA och andra grupper nu anser än mer att Sd är ”fair game”.

    GillaGilla


    • på 20 september 2010 den 8:09 norah4you

      Det värsta med AFA-s anhängare är en hård kärna som ställde till problem redan när de gick i 4:e klass och mobbade astmatisk skolkamrat, sparkade i ryggen, slog, förföljde och hotade. Tack och lov gjorde polisen då, trots skolans ledning och begränsningar när det gäller förhör med minderåriga riktiga polisutredningar på snillena.
      Samma snillen som jag sett på bilder gång efter gång känner jag igen från den tiden, från upploppet på Avenyn när rödtotten som en gång mellan mellanstadiet och då stått på taket till en tidigare lasarettsbyggnad i Linköping och tillsammans med andra ur samma gäng skjutit med stenar med slangbåge. Några ur den gruppen lärde sig inte ens läxan när de av Göteborgspolis togs för bråkstakar från Kungsbacka(!) och då slängdes på Kungsbackatåget med låst dörr härom året i samband med att de var på väg till Swebus bråkade på en perrong efter en LHC-match. Det finns fler i de leden som bara är ute för att bråka oavsett vad och så har varit de senaste 15 åren. Finns en del på Göteborgs Universitet numera. Där håller de relativt låg profil enligt vad jag hör.

      GillaGilla


  3. på 20 september 2010 den 8:07 Botwid

    Varbölder kan spricka. Svensk invandrarpolitik har varit och är en varböld. Den som påstår motsatsen bespottas av PK-Maffian och kallas rasist.

    Det är huvudproblemet, att vägra diskutera ett visst område i politiken. Enligt PK-Mafians värderingar är väl Finland proppat med rasister och nazister, Danmark likaså?

    Att säga att man inte vill ta i SD med tång ger bara SD mera stöd. Partiet är ett riksdasparti. Kastat man skit på det, kasta man skit på svenskar som gått till val.
    Om inte diskussionen kommer igång om den misslyckade invandringspolitiken kommer SD att MINST fördubblas till nästa val. Det skiter jag i för då är jag inte längre svensk medborgare.

    GillaGilla


    • på 20 september 2010 den 8:14 norah4you

      Du har rätt i mycket Botwid, men inte i att ‘inte ta i någon med tång’ samtidigt som man är beredd att slåss för samma ‘någons’ rättigheter till tryckfrihet och yttrandefrihet skulle driva folk till SD. Men varbölden måste upp till ytan. Det är bättre enligt mitt förmenande att diskussionerna oavsett hur de kommer att förlöpa hålles i öppet forum som Riksdagen där media inte kan påverka vad som sägs eller försöka styra vad som är sant och vad som är myt i varböldens kärnfrågor, än att det som tidigare varit förbehållet slutna rum och allmänna samtal på gator och torg.

      Hur är vädret där nere? Ha en bra dag. Själv skall jag snart ner och köpa färska tekakor på Willys. Det finns ett bageri här i väst som gör tekakor som smakar som de man förr köpte i hembagerier. De är billiga också. Vilket inte gör saken sämre då man får fler.

      GillaGilla


  4. på 20 september 2010 den 8:44 Botwid

    Kanske är det så att eftersom SD kommit in i Riksdagen har de där möjlighet att tala till punkt utan att få ägg och flaskor i huvudet.

    Vi överlåter Sveriges framtid till svenarna och njuter i vårt Paradis. Jag filmade med digitalkameran under valdagen:

    GillaGilla


  5. på 20 september 2010 den 8:46 Botwid

    Här är själva byfesten:

    GillaGilla


    • på 20 september 2010 den 8:54 norah4you

      Inte precis Göteborgs gårdagsvarierande väder. Sol, regn, blåst men inte samtidigt något av det.

      GillaGilla


  6. på 20 september 2010 den 9:13 C Strömberg

    Om man räknar ihop röstsifforna som anges av Valmyndigheten på http://www.val.se verkar det som att alliansen fått dåligt betalt för sina röster.

    (m) + (fp) + (c) + (kd) tillsammans fått 2.841.756 röster och för detta får man 172 mandat.

    Övriga partier som kommer in i riksdagen har tillsammans fått 2.848.864 röster och för detta får man 177 mandat. Endast 7.108 röster mer än Alliansen men hela 5 mandat mer.

    Det leder till följande frågor och funderingar:

    (1) Sena poströster (och utlandsröster ?) behöver inte ge särskilt stora ändringar i röster för ge betydelsefulla ändringar i mandat.

    (2) Hur kan en så liten skillnad i röster ge så stor skillnad i mandat?

    Speciellt märkligt är att (s) får 6 mandat mer än (m) trots att skillnaden i röster endast är 51.964. Antal röster per mandat för (m) är 16.159. För de sista 6 mandaten har (s) endast behövt 8.661 röster per mandat. Ska inte utjämningsmandaten se till att alla partier får like mycket betalt per röst?

    GillaGilla


    • på 20 september 2010 den 9:17 norah4you

      Du har rätt. Det säger också att om samma siffror hänt och Alliansen ställt upp med gemensam valsedel, så hade skillnaden bara varit 1 ev. mandat ner. Ev. majoritet skulle också kunnat inträffa när sista dagens poströstning och kontrollräkning är avklarade.

      GillaGilla


  7. på 20 september 2010 den 9:48 olle w

    Tång hit och dit, smutskastningskampanjen fortsätter. Det är bara att inse att vi har ett nytt parti i riksdagen och en kraftig majoritet mot Socialistblocket.

    Utnytja det till något positivt annars kommer SD att kunna nå 20 %.

    GillaGilla


    • på 20 september 2010 den 10:04 norah4you

      Olle W,
      jag är beredd att slåss för Er yttrande och tryckfrihet så länge som svenska grundlagar medger det. Dvs. inte till priset av att SD går över till att uttrycka något som kan uppfattas som hot mot Rikets säkerhet.

      Det med yttrandefrihet och tryckfrihet gäller för alla så länge inte Rikets säkerhet hotas. Eventuella brott enligt brottsbalken av ena eller andra sidan skall behandlas där de hör hemma i domstol. I övrigt har jag sagt det jag vill ha sagt undantaget att samma regel gäller för S som för SD att partierna måste acceptera att det finns andra åsikter än deras och de måste också acceptera svensk Regeringsform, en av våra grundlagar.

      GillaGilla


  8. på 20 september 2010 den 10:11 Kim Bach

    Jeg vi bare gratulere Sverige med dagen, og ønske velkommen til demokratiet.

    GillaGilla


    • på 20 september 2010 den 10:20 norah4you

      Det som är något för statsvetare att forska i Kim är hur det kommer sig att Sverige som har världens äldsta tryckfrihetsgrundlag (förut kallad tryckfrihetsförordningen) kunnat missa delar av sin demokrati så länge.

      Hoppas vädret är bra i din hemstad. Gråmulet här i Göteborg som gör skäl för namnet ‘Lilla London’

      GillaGilla


  9. på 20 september 2010 den 10:29 Robert Sundin

    ”Varbölder kan spricka. Svensk invandrarpolitik har varit och är en varböld. Den som påstår motsatsen bespottas av PK-Maffian och kallas rasist. ”

    Så skriver du, Botwid. Och även du Norah beskriver svensk immigrationspolitik som en ”varböld” samt hävdar att ”många människor har tröttnat på att riskera bli kallade för rasister när de hissar svenska flaggan, sjunger vår nationalsång, vill fortsätta med gamla traditioner i samband med skolavslutningar eller ens vågar knysta något om att det finns invandrare som missbrukat våra asyllagar”.
    Det förstår jag att de blir, eller snarare SKULLE bli. Om så vore fallet. Något utbrett fenomen kan det knappast vara att svenskar som flaggar och sjunger utpekas som rasister. Varken i media eller på gatan. Dessutom, den person som tar åt sig av en sån idiotisk kommentar som att det skulle vara rasistiskt att hissa den svenska flaggan samt sjunga dess lov, den personen kommer säkerligen finna anledningar till att inta en offerroll oavsett politiskt läge i Sverige.
    Men din poäng är att dessa oskyldiga svenskar valt att rösta på ett rasistiskt parti utan att vara rasister? Måhända. Snarare tror jag att SD tagit röster från samtliga partier, därför att de bygger sin ideologi på ett enkelt, uråldrigt antagande. Att ”annorlunda” betyder ”fel”, att det avvikande är farligt, att det du inte känner bör du frukta. Och vilken människa är helt fri från dessa fördomar? Sverige ”kryllar” inte av rasister, dock har tillräckligt många valt att rösta på ett parti med rasistiskt grundtänkande för att de ska få representation i riksdagen.
    Du skriver också, utan att ge exempel, att Alliansen insett att många tröttnat på att riskera att bli utpekade som rasister pga ovan nämnda beteende. På vilket sätt menar du att Alliansen tagit detta på allvar, där de rödgröna inte gjort det? Jag menar att misslyckandet att bemöta SD är totalt. Det de övriga sju partierna har gemensamt är att de i mångt och mycket delar en i stort sett gemensam människosyn. Dvs att de demokratiska, humanistiska värdena om alla människors lika värde oavsett ursprung, kön, sexualitet och religion gäller just alla. SD delar inte dessa värden, och hymlar heller inte om det. Trots det (eller gudbevars, pga det) har många svenskar röstat på detta rasistiska parti. Samtliga partier har misslyckats att inför svenska folket påpeka detta obehagliga faktum.

    GillaGilla


    • på 20 september 2010 den 11:44 norah4you

      Välkommen till verkligheten Robert Sundin.
      Så ÄR fallet. I det dagliga på svenska skolor, på många svenska arbetsplatser, i många av våra bostadsområden och speciellt när någon som är äldre än 40 vill hylla flaggan vid t.ex fotbollsmatcher eller hänger ut en svensk flagga på balkongen, eller när skolavslutningar diskuteras och sekelgammal tradition med avslutning och utdelning av betyg i kyrka föreslås fortsatt äga rum.

      Så HAR varit fallet i flera av våra politiska partier sedan 1980-talet. Detta är ett utbrett fenomen. Tyvärr. Som jag hör från andra delar av landet att folk som är allt från socialdemokrater, miljöpartister till folkpartister och moderater råkar ut för dagligdags.

      Om du har varit förskonad eller bara haft skygglappar på, det vet jag inte. Men när till och med invandrarbekanta som kom hit under 1960-1980-talet råkar ut för att bli kallade rasister när de inte håller med om multikultur, vilket jag förstår för flera av dem flydde som kristen minoritet från sina hemländer då. Välkommen till verklighetens Sverige som det stora flertalet som inte är politiskt eller fackligt aktiva tycks vara medvetna om för detta har det talats om bland vanligt folk som väntar på bussar och spårvagnar som åker tåg tvärs över åldrar och partitillhörigheter alldeles för länge. Därför är det en varböld. Det är dags att ta upp frågorna på bordet och skilja fakta från myter.

      GillaGilla


  10. på 20 september 2010 den 12:45 Botwid

    Robert Sundin, det var (lyckligtvis) elva år som jag lämnade Sverige. Därför jag kan bara referera till hör-sägen och läs-sägen från dem som fortfarande bor i Sverige.

    Jag läser ibland svensk press och lyssnar på politiskt korrekt tillrättalagda program såsom ”Studio Ett”. Ofta tänker jag: Hur kan man hålla på att ösa ut så mycket propaganda utan att någon reagerar? O.K. det finns svenskar som överreagera på smörjan genom att knyta näven hårt i fickan (så att ingen ser det)

    Vi ser mycket på Tysk tv och vi tänker ofta: Hur kan man ta upp sådana teman?
    I Sverige bestämmer övermakten vad som är lämpligt att visas. Sverige uppvisar ett sjukt samhälle som måste låsas upp.

    Det tänker inte jag medverka till. För mig är Sverige historia. Jag är numera den perfekta invandraren, den som anpassar sig till det nya hemlandet.

    GillaGilla


  11. på 20 september 2010 den 15:23 Robert Sundin

    Tack för era svar Norah och Botwid.

    Jaså, det är här verkligheten finns, på din blogg…? Som jag har letat. Nej då, Norah, några ”skygglappar” har jag inte på, däremot ser jag ju världen med mina ögon, inte dina. Problemet är att när du beskriver immigrationspolitiken som en ”varböld”, tyder det på att du själv har ett allt annat än nyanserat sätt att betrakta den lilla del av ”verkligheten” som är immigrationspolitiken.

    ”Men när till och med invandrarbekanta som kom hit under 1960-1980-talet råkar ut för att bli kallade rasister när de inte håller med om multikultur”… Ja, varför skulle inte invandrare kunna vara rasister eller emot ”multikultur”. Och vad är ”multikultur” för dig? Har det funnits någon tid i historien då Sverige präglats av något annat än ”multikultur”? ”Till och med invandrarbekanta”, dylika uttryck tyder på att du gör en distinkt skillnad mellan ”invandrare” och ”icke-invandrare” och tillskriver dessa grupper olika egenskaper och preferenser utifrån ursprung.

    Du svävar som många andra på målet när dessa ämnen kommer upp och garderar dig gärna med formuleringar som ”observera att jag personligen inte har något emot de som behöver vår hjälp och fått asylansökan godkänd eller ingår i antingen FN-s kvotflyktingar eller arbetskraftsinvandrare” för att sedan ändå beskriva ”multikultur” som ett problem.

    Jag noterar också att du trots att du påstår dig inte vilja ta i SD med den berömda tången, ändå verkar dela deras syn på ”multikultur”, nämligen som något nytt, farligt och icke välkommet. Och, framförallt, osvenskt. I likhet med SD vill du verka som om du tycker att ”integrationspolitiken” har misslyckats, när sanningen är att de inte vill ha någon integrationspolitik alls, dvs att ”multikultur” är dömt att misslyckas och endast leder till oöverstigliga krockar. Samt att de som går förlorande ur denna krock är ”svenskar” och ”svenskheten”, vad nu den är.

    Att svenskar dagligen skulle råka ut för den diskriminering du talar om ställer jag mig fortfarande skeptisk till. Och för att spetsa till det, och tolka dig bokstavligt, det är i mina ögon något märkligt att någon skulle hissa flaggan och sjunga nationalsången på sin arbetsplats, dagligen. Ett sådant beteende skulle jag också ifrågasätta grunderna till, men rasistiskt är det ju självklart inte.

    Håller med dig om att det är dags att skilja fakta från myter. Låt oss då börja med att avfärda myten om att invandringen till Sverige skulle kosta mer än vad den ger tillbaka. Sveriges ekonomi skulle gå på knäna utan invandringen. Läs gärna Johan Schücks utmärkta artikel i DN från i fredags: http://pdf.dn.se/dn-ssf/pdf/files/20100917/20100917_Ekonomi.pdf

    Till sist, vilket väl måste ses som en grundläggande frågeställning i sammanhanget; om man i riksdagen skulle driva igenom SDs krav på minskad invandring, på vilket sätt hjälper detta dina svenska vänner att flagga och sjunga ifred? Och, ännu viktigare, om priset Sverige får betala för att uppnå denna i dina ögon hotade frihet, är att vi som samhälle gör skillnad på människor utifrån var de är födda och vilken religion de tillhör, som SD vill, så är det alltså värt det enligt dig?

    GillaGilla


    • på 20 september 2010 den 17:14 norah4you

      Robert,
      du är ute och cyklar. Dina problem. Jag har å ena sidan många bekanta, muslimer både shia och sunni, syrisk-ortodoxa kristna (inte bara från Syrien och Libanon), katoliker från Irak och Iran, kristna från Eritrea och så vidare. Å andra sidan är historia, speciellt 400-1400 mitt specialområde så jag vet mer än de flesta om hur våra nordbor varit och härjat redan från 266 i flera av länderna runt Svarta Havet, Kaspiska Havet, Asia Minor samt även hur enskilda nordbor i romersk arme betedde sig i t.ex. Egypten. Jag vet också att trots att vi har haft många invandringar till Sverige (inte bara valloner, tyskar, holländare, finnar, ester, letter och litauer) så har vi en kultur som förvisso kan ta sig olika uttryck i skilda delar av vårt avlånga land, men som varit likadan oaktat alla dessa invandringar under århundraden över de senaste 1500 åren. Att försöka få det till att jag tycker främmande kulturer som möter svensk kultur skulle vara något farligt, det är att tolka mina ord som en viss potentat läser bibeln.

      Det är alltid gästen som får och skall anpassa sig till värden. Man kan förvisso kräva respekt för t.ex. mat man inte kan äta av religiösa eller allergiska skäl, men man har inte om man har någon uppfostran värd namnet rätten att kritisera värdens traditioner, seder, lagar, klädsel o.s.v. samt kräva att ens egna lagar, seder och klädsel skall respekteras. Flyr man från ett land som man inte kan leva i, och jag talar nu inte om de som kommer av andra skäl för det finns många skäl som vi måste få ifrågasätta när Invandrarverket ifrågasatt skälen, så kan man inte räkna med att få ta med sig sitt gamla land hit och pracka det på andra. Religionsfrihet innebär inget annat än rätten att få utöva sin religion. Inte allt möjligt annat som kommit i dagern under senare år med åberopande av multikultur. Sveriges historia må vara okänd före vikingatiden även för svenskarna, men det är den som lagt grunden för våra lagar, vårt samhälle och som redan från den tid då herulerna ‘återinvandrade’ till Norden påverkats av kristendomen. Man må tycka vad man vill om kristendomen. Man må vara ateist eller tillhöra någon annan religion, men man måste respektera värdlandets lagar, seder, historia och människor.

      Du må ställa dig skeptisk till att detta är ett dagligt fenomen. Tyvärr är det ändå det.

      Det är lika tokigt mycket av det som åberopas i multikulturens namn som när Stockholmare i äldre tider kom till västkusten för att ‘bada’ och klagade på att husen de fick hyra, vanliga familjerna fick flytta ut i uthus eller bo på övervåning, inte hade vatten inne och att lamporna inte satt där de ville ha dem; som när någon kommer ny till en arbetsplats och kräver att få göra allt på sitt sätt och att andra som arbetat på arbetsplatsen i åratal skall anpassa sig efter nykomlingen, som när någon ung flyttar in i ett hyreshus och vägrar respektera de regler som gäller för störande av grannar och högt spelande musik, som när turister ger sig ut i ‘markerna’ och varken respekterar privata tomter ute i naturen, bryter odlade blommor i rabatter eller försöker gå rakt över tomt där det hänger ett klädstreck mellan huset och friggeboden (jo sådant händer) eller har hål i byxan så att plast, staniolpapper och annat ‘trillar’ ner, går och bryter kvistar på träd och tror att allt detta är tillåtet på grund av allemansrätten. Observera vad jag säger. Det är värden och de lagar som gäller där värden bor som skall vara de som skall respekteras. Det handlar inte om var man är född eller av vem utan om vanlig hyfs och uppfostran som gör att den som kommer ny måste anpassa sig för att kunna integreras.

      Pratade igårkväll, i natt, med en av alla invandrare jag känner. Han kör kollektivtrafik. Vi pratade om det ena och andra trots att vi varken har samma religion eller samma politiska syn. Jag råkade säga att hans son pratar väldigt bra svenska. (Använder sig av ord som många av oss ‘äldre’ känner till men som många unga idag aldrig lärt sig). Pappan sa att ‘han är ju född i Sverige’. Jag sa att det måste vara det att föräldrarna stimulerat hans språkutveckling. Varpå pappan sa. ja hemma talar vi alltid svenska vi beslöt när vi kom hit att enda sättet att lära sig språket ordentligt var att göra det. Personligen tycker jag att det ligger mycket i det.

      Det du Robert gör, är precis det du påstår inte händer dagligen. Du ifrågasätter andra människors syn, upplevelser och åsikter på ett sätt som gör att många som inte har vana att tala för sig, vilket jag har och Botwid också har, kan känna att du tycker att dessa synsätt, upplevelser och åsikter inte är lika mycket värda som din. Många tar mycket illa vid sig även om de inte uttrycker det. Tänk lite grann på det också.

      PS. Jag kände Johan Schück redan på 70-talet. Han hade och har ordets gåva när det gäller att framföra sina slutsatser. Jag har samma åsiktskiljaktigheter i dessa frågorna nu som jag hade då. Han sina. Vi tolkar fakta på olika sätt. Har aldrig haft problem med det och det lät inte på Johan när jag ringde honom härom året med anledning av en artikel som om han haft eller har problem med att jag inte helt delar hans.

      GillaGilla


  12. på 20 september 2010 den 16:11 Artur hedlund

    Det är möjligt att politiker inte vågar göra de förändringar som krävs, men uppriktigt:
    -transporter må vara dyrare i glesbygd, men boende är väsentligt billigare.
    -om bensinpriset varit så högt att det skulle döda glesbygden, hade vi sett en helt annan bilpark där.
    -om glesbygden avfolkas beror det på att färre och färre vill bo så långt ifrån händelsernas centrum. annat är bara svepskäl, men det är ju jobbigt att meddela dem som gillar att bo där.

    men tack för din åsikt i alla fall.

    GillaGilla


    • på 20 september 2010 den 17:21 norah4you

      Det är INTE väsentligt billigare att bo på landet. Tyvärr är livsmedel, kläder och mycket annat dyrare än i storstaden bland annat p.g.a. transportvägarna. Du har helt fel när det gäller att bensinpriset inte dödat glesbygd. När jag var barn och var uppe i norra Bohuslän, min far kommer därifrån, fanns det tre affärer, två livsmedelsaffärer, en mjölkaffär, en post, en telegraf, dagliga förbindelser till Grebbestad, Tanumshede och Strömstad med buss och några kilometer bort även med tåg som stannade. Kostnaderna att driva affärer blev för höga, posten lades ner, telegrafen försvann så också de dagliga förbindelserna undantaget skolskjuts och en käringtur. Unga hade inte råd att bo kvar och pendla till Strömstad, Norge, Uddevalla eller Göteborg där jobben fanns. Fram tills den stora höjningen av bensinpriset efter den sk. oljekrisen på 70-talet hade de det. Många pendlade upp till 3 timmar åt vart håll för att kunna bo kvar där de trivdes. Allt blev för dyrt.

      Så din åsikt saknar relevans i verkligheten. Men tack för din åsikt ändå.

      GillaGilla


  13. på 20 september 2010 den 17:55 Botwid

    Den journalistiska inkompetens har inga gränser, ordbajset flödar vidare i Aftonbladet. I en klantig artikel av Linda Hjertén får en flicka komma till tals:

    – Folk är skitskraja. De vill ju utvisa oss invandrare så vad annat kan man vara, säger Zaia Shamoun.

    Va fan! Det är väl ingen som vill utvisa invandrare, om det är SD Zaia tänker på så handlade det om att minska invandringen. En journalist borde väl göra en kommentar om att inget riksdagsparti vill utvisa invandrare – såvida de inte är illegala invandrare.

    De allmänna ordbajset från Aftonbladet började tidigt. SD skulle vara orsaken till att sen svenska kronan höll på att falla och börsen skulle gå ner under dagen.

    Eftersom det var ordbajs, togs artiklarna bort under dagen.

    ”Dagens Industri” hade senare under dagen två rubriker:

    Krona på drömnivå

    Rally till årshögsta

    Idag hette det att ”Sverige släppte in hatet”

    GillaGilla


  14. på 20 september 2010 den 18:48 Artur hedlund

    om bensinpriset skall göra det möjligt för hela befolkningar att pendla 3 timmar om dagen så spelar det förstås roll, men det är ju helt bisarrt att driva en politik som möjliggör något sådant. jobben och boendet måste ju finnas i någon sorts närhet. Butikers dåliga lönssamhet beror förstås på själva definitionen av glesbygd: gles bygd. Det måste givetvis bli någon sorts befolkningskoncentrationer även i glesbygd som kundunderlag. Att hela samhällsutvecklingen skall hållas tillbaka av någon sorts princip om möjligheten att bosätta sig i vilken ödemark som helst till låg kostnad, är inte vidare moderat. skall människor inte alls behöva anpassa sig till verkligheten?

    GillaGilla


    • på 20 september 2010 den 19:04 norah4you

      Problemet Artur är att jobben inte finns längre i stora delar av vårt avlånga land inom 1 timmas resavstånd. Detta blev en effekt av storskaliga industriprojekt och sammanslagningar av företag då det kostade för mycket att transportera delar för att sättas ihop, livsmedel skulle produceras i stora industrier, småjordbruk, stenhuggeri och fiske som tidigare gjorde det lönsamt (och på den tiden billigare att bo eftersom taxeringsvärden och skatter, fastighetsskatt och förmögenhetsskatt i förlängningen inte skjutit i höjden för att storstadsbor som hade pengar ännu inte bjudit miljoner för att köpa attraktiva lägen längs våra kuster och vid vinterskidorter) bit för bit slogs infrastrukturen ut och gröna vågen kom cirka 10 år för sent för att stoppa den utvecklingen samtidigt som kostnaderna för att bo i dessa glesbygdsområden ökade.

      Jag är den förste att säga att arbetslösa måste vara beredda att ta jobb där sådana finns. Men jag är inte beredd att acceptera att många som har önskat på kvar där de känt sig hemma inte skall få göra detta och pendla upp till 3 timmar utan i stället tvingas flytta och inte bara flytta utan många gånger pga bostadsbrist i tillväxtområden, Stockholm och Göteborg är två exempel, också tvingas bo i andra hand under ett antal år. Hela Sverige skall leva och då är höjd bensinskatt en helt fel väg att gå. Ställ gärna krav på omställning av bilparken precis som Norge gjort. Men inse att man lägger inte ett tak för framtidens behov på ett hus där man börjar med att rasera bärande balkar.

      GillaGilla


  15. på 20 september 2010 den 20:02 Artur hedlund

    ser man det som acceptabelt att bränna soppa på det sätt vi gör, förstår jag att man intar en sådan ståndpunkt.
    Personligen tycker jag det är förkastligt att vissa människors bekvämligheter och totala valfrihet skall inskränka andras livsmöjligheter framförallt globalt.
    Det är ju heller inte så att du kräver att alla nya bilar skall ha nollutsläpp inom tre år. tekniskt är det inte mycket som hindrar att vi löser transporterna. problemet är att vi envisas med att alla skall kunna ha lika stora bilar, som skall fungera i precis alla avseenden som dagens bilar.
    Om soppapriset är problemet, varför kör inte alla lätta motorcyklar, på landsbygden? de drar en bråkdel av vad en bil gör. Trimma en elcykel lite så går den i 50: tillräckligt för att åka till affären på de flesta orter.
    det är incitamenten som saknas.

    GillaGilla


    • på 20 september 2010 den 20:16 norah4you

      Artur,
      det kommer att brännas mer soppa med höjd bensinskatt än med krav på att alla bilar som säljs nya i Sverige skall vara elbil eller gå på alternativa bränslen. Det och höjda krav när det gäller bilars utsläpp löser problemet utan att man river bärande bjälkar.

      GillaGilla



Kommentarer är stängda.

  • Sök inlägg

  • Senaste inläggen

    • Utdrag samt länk till Harkling: Gängkriminaliteten i Göteborg
    • Reblogg från Harkling: Censur på Bokmässan
    • A link to Australian Working Dog Resque
    • Telia, vakna upp det är 2016 nu!
    • Rebloggat från Harkling: Röd journalistik – mer åsikt än kunskap?
    • Utanförskap börjar i hemmet! (uppdaterad 19 Augusti 2016)
    • Utanförskap ingen ursäkt för att bränna bilar!
    • Största misstag? Aida Hadzialic (S)?????
    • Sverige var fantastiskt…. och vårt Försvar var gott.
    • Stopp och belägg. Kvinnor kan, vill och törs 2016 precis som på 70-talet
  • Senaste kommentarerna

    • norah4you om Utdrag samt länk till Harkling: Gängkriminaliteten i Göteborg
    • non-PKman om Utdrag samt länk till Harkling: Gängkriminaliteten i Göteborg
  • Mest lästa inlägg

    • Källkritisk analys - Sanning och konsekvens
    • Verklighetens havsvattennivåer
    • The real reason for flooding in Somerset Levels? Not global warming - river management
  • Kategorier

  • Sidor

    • About
      • Aktuell debatt
        • Aktuell debatt 2014
        • Aktuell debatt t.o.m. 2013
        • Barn, föräldrar och samhället
          • Curlingföräldrar
          • V70-föräldrar
        • Eftervalsdebatt Val 2014
        • Finansstupet
        • Göteborgsröran
        • Klimathotet
          • Geologi
          • Några fakta o källor CO2-troende glömt
          • When the fox counts the chickens….
        • Mellanöster
        • Miljöfrågan
          • FAKTA SOM ALLA BÖR KÄNNA TILL
            • FACTS FOR EVERYONE TO BE AWARE OF, even those who believe in the CO-2 threat
          • Rent vatten
            • Verkligt problem – Rent Vatten
          • Stormen Sandy
        • Miljöfrågan – Rent vatten
          • Arktis historia
          • Fakta om jorden
          • True history of Greenpeace
        • Val 2014 Sverige
        • Yttrandefriheten
          • Fri- och Rättigheter BEGRÄNSNINGAR
          • When God gives love
    • Asylrätt enligt FN:s Mänskliga Rättigheter
    • Historia
      • Grönland
      • Teodrik/Theoderic den store
      • Vreta Klosters kungahistoria
    • Rebloggarticles from Genetiker inkl. personal comments
    • Studier, tips med mera (uppdaterad jan 2015)
      • Samhällskunskap
      • Studietekniska tips m.m.
        • Kurslitteratur och tilläggslitteratur
        • Matematikex. från 1 klass Realskolan
    • Theories of Science
      • Begreppsteori
      • Källkritik, källanalys sammanhang
      • Källkritisk analys – Sanning och konsekvens
      • Värdegrundteorier
  • Skriv in din epostadress för att prenumerera på den här bloggen och därmed få information om nya inlägg via epost.

    Gör som 256 andra, prenumerera du med.

Blogg på WordPress.com.

WPThemes.


Integritet och cookies: Den här webbplatsen använder cookies. Genom att fortsätta använda den här webbplatsen godkänner du deras användning.
Om du vill veta mer, inklusive hur du kontrollerar cookies, se: Cookie-policy
  • Följ Följer
    • Norah4you's Weblog
    • Gör sällskap med 95 andra följare
    • Har du redan ett WordPress.com-konto? Logga in nu.
    • Norah4you's Weblog
    • Anpassa
    • Följ Följer
    • Registrera
    • Logga in
    • Kopiera kortlänk
    • Rapportera detta innehåll
    • Visa inlägg i läsare
    • Hantera prenumerationer
    • Minimera detta fält
%d bloggare gillar detta: