Bör Ni nog läsa noggrannare liksom Hyreslagstiftningen! För det första förbjuder svensk grundlag svenska myndigheter att diskriminera någon pga ålder(!) för det andra får den som kommer in på äldreboende oavsett vilket betala hyra för sin ‘lägenhet’. OBSERVERA NI KAN INTE UTAN ATT BRYTA MOT SVENSK GRUNDLAG NEKA ATT LÅTA EN MAKE/MAKA BO TILLSAMMANS I ETT ÄLDREBOENDE!!!!!!!!!!
Det är inte tillåtet att utan vidare, dvs utan att det varit uppe i hyresnämnd och inte ens alltid då, neka någon som hyr en lägenhet att ha sin make/maka/sambo sovande i lägenheten. Detta innebär inte att den som sover i extra säng har rätt att äta något annat än det personen själv lagar i den lilla kokvrån tillsammans med sin kära, men det innebär att NI MALMÖ KOMMUN BEGÅR GRUNDLAGSBROTT!
Verkligen dags för en Författningsdomstol här i landet liksom bättre kontroll att de lärare som sätter betyg i samhällskunskap är ämnes- och stadiebehöriga som förstår vad som krävs enligt betygskriterier för Godkänt i årskurs 9!!!!
”Allt vi vill är att få vara tillsammans, Aftonbladet 28 augusti 2010
Tyvärr Norah så kan inte hyreslagstiftningen inte tillämpas på denna typ av boende vilket är ett problem. Detta då det i legal mening inte är ett hyresavtal som ingås mellan vårdtagaren och vårdgivaren.
De äldre med önskemål som det i artikeln kan i princip endast vädja till vårdgivaren vilket ett otal tidigare domar i olika instanser slagit fast.
Det har genom åren med jämna mellanrum dykt upp artiklar av den här typen men eftersom äldre i debatten inte har varit en prioriterad grupp så har få politiker haft viljan att ta tag i frågan.
I år dock finns ju ändå möjligheten då flera partier klart uttalat det som hänvisas till i artikeln, dvs en ändring av socialtjänstlagen.
MAV NB
GillaGilla
Tyvärr har du fel NB,
det är där grundlagen kommer in – det går inte att tillämpa hyreslagstiftningens sk. undantagsparagraf eftersom den stider mot våra grundlagar och alla myndighetsbeslut och lagstiftningar som strider mot vår grundlag är ogiltiga. Så det resonemanget håller inte.
Inom parantes lyckades en mig närstående bevisa detta och vi fick därför in mamma tillsammans med pappa först på korttidsboende och sedan på vårdhem några månader innan hans död för några år sedan. Jag vet också från resonemang med grundlagsspecialister att jag har rätt. Så beklagar men tyvärr har du fel NB.
GillaGilla
Det finns ingenting i regeringsformen, den grundlag som man kan hänvisa till i det här fallet, som reglerar människors rätt att bo tillsammans under alla som helst former.
NB har rätt i det här fallet att det inte är ett vanligt hyresavtal mellan en individ och ett bostadsföretag. Det är istället ett avtal där det fastslås att vårdgivaren ska ge vård till x som x sedan ska betala för.
Något annat är helt orimligt, man skulle annars kunna åberopa sveriges grundlagar i liknande situationer. Till exempel att personer som vårdas på kriminalvårdsanstaler ska få ha sina respektive boende hos sig.
Det här paret har dessutom överklagat beslutet och fått ett avslag. Sedan tycker jag att det är lite löjligt av dig att hävda att man bör kunna socialtjänstlagen och andra lagar enligt betygskriterierna i årskurs 9. Oftast är det biståndsbedömarna inom socialtjänsten som får skit för sådana här ärenden när det egentligen är politikerna som både stiftar lagarna och tillför de ekonomiska medlen.
Det är väl självklart att har man 10 platser och man har 10 äldre sjuka personer, måste man prioritera.
GillaGilla
Ledsen Anders och NB,
men det är just det det finns även om det t.o.m. finns jurister, inte grundlagsspecialister bland dem, som inte kan läsa innantill i lagtext och förarbeten.
Du får INTE som offentlig myndighet eller i myndighetsställe diskriminera någon pga ålder eller annan omständighet som gäller den enskilde som person.
samt
Det allmänna skall verka för att demokratins idéer blir vägledande inom samhällets alla områden samt värna den enskildes privatliv och familjeliv.
När diskrimineringsparagrafen tillkom, så kom tyvärr inte alla andra lagar att anpassas så att de inte innehöll lydelser som står i strid med den.
Att paret har överklagat men fått avslag innebär innebär inte att inte en författningsdomstol skulle ge dem rätt. En författningsdomstol är inte alls samma som en förvaltningsdomstol vilket många tycks tro.
Sedan är det inte så att du har 10 platser och måste prioritera när det är frågan om att en person som har rätt att ställa in en säng i sitt rum för att låta sin livspartner sova där, något helt annat än att den personen skall ta en plats. Det är där Ni tänker fel och missförstår lagtexterna helt. Den personen skall självfallet inte betala ny hyra men får å andra sidan inte tillgång till något annat än en säng att sova i, en toalett att låna och ett pentry att värma sin mat i. Det finns ingenstans i lagtexterna någon rättighet att neka någon att sova över hos en av de sjuka som betalar hyra + omvårdnad + mat. Hjälper inte att vissa kommuner försöker slå samman avgifterna. Det är vårdnadstagaren som har hyresrätten om regeringsformen skall följas. Sedan får okunniga politiker, tjänstemän och utförare tro vad de vill. Man får ändå inte diskriminera på det sättet.
Problemet i Sverige är att vi saknar författningsdomstol. JO och JK kan inte ta i ett ärende som är pågående i förvaltningsdomstolar och hjälper då inte mycket. Sedan är tydligen okunskapen bland alla icke ämnes och stadieutbildade om vad en ämnes och stadiebehörig lärare i samhällskunskap SKALL ha lärt ut, stor…..
GillaGilla
Visst Norah, vill du ha rätt så är det helt ok för mig men det ändrar ändå inte på faktum som jag beskrivit ovan.
MAV NB
GillaGilla
1. kap 2§ Regeringsformen:
Den offentliga makten skall utövas med respekt för alla människors lika värde och för den enskilda människans frihet och värdighet. Den enskildes personliga, ekonomiska och kulturella välfärd skall vara grundläggande mål för den offentliga verksamheten. Det skall särskilt åligga det allmänna att trygga rätten till hälsa, arbete, bostad och utbildning samt att verka för social omsorg och trygghet. Det allmänna skall främja en hållbar utveckling som leder till en god miljö för nuvarande och kommande generationer. Det allmänna skall verka för att demokratis ideér blir vägledande inom samhällets alla områden samt värna den enskildes privatliv och uppnå delaktighet och jämnlikhet i samhället. Det allmänna skall motverka diskriminering av människor på grund av kön, hudfärg, nationellt eller etnisk ursprung, språklig eller religiös tillhörighet, funktionshinder, sexuell läggning, ålder eller annan omständighet som gäller den enskilde som person. Etniska, språkliga och religiösa minioriteters möjligheter att behålla och utveckla ett eget kultur- och samfundsliv bör främjas.
GillaGilla